Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Geheime update maakt antivirus op je Mac overbodig – zo installeer je hem

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Met een geheime update zorgt Apple ervoor dat een antivirus op je Mac overbodig is. En het beste? Je hebt deze update hoogstwaarschijnlijk al geïnstalleerd! Hoe je erachter komt of je de update al hebt en wat er precies aan de hand is? Wij leggen het je even uit.

Antivirus op de Mac

We krijgen zo nu en dan de vraag van lezers of je op een Mac nou een antivirus moet hebben. Ons algemeen antwoord tot nu toe was altijd: ‘Nee!’ Vaak voegden we er wel de bijsluiter aan toe dat het een antivirus geen overbodige luxe is als je met bestanden moet werken die van een onduidelijke of zelfs schimmige bron afkomstig zijn.

Sinds macOS Monterey 12.3 (ja, de update uit maart 2022) kan die bijsluiter echter de prullenbak in, want Apple heeft je Mac hiermee een flinke veiligheidsboost gegeven. Je leest dus goed, je hoeft deze update helemaal niet ie te installeren. Als het goed is, heb je dat namelijk al lang gedaan. Check het snel via het appeltje in de menubalk en kies voor ‘Over deze Mac’. Zie je daar een lagere versie staan dan 12.3, dan snel naar ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Verder leggen we je hier even uit waarom je je antivirus – mocht je die hebben – nu mag verwijderen.

Update van XProtect in macOS 12.3

Je wist het misschien niet, maar je Mac heeft al sinds Mac OS X 10.6 Snow Leopard een dienst die je computer beschermt tegen virussen en malware. Deze heet XProtect. Alles wat je op je Mac uitvoert, wordt eerst door XProtect gecontroleerd op bekende virussen. Apple houdt namelijk een database van virus-signaturen bij, en pusht deze regelmatig naar XProtect. De werkwijze doet een beetje denken aan Windows Defender van Microsoft, maar XProtect is helemaal onzichtbaar en diep verborgen in het systeem. Je hebt er helemaal geen omkijken naar.


kooptip

Tot macOS 12.3 was XProtect echter redelijk passief. Jíj́ ging een app openen of een pkg-bestand installeren, en XProtect checkte even of er niet een virus in zit. Dat werkt in principe goed, maar bergt ook gevaren. Want wat als er op de achtergrond iets ongemerkt wordt uitgevoerd of een virus de openingscontrole van XProtect kan omzeilen? Dan is je Mac onbeveiligd. En hier komt de update in macOS 12.3 voor XProtect in het spel.

Sinds macOS 12.3 is XProtect helemaal veranderd

In macOS 12.3 heeft Apple zijn rudimentaire antivirus dus een grote update gegeven. En ook vorige versies mogen nog meedoen, tot aan macOS 10.15 Catalina De voorheen zo onzichtbare XProtect-achtergronddienst was ineens een complete XProtect.app geworden. Deze draait nu nog steeds redelijk onzichtbaar op de achtergrond, maar kan veel meer dan zijn voorganger. Technisch gezien is deze XProtect-app de opvolger van Apple’s Malware Removal Tool. Dat was een tweede security-app van Apple, die redelijk ‘dom’ naar virussen en malware op je systeem zocht.

De nieuwe XProtect-app lijkt nu veel meer op een échte, volwassen antivirus. De voorheen beschreven controles zijn er nog steeds, maar XProtect scant nu ook op de achtergrond je hele systeem. Dat gebeurt minimaal een keer per dag, op momenten dat je Mac het qua drukte toch aan kan. In speciale gevallen is het echter mogelijk dat je Mac zelfs een keer per uur op de meestvoorkomende virussen en malware wordt gescand. Helemaal zonder dat jij dat doorhebt. En zelfs al heeft XProtect iets gevonden, dan wordt het virus gewoon netjes verwijderd. Niks waar je je druk om hoeft te maken.

Antivirus op Mac is overbodig

Waar we voorheen dus altijd nog moesten zeggen dat ‘de meeste mensen’ geen antivirus op de Mac nodig hebben, kunnen we nu iedereen geruststellen. Je hebt écht geen antivirus op de Mac nodig. XProtect biedt genoeg beveiliging voor eigenlijk alle gebruikers. Dat geldt dus zelfs op oudere Macs met vorige versies van macOS. XProtect staat op alle Macs vanaf macOS Catalina, mits alle updates zijn geïnstalleerd natuurlijk.

Het enige scenario dat we nog kunnen bedenken om wél een antivirus te hebben, is dat je je Windows-medemensen wilt beschermen (maar stiekem zijn die met Windows Defender ook al goed beveiligd.)

Via: Arstechnica