Terug naar iPhone 15 (Pro) design: dit is het vermoedelijke ontwerp
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15 (Pro) design: dit is het vermoedelijke ontwerp

Door Koen van Ekeren15 februari 2023 10:295 min. leestijd0

De nieuwe iPhone 15 (Pro) krijgt vermoedelijk een nieuw design. Dit melden meerdere betrouwbare Apple-insiders. Het toptoestel uit 2023 krijgt bijvoorbeeld afgeronde hoeken en smallere schermranden. In dit artikel lees je over het verwachte ontwerp van de iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max)!

iPhone 15 ontwerp

iPhone 15 (Pro) design

Sinds de iPhone 12 uit 2020 veranderde Apple weinig aan het iPhone-design. De iPhones hebben een behuizing met vlakke zijkanten. De behuizing is van aluminium of roestvrijstaal, met een glazen achterkant.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Eens in de drie jaar vindt Apple het tijd voor een ontwerpwijziging, zo wijst het verleden uit. De iPhone 6 (2014), iPhone X (2017) en iPhone 12 (2020) werden in een nieuw jasje gestoken. Trekken we die lijn door, dan komt er met de iPhone 15 weer een nieuw design. En volgens informatie van Apple-leakers en gelekte CAD-tekeningen gaat dit ook gebeuren.

iPhone 15 concept

De bovenstaande video geeft een mooi voorproefje van wat het iPhone 15 ontwerp kan zijn. In het concept – dat gebaseerd is op verschillende geruchten – heeft de iPhone 15 een titanium frame met gebogen randen. Ook heeft het toestel een usb-c-poort en solid state-knoppen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPhone 15? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone 15 met smallere gebogen randen

Alle vier iPhone 15-modellen krijgen naar verluidt een design met gebogen randen. Hierbij blijft de voorkant plat, maar buigen de randen aan de achterkant af. Dit is vergelijkbaar met het ontwerp van de Apple Watch Series 7 en Apple Watch Series 8.

Nieuw bij de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max is dat de zwarte randen om het scherm waarschijnlijk veel dunner zijn. Ook dit zou vergelijkbaar zijn met het ontwerp van de Series 7 en 8. De smartwatch kreeg randen van slechts 1,7 millimeter dik, 40 procent kleiner dan bij de Series 6. Bij de goedkopere iPhone 15 (Plus) blijven de schermranden vermoedelijk even breed als bij de iPhone 14 (Plus).

iPhone 15 randen

Hoe een iPhone 15 met dunnere schermranden er mogelijk uitziet, zie je in de render hierboven. Links zie je de iPhone 14. Pro, rechts is wat het design van de iPhone 15 moet worden. De afbeelding is gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen. Fabrikanten van hoesjes mogen deze alvast gebruiken voor het maken van passende iPhone 15-hoesjes.

iPhone 15 Pro is dikker dan de iPhone 14 Pro

iPhone 15 dikker

De bovenstaande renders (ook gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen) laten zien dat de camerabult aan de achterkant van de iPhone 15 Pro aanzienlijk dikker is dan voorheen. Uiterst links zie je de iPhone 11 Pro, in het midden de iPhone 14 Pro en rechts de iPhone 15 Pro. Het is een aanwijzing dat Apple het systeem heeft geüpgraded met nieuwe sensoren of lenzen.

De lay-out van het camerasysteem blijft hetzelfde. Er is een vierkante module met drie camera’s: groothoek, ultragroothoek en een telelens. Ook is er een LiDAR-scanner, een sensor waarmee de iPhone de omgeving kan scannen en de diepte berekent.

Dynamic Island

Live activiteiten in dynamic island

Het is de opvallendste verandering bij de iPhone 14 Pro (Max): de inventieve uitsnede voor de voorste camera, die Apple het Dynamic Island noemt. Hier laat Apple bijvoorbeeld taken zien die op de achtergrond actief zijn, zoals een timer of een nummer van Spotify dat je aan het afspelen bent.

Nu is het Dynamic Island exclusief voor de duurste Pro-iPhones, maar daar komt met de iPhone 15-serie verandering in. Alle iPhones krijgen de dynamische uitsparing, dus ook de iPhone 15 en iPhone 15 Plus.

Titanium behuizing

In plaats van roestvrij staal, wordt verwacht dat de iPhone 15 Pro-modellen een behuizing van titanium krijgen. Titanium wordt al gebruikt bij de Apple Watch Ultra en is lichter en duurzamer dan roestvrij staal. Het is echter ook duurder. Het gerucht is onder meer gemeld door Apple-leaker ShrimpApplePro. Die houdt nog wel een slag om de arm en waarschuwt dat een behuizing van titanium nog geen zekerheid is.

iPhone 15 gebogen randen

Solid-state knoppen

Er verandert iets aan de iPhone 15 knoppen. De aan/uit-knoppen verdwijnen en in plaats daarvan komen zogeheten solid state-knoppen. Dit zijn knoppen die je niet fysiek indrukt, maar die haptische feedback (een trilling) gebruiken om het gevoel van een druk op de knop na te bootsen.

De iPhone SE heeft een vergelijkbare techniek voor de thuisknop, en de MacBooks voor het Force Touch-trackpad. Een voordeel van solid state-knoppen is een betere waterbestendigheid. Ook maken ze de iPhone weer een beetje duurzamer, omdat er minder bewegende onderdelen zijn die kunnen breken.

Nieuwe aansluiting: usb-c

iPhone 15 usb-c

Dit jaar lijkt het eindelijk zover te zijn: de iPhone krijgt usb-c. Zo hoeven we alleen nog een usb-c-kabel in de buurt te hebben, waarmee je je MacBook, iPad én iPhone oplaadt. Hierbij is het usb-c bij de Pro-iPhones iets beter. Die zou usb 3.2 of Thunderbolt 3 ondersteunen, waarmee enorm snelle overdrachtssnelheden mogelijk zijn. De goedkopere iPhone 15 (Plus) blijft vermoedelijk steken op usb 2.0 en dat is even snel als bij Lightning.

Wat het iPhone 15 design wordt, weten we in september waarschijnlijk pas zeker. In deze maand onthult Apple traditioneel zijn nieuwe iPhones. Naast het ontwerp is er meer bekend over de iPhone-serie van 2023. Alle geruchten erover lees je in het dossier:

Meer weten over iPhone 15?
Bekijk dit dossier
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar