Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

macOS 12.3 bèta 1 is uit, met héél veel nieuwe features

Auteur: Ward Edema
0 reacties
macOS 12.3 bèta


Lees verder na de advertentie

Apple heeft macOS Monterey 12.3 bèta 1 uitgebracht, en de update zit boordevol nieuwe features: wij zetten ze voor je op een rij!

macOS Monterey 12.3 bèta

Slechts twee dagen geleden bracht Apple de tweede grote update uit voor macOS Monterey: versie 12.2. Hierin werd een groot lek in Safari gedicht, en kregen meerdere apps flinke verbeteringen.

Nu heeft Apple de eerste bèta uitgebracht van macOS 12.3. Dit zijn alle nieuwe functies.

1. Universele bediening

Hierbij mogen we toch wel ‘ein-de-lijk’ zeggen. Apple kondigde Universele bediening al tijdens de WWDC in juni 2021 aan, en in 12.3 is het dan eindelijk toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om je Mac en je iPad (of een Mac en een Mac) gemakkelijk naast elkaar te gebruiken.


kooptip

macOS 12.3 universele bediening

Je muis vliegt met Universele bediening van het ene scherm naar het andere scherm. Je kunt ook bestanden verslepen tussen de apparaten, en zelfs je toetsenbord werkt automatisch op beide apparaten. Dit is dus heel anders dan de bestaande functie Sidecar, waarmee je iPad enkel een tweede scherm wordt voor je Mac.

Universele bediening werkt zelfs met meer dan twee apparaten. Heb je een iMac, een MacBook, en een iPad naast elkaar staan? Dan kun je een bestand van de iMac verslepen, langs de MacBook, naar de iPad. Next level!

2. AirPods updaten

Tot nu toe was het niet mogelijk om je AirPods te updaten met je Mac. Dit kon alleen met een iPhone of iPad – alhoewel je hier zelf weinig controle over hebt. Dit updaten gebeurt namelijk vanzelf, terwijl je AirPods in de buurt van je iPhone of iPad liggen.

Nu kan ook de Mac dit trucje. Liggen de AirPods in de buurt van de Mac, dan worden ze via de Mac vanzelf bijgewerkt wanneer er een update is. Heb je wel een Mac, en geen iPhone of iPad, dan kun je nu dus éindelijk alles uit je AirPods halen.

3. Nieuwe emoji’s

macOS 12.3 nieuwe emoji

Van nieuwe emoji’s wordt bijna iedereen wel blij. In macOS 12.3 zijn er maar liefst 37 toegevoegd! Deze lopen behoorlijk uiteen, van smeltende gezichtjes en handjes die een hart vormen, tot een röntgenfoto en een zwangere man. Bekijk ons volledige overzicht: Deze 37 nieuwe emoji’s komen naar je iPhone met iOS 15.4!

4. Notities bij wachtwoorden

Je kunt nu in het overzicht van je wachtwoorden (lokaal of via iCloud-sleutelhanger) notities toevoegen aan elk wachtwoord. Dit is met name handig voor websites die je herstelcodes geven.

Deze herstelcodes kun je gebruiken om je account te herstellen als je geen toegang meer hebt tot je ’two factor authenticator’, zoals Google Authenticator. Nu heb je dus een veilige plek – je hebt immers Face ID of Touch ID nodig om toegang te krijgen – om ze op te slaan.

5. Betere ondersteuning PS5-controller

DualSense controller

Ben je één van de gelukkige eigenaars van een PlayStation 5? Of heb je de moed opgegeven en enkel een losse controller kunnen kopen? In beide gevallen is de volgende functie erg gaaf.

macOS 12.3 voegt namelijk ondersteuning toe voor de ‘adaptive triggers’ van de DualSense-controller. Hiermee passen de schouderknoppen van de controller zich aan aan het spel. Ontwikkelaars kunnen deze functie nu toevoegen aan hun game – en Sony kan het toevoegen aan z’n Remote Play-app.

Let op met je clouddiensten!

Apple geeft wel een waarschuwing bij de release-notes van de nieuwe bèta: Dropbox en OneDrive werken niet meer met macOS 12.3. Dit komt omdat ze gebruik maken van een deel van het besturingssysteem wat door Apple wordt uitgefaseerd.

Maar geen zorgen: beide clouddiensten bouwen volgens Apple hun apps om, zodat ze tegen de tijd van de officiële release van 12.3 wel weer volledig werken.

macOS Monterey 12.3 release

Het is nog onbekend wanneer macOS 12.3 officieel uitkomt. Gezien pas net de eerste bèta is uitgekomen, duurt dit waarschijnlijk nog enkele maanden. De kans is groot dat het ongeveer tegelijk zal vallen met Apple’s lente-evenement, waarin Apple volgens geruchten allerlei nieuwe Macs gaat introduceren. Lees er meer over in ons artikel: Apple-event voorjaar 2022: dit zijn onze verwachtingen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac