Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 15 (Pro) design: dit is het nieuwe ontwerp van de iPhone

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 15 Pro met actieknop


Lees verder na de advertentie

De iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max) hebben een nieuw design gekregen ten opzichte van hun voorgangers. Het zijn vooral kleine fijne verbeteringen – maar ze vallen goed op! Hier praten we je volledig bij over het ontwerp van de iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max).

iPhone 15 (Pro) design

Sinds de iPhone 12 uit 2020 veranderde Apple weinig aan het iPhone-design. De iPhones hadden altijd een behuizing met vlakke zijkanten. En die waren altijd gemaakt van aluminium of roestvrij staal, met een glazen achterkant.

Eens in de drie jaar vindt Apple het tijd voor een ontwerpwijziging. De iPhone 6 (2014), iPhone X (2017) en iPhone 12 (2020) werden in een nieuw jasje gestoken. Apple kon de iPhone 15 dus niet overslaan. Verwacht deze keer geen complete metamorfose zoals in 2017, maar je ziet wel meteen dat de iPhone in een ander jasje is gestoken. Zeker de Pro Max!

iPhone 15 met smallere gebogen randen

Alle vier iPhone 15-modellen hebben een ander design gekregen. De voorkanten zijn gewoon plat, maar vooral de randen vallen op. Die zijn nu afgerond, vergelijkbaar met het ontwerp van de Apple Watch Series 7 en Apple Watch Series 8. Verder hebben de toestellen getextureerd matglas aan de achterkant. Nieuw bij de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max is dat de randen om het scherm smaller dan ooit zijn.

iPhone 15 Pro is dikker dan de iPhone 14 Pro


kooptip

iPhone 15

De iPhone 15 Pro is 8,25 mm dik, en dat is aanzienlijk dikker dan voorheen. Dit terwijl de iPhone de laatste jaren juist steeds dunner is geworden. Zo was de iPhone 11 Pro zo’n 8,10 mm dik, en de iPhone 14 Pro slechts 7,85 mm. Mogelijk komt het door de nieuwe sensoren en lenzen van dit toestel.

De lay-out van het camerasysteem is hetzelfde gebleven. Er is een vierkante module met drie camera’s: groothoek, ultragroothoek en een telelens. Ook is er een LiDAR-scanner, een sensor waarmee de iPhone de omgeving kan scannen en de diepte berekent. De reguliere iPhone heeft dit niet, en net als ieder jaar heeft het instapmodel ook maar twee cameralenzen die diagonaal zijn opgesteld.

Dynamic Island

iPhone 15

Het was de opvallendste verandering bij de iPhone 14 Pro (Max): de inventieve uitsnede voor de selfiecamera. Apple noemt dit het ‘Dynamic Island’. Het is zelfs interactief: hier zie je bijvoorbeeld taken die op de achtergrond actief zijn, zoals een timer of een nummer van Spotify dat je aan het afspelen bent.

Voorheen was het Dynamic Island exclusief voor de dure Pro-iPhones, maar met de iPhone 15-serie is daar verandering in gekomen. Alle modellen hebben de dynamische uitsparing gekregen. Dus ook de iPhone 15 en iPhone 15 Plus.

Behuizing

De iPhone 15 (Plus) is gemaakt van roestvrij staal, maar de iPhone 15 Pro-modellen hebben voor het eerst een behuizing van titanium. Titanium wordt al gebruikt bij de Apple Watch Ultra en is lichter en duurzamer dan roestvrij staal. Verder geeft het de behuizing een matte look, ook aan de zijkant.

Actieknop

iPhone actieknop

Apple neemt dit jaar officieel afscheid van de mute-schakelaar. Die zit al jaren aan de zijkant van de iPhone, direct boven de volumeknoppen. De schakelaar word specifiek gebruikt om de Stille modus te activeren.

De iPhone 15-modellen hebben wel een vervanger gekregen: een nieuwe ‘actieknop’. Wat er gebeurt wanneer je erop drukt, stel je zelf in. Je kunt er allerlei functies mee activeren, waaronder de camera, Opdrachten en de zaklamp. Ook de Stille modus vind je vanaf nu hier.

Nieuwe aansluiting: usb-c

iPhone 15 Lightning

Dit jaar is het eindelijk zover: de iPhone heeft usb-c! Zo hoeven we alleen nog een usb-c-kabel in de buurt te hebben, waarmee je je MacBook, iPad en iPhone oplaadt. Wel is usb-c bij de Pro-iPhones iets beter. Deze heeft ondersteuning voor usb 3, waardoor hij snellere overdrachtssnelheden heeft. De goedkopere iPhone 15 (Plus) blijft namelijk steken op usb 2, en dat is even snel als Lightning. Althans, deze usb-c-poort is sneller dan voorheen werd gedacht.

Meer over de iPhone 15

Naast het ontwerp is er meer bekend over de iPhone-serie van 2023. Benieuwd wat er nog meer nieuw is? In de volgende artikelen praten we je bij:

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over de iPhone 15? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!