Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 15 (Pro) camera: de 5 grote verbeteringen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties


Lees verder na de advertentie

iPhone-camera’s worden ieder jaar beter – en ook die van de iPhone 15 (Pro) heeft een grote upgrade gekregen. In dit artikel bespreken we de vernieuwingen van de iPhone 15-camera.

iPhone 15 camera

De iPhone 14 Pro kreeg in 2022 grote verbeteringen, zoals een imposante 48-megapixelcamera. Bij de goedkopere iPhone 14 (Plus) waren de camera-verbeteringen bescheiden, maar daar is bij zijn opvolger (de iPhone 15 en iPhone 15 Plus) verandering in gekomen.

En ook bij de geavanceerdere iPhone 15 Pro (Max) maakt de camera een grote sprong voorwaarts. Dat geldt vooral vooral voor de grotere Max-versie, die is uitgerust met een speciale zoomlens. Dit zijn de nieuwe camera-functies van de iPhone 15.

1. Geweldige zoomlens


kooptip

De iPhone-camera kon al veel goed, maar had één achilleshiel: zoomen. Dat deden veel Android-concurrenten beter. Dankzij een nieuwe periscooptechniek brengt Apple het zoombereik van de iPhone 15 Pro Max flink omhoog. Die kan 5x optisch inzoomen, wat veel meer is dan de 3x-telelens van de kleinere Pro.

De nieuwe 5x telelenscamera is exclusief voor de grotere (en duurdere) iPhone 15 Pro Max. De camera is ideaal voor als het onderwerp wat verder weg is. Dankzij de verbeterde optische zoom kom je veel dichterbij het onderwerp zonder kwaliteitsverlies. De telelenscamera gebruikt spiegels om het brandpunt te verlengen en zo een hogere vergroting te bereiken.

2. iPhone 15 (Plus) heeft nu ook 48 MP-camera

Voor het schieten van plaatjes met 48 megapixels heb je niet meer de duurste iPhone nodig. De 48-megapixelsensor is heeft nu ook zijn weg gevonden naar de hoofdcamera van de iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Je kunt kiezen tussen een standaardresolutie van 24 megapixels of een volledige resolutie van 48 megapixels.

Net als zijn voorganger heeft de iPhone 15 (Plus) achterop een camerasysteem met twee lenzen: de hoofdcamera (groothoek) en een ultragroothoeklens. Toch is het alsof het toestel ook een derde lens heeft, want dankzij de 48 MP-sensor is er een optie om 2x optisch in te zoomen.

3. Betere (en automatische) Portretmodus

Je hoeft niet langer de Portretmodus te activeren om de perfecte portretfoto te maken. Zodra je je onderwerp voor de lens van je iPhone 15 (Pro) hebt, of het nu een persoon, of een trouwe viervoeter is, haalt de iPhone automatisch de dieptegegevens op. Zo zet je zo’n foto in de bewerking alsnog om in een portretfoto.

Het is zelfs mogelijk om het focuspunt van de portretfoto te bepalen. Tik simpelweg op een ander onderwerp in de foto om hierop scherp te stellen. Daarnaast zijn de portretfoto’s van de iPhone 15-serie gedetailleerder en komen ze ook bij weinig licht beter uit de verf.

4. Beter bij te weinig (of te veel) licht

De iPhone 15 (Pro) is de nieuwe ster als het gaat om nachtfotografie. De Nachtmodus is verbeterd (hij draait op de Photonic Engine) en geeft scherpere details en levendigere kleuren. En bij de Pro-modellen is het voor het eerst mogelijk om in de Nachtmodus portretfoto’s te maken.

Wat alle iPhone 15-modellen hebben, is een nieuwe Slimme HDR. Dit leidt volgens Apple tot ‘natuurlijke huidskleuren, heldere highlights, rijkere middentonen en diepere schaduwen’. Bovendien zorgt deze geavanceerde HDR-rendering ervoor dat je foto’s er op externe apps net zo indrukwekkend uitzien.

5. Betere video’s

Dankzij de krachtige A17 Pro-chip zijn de videoprestaties van de iPhone 15 Pro (Max) naar een hoger niveau getild. Bij opnames met weinig licht en in de actiemodus zijn de beelden er beter op geworden.

Ook gaaf: je hebt straks de mogelijkheid om ruimtelijke video’s op te nemen voor de Apple Vision Pro. Dit betekent dat je bijzondere momenten in 3D kunt vastleggen. Zo kun je alle mooie herinneringen straks in een bijzonder realistische weergave helemaal opnieuw beleven. De Apple Vision Pro komt overigens begin 2024 uit en is eerst alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten.