Terug naar iPhone 15 (Pro) camera: de 5 verwachte verbeteringen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15 (Pro) camera: de 5 verwachte verbeteringen

Door Koen van Ekeren30 januari 2023 14:004 min. leestijd0

iPhone-camera’s worden ieder jaar beter – en ook die van de iPhone 15 (Pro) lijkt een grote upgrade te krijgen. In dit artikel zetten we alle verwachte vernieuwingen van de iPhone 15-camera op een rij.

iPhone 15-camera

iPhone 15 camera

De iPhone 14 Pro kreeg het afgelopen jaar grote verbeteringen, zoals een imposante 48-megapixelcamera. Bij de goedkopere iPhone 14 (Plus) waren de camera-verbeteringen bescheiden, maar daar lijkt bij zijn opvolger (de iPhone 15 en iPhone 15 Plus) verandering in te komen.

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

En ook bij de iPhone 15 Pro (Max) maakt de camera een grote sprong voorwaarts. Apple zou het nieuwe vlaggenschip bijvoorbeeld uitrusten met een fantastische zoomlens. Dit zijn de verwachte nieuwe camera-functies van de iPhone 15.

1. Geweldige zoomlens

De iPhone-camera kan al veel goed, maar heeft één achilleshiel: zoomen. Dat doen veel Android-concurrenten beter. Met een nieuwe periscooptechniek brengt Apple het zoombereik flink omhoog. Hierbij worden de lenzen als het ware op elkaar gestapeld binnen de iPhone, waarbij een spiegel het licht naar de sensor kaatst.

Op deze manier is de lens veel langer, zonder dat de camera ver uit de iPhone 15 steekt. Het is nog de vraag wat het nieuwe zoombereik wordt. De betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo rekent op 6x optisch inzoomen, al hebben we ook geruchten gehoord van 10x. Bij de iPhone 14 Pro is dat 3x. Overigens heeft Kuo ook gezegd dat de zoomlens alleen naar de grootste en duurste iPhone komt: de iPhone 15 Pro Max.

2. iPhone 15 (Plus) krijgt 48 MP-camera

Voor het schieten van plaatjes met 48 megapixels heb je straks niet meer de duurste iPhone nodig. Apple brengt de 48-megapixelsensor ook naar de goedkopere iPhone 15 en iPhone 15 Plus, zo melden meerdere Apple-insiders.

iPhone 15 camera

Een camera met 48 megapixels zorgt (als de lichtomstandigheden goed zijn) dat je meer details vastlegt. Standaard schiet de iPhone-camera echter foto’s met 12 megapixels, waarbij met pixel binning vier naast elkaar liggende pixels worden gecombineerd tot één superpixel. Hierdoor maakt de iPhone veel betere foto’s bij weinig licht.

3. Betere sensor

Bijna ieder jaar krijgt de iPhone-camera betere sensoren. Ook bij de iPhone 15 (Pro) worden de camerasensoren vermoedelijk groter, waardoor het toestel meer licht kan opvangen.

Bovendien beweert een rapport van Nikkei dat Apple gebruik wil maken van Sony’s nieuwe ‘state-of-the-art’-sensor. Dit nieuwe onderdeel kan de pixelverzadiging verdubbelen, waardoor hij meer licht opvangt en tegelijk zorgt voor de juiste belichting in verschillende omstandigheden.

Het grootste voordeel is dat je minder last hebt van onder- of overbelichting. Nikkei stelt dat gebruikers hierdoor een duidelijkere foto van iemands gezicht kunnen maken, zelfs als ze bijvoorbeeld een felle lichtbron achter zich hebben. Het is nog niet duidelijk of de sensor naar alle nieuwe iPhones komt, of dat Apple alleen kiest voor de Pro-modellen.

4. Filmen in 8K

Er is een kans dat Apple een 8K-functie voor video toevoegt aan de iPhone 15 Pro. Met de komst van de 48-megapixelsensor is dit in theorie al mogelijk. Maar omdat filmen in deze resolutie resulteert in gigantische bestanden, heeft Apple zich hier nog niet aan gewaagd.

Mogelijk komt daar bij de iPhone 15 verandering in, want het bedrijf lanceert dit jaar naar verluidt een VR-bril, waarin mogelijk 8K-schermen zijn geïntegreerd. De video’s van de iPhone zijn dan ook geschikt voor de headset van Apple.

5. Betere foto’s dankzij AI?

2023 is nu al hét jaar van AI. Google gebruikt artificial intelligence bij zijn telefoons nu ook om foto’s op te poetsen en we kijken er niet gek van op als Apple aan een soortgelijke functie werkt. Op die manier kan de zoomfunctie van de iPhone verder worden verbeterd, of kan AI een onscherpe foto toch weer scherp maken.

iPhone 13 video opnemen

In ieder geval is het waarschijnlijk dat Apple niet alleen de hardware, maar ook de software van de iPhone 15-camera verbetert. Ieder jaar voegt Apple weer een camera-functie toe. Bij de iPhone 14-serie was dat de actiemodus, waarmee je veel vloeiendere video’s uit de hand vastlegt. De iPhone 13 Pro Max was de eerste met een Filmmodus, die een scherptediepte-effect toevoegt in video’s.

In de komende maanden horen we waarschijnlijk meer geruchten over de iPhone 15. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar