Wat moet je nou wel en niet doen om zolang mogelijk gebruik te kunnen maken van je iPhone? Daarover heerst veel onduidelijkheid, mede te wijten aan een paar hardnekkige mythes over hoe de batterij van een smartphone zou werken. Daarom zetten wij de 5 grootste mythes over de batterij van je iPhone op een rijtje.
1. Geheugeneffect
Een bekende mythe uit het tijdperk van koelkasttelefoons: je moet je accu altijd volledig opladen en leeg laten lopen zodat er geen geheugeneffect optreedt, want daarmee beperk je de batterijcapaciteit. Het geheugeneffect bestaat inderdaad bij bepaalde typen batterijen, maar treedt niet op bij Lithium-ion-accu’s die tegenwoordig in smartphones en tablets worden gebruikt. Je kunt je iPhone of iPad (en ook een MacBook) dus gerust op ieder moment aan de lader hangen.
De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
2. Eerste keer volledig opladen
Je hebt het advies vast wel vroeger in de winkel gehoord. ‘Als je thuis je telefoon uitpakt, laad hem dan eerst volledig op voordat je hem gaat gebruiken.’ Het mag altijd, maar verandert eigenlijk niets aan de conditie of levensduur van je batterij. Het is natuurlijk leuker om direct aan de slag te gaan met je nieuwe iPhone. Één keer in de paar maanden volledig ontladen en opladen daarentegen is wel verstandig om je batterij te kalibreren. Dan weet je zeker dat het batterijpercentage klopt.
3. Apps niet open laten staan
Een ‘bespaartip’ die we nog regelmatig voorbij zien komen is het handmatig afsluiten van alle apps via de Appkiezer in iOS. Klinkt misschien logisch, maar daarmee onderschat je wat de software kan. Apps die niet gebruikt worden, parkeert iOS zodat ze geen actief proces vormen op de achtergrond. Ze verbruiken dus geen batterij, zelfs niet als er tientallen apps openstaan. Met handmatig afsluiten vraag je zelfs meer van je accu dan dat je niets doet. Een uitzondering geldt voor apps die toestemming hebben gekregen om op de achtergrond je locatie te gebruiken of gegevens te verwerken (zie tip 4 en 5 in deze iTip).
4. Niet te lang aan de lader
Een smartphone heet niet voor niets smartphone. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over het te lang doorladen van je batterij, want dat heeft je telefoon prima zelf in de gaten. Als je je iPhone altijd aan de lader legt voordat je gaat slapen, is deze na een paar uur al vol. Maar dat is niet erg. Dat betekent overigens niet dat je per se je iPhone iedere nacht moet opladen, want minder laadcycli zijn in alle gevallen beter voor de conditie van je batterij. Maak je je toch zorgen, dan is er de functie ‘Geoptimaliseerd opladen‘.
5. Niet gebruiken tijdens opladen
Waarschijnlijk komt deze mythe van verhalen over exploderende batterijen. Ja, dat is gebeurd, maar heeft niet zozeer te maken met opladen (onofficiële, defecte opladers waren waarschijnlijk de oorzaak). Je kunt je iPhone dus gerust gebruiken wanneer deze aan de lader hangt. Het enige nadeel ervan is dat intensief gebruik ervoor zorgt dat het opladen wat langer zal duren. Heb je haast, zorg er dan in ieder geval voor dat je iPhone aan een netsnoer hangt en niet aan een usb-poort, want dat gaat een stuk trager.
iPhone batterij tips
Als je wilt weten hoe je wél je batterij bespaart, staan er maar liefst 26 iPhone batterij tips voor je klaar. Komen er in de toekomst nog meer tips voor de batterij van je iPhone, iPad of Mac? Abonneer je dan alvast op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:
iCreate, hoe zit het met de opladers zelf? Ik heb een iPad Mini retina en een iPhone 6. Kan ik beide laders voor beide apparaten gebruiken? Maakt het uit met welke lader ik wat doe?
Beste Joris, dat maakt niets uit. De iPhone is softwarematig beschermd tegen overladen. Een iPhone 6 zal overigens sneller laden met een iPad-lader, en andersom laadt een iPad trager met een iPhone-lader.
ik ben het niet helemaal eens met de eerste uitspraak. natuur kundig gezien is het niet mogelijk om een batterij (wat voor een accu dan ook)100% op te laden dus je zult altijd iets verliezen maar dit is heel minimaal. dit verklaard denk ik ook waarom ik met een nieuwe iPhone zeker 2 dagen kan en de zelfde mobiel een half jaar later nog maar 1 dag door kom.
Beste Koen, klopt helemaal! Op den duur zullen alle accu’s aan capaciteit verliezen. Wat ik echter met de eerste mythe bedoel, is dat het voor de conditie van de batterij geen verschil maakt wanneer je je telefoon altijd volledig oplaadt en leeg laat lopen. Sterker nog: het is eigenlijk beter om de batterij zoveel mogelijk tussen de 40 en 80% van zijn capaciteit te houden. Maar dat is in de praktijk natuurlijk erg lastig.
Bluetooth aan laten staan behoord ook tot het verleden vanaf Bluetooth 4.0
Mij batterij gaat echt heel snel leeg soms gaat het van 80% naar 50 in paar min. Soms valt hij uit op 20% 30% is dat normaal?? Zal ik een nieuwe batterij kopen of ligt dat aan me oplader?
Ik zag bij een telefoon reparateur een opgezwollen iPhone batterij. Hij vertelde mij dat dit kwam door de iPhone te lang onder lading te hebben staan. De batterij zou oververhit zijn geraakt door steeds wat te ontladen en dan weer automatisch te laden. Deze herhaling van zetten zou dus de reden tot einde oefening zijn geweest.
Duurt de eerste keer opladen echt zo lang? Mijn telefoon zit met originele lader al 2 uur aan de lader en heeft nog maar 65%?