Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 15: usb-c-poort toch een stuk sneller dan verwacht

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 15 Lightning


Lees verder na de advertentie

De usb-c-poort op de iPhone 15 ondersteunt weliswaar alleen USB 2.0, maar de snelheid is toch hoger dan verwacht. Zo zit het.

iPhone 15 usb-c snelheid

Het was weer een typische Apple-move: de iPhone 15 heeft eindelijk een usb-c-poort, maar dan wel met een addertje onder het gras. De snelheid van de poort is namelijk beperkt tot USB 2.0, een standaard van 23 jaar geleden.

Hierdoor haalt de usb-c-poort maar 480 Mbit per seconde als je er een computer of harde schijf op aansluit. Ter vergelijking: de poort van de iPhone 15 Pro haalt maar liefst 10 Gbit per seconde – meer dan het twintigvoudige. En moderne Macs halen zelfs 40 Gbit!

Sneller dan verwacht

Toch is de poort van de iPhone 15 sneller dan Apple doet vermoeden. Want hoewel hij met usb-accessoires dus niet heel snel is, verandert dat zodra je er een beeldscherm op aansluit – ofwel via een usb-c-kabeltje, ofwel met een usb-c-dock.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Leg je namelijk een verbinding via DisplayPort – een poort die tegenwoordig op de meeste monitors zit – dan kun je in 4K beelden van je iPhone 15 naar het scherm sturen (met 60 Hz). Dat komt overeen met 17 Gbit/s tot 77 Gbit/s, afhankelijk van de DisplayPort-modus die wordt gebruikt. Hoe dan ook véél meer dan de snelheid van USB 2.0, dus!

Onafhankelijk van elkaar

Het klinkt gek dat de snelheid van usb en DisplayPort zo van elkaar verschillen, maar het klopt wel. De verbindingen worden namelijk aangestuurd met twee verschillende controllers in de A16-chip van de iPhone 15. Hoewel het uiteindelijk door hetzelfde poortje gaat, komt het signaal dus bij beiden van een andere bron.

Wil je meer nieuwtjes over de iPhone 15 in de gaten houden in aanloop naar de release? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!