Terug naar iPhone 15 Pro vernedert Android-telefoons dankzij A17-chip
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15 Pro vernedert Android-telefoons dankzij A17-chip

Door Koen van Ekeren15 september 2023 10:123 min. leestijd9

De iPhone had al ’s werelds snelste smartphone-chip in huis, maar de voorsprong op de Android-concurrentie is nu nog groter. De iPhone 15 Pro wordt de snelste smartphone ooit dankzij de A17 Pro-chip.

iPhone 15 Pro Max

A17 Pro-chip iPhone 15 Pro

Dit blijkt uit opgedoken Geekbench-testen. Deze benchmarks geven een goede indicatie van de prestaties van een chipset. De A17-chip is ook de eerste die gebruikmaakt van het 3 nanometer proces, waardoor hij zuiniger en krachtiger is.

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De A17-chip scoort 2914 punten voor de single-core test en 7199 punten voor de multi-core test op Geekbench 6. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de A16-chip van de iPhone 14 Pro (Max). Die haalde respectievelijk 2519 en 6367 punten.

Daarmee is de A17 Pro 20 procent sneller dan de chip van de vorige generatie. Vergeleken met de A15 Bionic-chip is de nieuwe processor zelfs 40 procent krachtiger. De A17-chip komt zelfs in de buurt van de prestaties van de M1-chip, die in Macs en iPads wordt gebruikt.

  • A15 Bionic: 2183 single-core | 5144 multi-core
  • A16 Bionic: 2519 single-core | 6367 multi-core
  • A17 Pro: 2914 single-core | 7199 multi-core
  • M1: 2223 single-core | 7960 multi-core

Groot verschil met Android

Het verschil met de Samsung Galaxy S23 Ultra– aangesterkt door de nieuwe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – is gigantisch. Die haalt 1847 punten in de single-core test en 4878 punten in de multi-core test. Daarmee kan de S23 Ultra zelfs de twee jaar oude A15 Bionic-processor niet bijbenen.

Toegegeven: benchmarks zeggen niet altijd alles. De snelheid van een smartphone hangt ook af van het besturingssysteem, de hoeveelheid RAM, de optimalisatie van apps, de GPU en meer. Zo kan een smartphone die een op papier minder krachtige chipset heeft toch sneller aanvoelen.

Lees ook: iPhone 15 is véél goedkoper dan verwacht: dit zijn de prijzen

GPU nóg indrukwekkender

De CPU is al snel, maar waarschijnlijk blinkt de A17 Pro nog meer uit in de grafische prestaties, dankzij een verbeterde GPU. Volgens Apple is de GPU in de hele geschiedenis van het bedrijf nog nooit zo ingrijpend veranderd, dus dat belooft wat.

De nieuwe GPU bestaat uit zes kernen (voorheen vijf) en is volgens Apple tot 20 procent sneller. Een nieuwe ray racing-technologie laat de graphics in games en AR-toepassingen er nog vloeiender en realistischer uitzien.

De iPhone 15 Pro (Max) gaat vandaag (vrijdag 15 september) in de verkoop. Meer hierover lees je in een artikel over de iPhone 15 pre-order.

Wil je op de hoogte blijven van de prestaties van de iPhone 15 en onze review lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

9
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Danny
Lezer
Danny

Ik heb net een week geleden mijn iPhone 13 pro max verkocht en een Galaxy S23 ultra aangeschaft en heb geen spijt. Op papier mag die soc dan sneller zijn in de praktijk zeker niet of scheelt het gewoon niks. De Samsung voelt wel stuk sneller aan. Tegenwoordig zijn alle flagships snel dat onderscheid je je niet meer mee.

Remco
Lezer
Remco

Raw power zegt niet zoveel in dagelijks gebruik. Daarnaast is iOS een veel zwaarder besturingssysteem dan Android. Misschien een voordeel is dat de batterij iets langer mee zal gaan. Het is maar net wat je wilt. Persoonlijk is een goede camera belangrijk voor mij. En dan zit je bij Android toch echt beter. Weinig innovatie bij Apple dit jaar. Alleen de usb c. Maar dit is alleen maar omdat het opgedrongen is. Jammer dat zo’n mooi en groot bedrijf zo weinig innovatief is. Daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke duur.

oostenvj
Lezer
oostenvj

Jammer dat ze niets aan dat zwarte gat in het scherm hebben gedaan. Onbegrijpelijk dat dit ook nog verkocht wordt als een vooruitgang terwijl je gewoon een stukje van het scherm kwijt bent. Ze kunnen deze sensors + camera blijkbaar niet zo klein krijgen als de gemiddelde android smartphone. Een goede smartphone wordt niet alleen bepaalt door de snelheid van een processor. Het scherm is minimaal zo belangrijk en ik schat 99% van de gebruikers zullen dergelijke snelheidsverschillen in het normale gebruik niet eens opmerken. Dat gat ziet echter iedereen die ook maar een klein beetje objectief is. Voorlopig wacht… Lees meer »

Daan
Lezer
Daan

Wij van wc eend (icreate) vinden dat Apple beter is dan Android. Alleen het design is mooier. Verder lopen ze hopeloos achter en zijn de presentaties net een south park aflevering.

Gerhard
Lezer
Gerhard

Mooie kop! Dekt de lading niet maar toch leuk gevonden. Past eigenlijk niet bij een serieus blad.

Emlyn
Lezer
Emlyn

Apple loopt 5 jaar achter op Android, maar gelukkig vernederen we Android met een chip 🤣

TwanVenlo
Lezer
TwanVenlo

Echt een artikel voor de Apple fans, maar uiteraard klinkklare onzin. Waarschijnlijk nooit een Samsung toestel getest. iPhone is te duur, te beperkt en al 5 jaar hetzelfde.

Nico Schoenmakers
Lezer
Nico Schoenmakers

Aandelen bij Apple? Ik heb een Poco x3 pro en ben tevreden.

Jeffrey
Lezer
Jeffrey

Alleen ‘wij’ hebben nu een probleem met het update beleid. Dat is het enige wat Apple echt goed in is