Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

5 mythes over de batterij van je iPhone

Auteur: iCreate
8 reacties
Mythes iPhone batterij


Lees verder na de advertentie

Wat moet je nou wel en niet doen om zolang mogelijk gebruik te kunnen maken van je iPhone? Daarover heerst veel onduidelijkheid, mede te wijten aan een paar hardnekkige mythes over hoe de batterij van een smartphone zou werken. Daarom zetten wij de 5 grootste mythes over de batterij van je iPhone op een rijtje.

1. Geheugeneffect

Een bekende mythe uit het tijdperk van koelkasttelefoons: je moet je accu altijd volledig opladen en leeg laten lopen zodat er geen geheugeneffect optreedt, want daarmee beperk je de batterijcapaciteit. Het geheugeneffect bestaat inderdaad bij bepaalde typen batterijen, maar treedt niet op bij Lithium-ion-accu’s die tegenwoordig in smartphones en tablets worden gebruikt. Je kunt je iPhone of iPad (en ook een MacBook) dus gerust op ieder moment aan de lader hangen.

Batterij iPhone iPad

2. Eerste keer volledig opladen

Je hebt het advies vast wel vroeger in de winkel gehoord. ‘Als je thuis je telefoon uitpakt, laad hem dan eerst volledig op voordat je hem gaat gebruiken.’ Het mag altijd, maar verandert eigenlijk niets aan de conditie of levensduur van je batterij. Het is natuurlijk leuker om direct aan de slag te gaan met je nieuwe iPhone. Één keer in de paar maanden volledig ontladen en opladen daarentegen is wel verstandig om je batterij te kalibreren. Dan weet je zeker dat het batterijpercentage klopt.

3. Apps niet open laten staan


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Een ‘bespaartip’ die we nog regelmatig voorbij zien komen is het handmatig afsluiten van alle apps via de Appkiezer in iOS. Klinkt misschien logisch, maar daarmee onderschat je wat de software kan. Apps die niet gebruikt worden, parkeert iOS zodat ze geen actief proces vormen op de achtergrond. Ze verbruiken dus geen batterij, zelfs niet als er tientallen apps openstaan. Met handmatig afsluiten vraag je zelfs meer van je accu dan dat je niets doet. Een uitzondering geldt voor apps die toestemming hebben gekregen om op de achtergrond je locatie te gebruiken of gegevens te verwerken (zie tip 4 en 5 in deze iTip).

4. Niet te lang aan de lader

Een smartphone heet niet voor niets smartphone. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over het te lang doorladen van je batterij, want dat heeft je telefoon prima zelf in de gaten. Als je je iPhone altijd aan de lader legt voordat je gaat slapen, is deze na een paar uur al vol. Maar dat is niet erg. Dat betekent overigens niet dat je per se je iPhone iedere nacht moet opladen, want minder laadcycli zijn in alle gevallen beter voor de conditie van je batterij. Maak je je toch zorgen, dan is er de functie ‘Geoptimaliseerd opladen‘.

5. Niet gebruiken tijdens opladen

Waarschijnlijk komt deze mythe van verhalen over exploderende batterijen. Ja, dat is gebeurd, maar heeft niet zozeer te maken met opladen (onofficiële, defecte opladers waren waarschijnlijk de oorzaak). Je kunt je iPhone dus gerust gebruiken wanneer deze aan de lader hangt. Het enige nadeel ervan is dat intensief gebruik ervoor zorgt dat het opladen wat langer zal duren. Heb je haast, zorg er dan in ieder geval voor dat je iPhone aan een netsnoer hangt en niet aan een usb-poort, want dat gaat een stuk trager.

iPhone batterij tips

Als je wilt weten hoe je wél je batterij bespaart, staan er maar liefst 26 iPhone batterij tips voor je klaar. Komen er in de toekomst nog meer tips voor de batterij van je iPhone, iPad of Mac? Abonneer je dan alvast op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!