Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Wat is de LiDAR-scanner van de iPhone en wat kun je ermee?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 15 Pro LiDAR

In het camerasysteem van de iPhone Pro- en iPad Pro-modellen zit een speciale dieptesensor: de LiDAR-scanner. Maar wat is het precies, welke apps ondersteunen het en wat kun je ermee?

Wat is de LiDAR-scanner van de iPhone en iPad?

LiDAR (een afkorting van Light Detection and Ranging) is een technologie die gebruikmaakt van laserlicht om de afstand en diepte van objecten te meten. De tijd die het licht nodig heeft om heen en weer te reizen, wordt gebruikt om de afstand te berekenen. Door dit te doen vanuit verschillende hoeken, kan een 3D-beeld van de omgeving worden gemaakt.

Apple was het eerste bedrijf dat LiDAR introduceerde op zijn mobiele apparaten: daarvoor werd de techniek al onder meer gebruikt bij zelfrijdende auto’s om de omgeving in kaart te brengen. En NASA gebruikt lidar om veranderingen in de dikte van gletsjers op de polen te bepalen.

De LiDAR in een iPhone is wel een stuk kleiner dan die in een laserkoepel op een zelfrijdende auto, of in een satelliet van NASA. Op de bovenstaande foto is het de zwarte stip rechtsonder. Toch is hij tot hetzelfde in staat: hij kan de diepte meten en de omgeving in 3D in kaart brengen. Het bereik is alleen wat kleiner, want de LiDAR van een iPhone of iPad haalt afstanden tot ongeveer 5 meter. Inmiddels is LiDAR veel meer gemeengoed geworden. Er is zelfs een LiDAR stofzuigerrobot!

Welke iPhones en iPads hebben LiDAR?

iPad Pro 2022 kopen

Welke iPhone heeft LiDAR? Apple was het eerste bedrijf dat LiDAR introduceerde op zijn mobiele apparaten. In maart 2020 lanceerde Apple de iPad Pro 2020 met een LiDAR-scanner aan de achterkant. In oktober 2020 volgde Apple met de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max, die ook een LiDAR-scanner hebben

Op het moment hebben de volgende iPhones en iPads een ingebouwde LiDAR-scanner:

Ook Apple’s nieuwste paradapaardje, de Apple Vision Pro, is uitgerust met een LiDAR-scanner. Hier wordt hij gebruikt om ‚Äď samen met de camera ‚Äď de omgeving waarin je je bevindt gedetailleerd in kaart te brengen.

Je ziet dat Apple LiDAR uitsluitend gebruikt op de geavanceerdere Pro-modellen. De verwachting is dat dat voorlopig ook zo blijft.

Met welke apps kun je een LiDAR-scan maken?

LiDAR wordt gebruikt in verschillende soorten apps, zoals het maken van 3D-modellen, het verbeteren van de augmented reality-ervaring en het ondersteunen van de fotografie. Hier zijn enkele voorbeelden van apps waarmee je een LiDAR-scan kunt maken:

  • RoomScan Pro LiDAR: met deze app maak je met behulp van de LiDAR-scanner snel plattegronden van kamers. De app laat je de muren, deuren en ramen van een kamer aantikken of vegen, en LiDAR doet de rest. Je kunt ook een 3D-model van je kamer of je hele huis maken en delen met anderen.
  • Polycam: deze app laat je nauwkeurige 3D-modellen maken van objecten of ruimtes. Je kunt ook 360-foto’s maken van je omgeving. Dit zijn panoramische foto‚Äôs die je helemaal rondom laten kijken. De app heeft een uitgebreide community.
  • Canvas: LiDAR 3D Measurements: een app die handig is op het gebied van architectuur en bouw. Je gebruikt het om ruimtes in 3D te scannen en nauwkeurige CAD-modellen en plattegronden te krijgen.
  • Meten: deze app van Apple staat standaard op je iPhone en iPad en is handig om objecten te meten. Met LiDAR is het een stuk nauwkeuriger en je kunt zelfs snel de lengte van een persoon meten.
  • Room Planner: een leuke app om je huis te ontwerpen. Na het scannen van de ruimte kun je de kamer inrichten. Bijna alle is te veranderen: van de kleuren op de muren tot de indeling van de meubels. Je kunt ook meubels toevoegen zodat je een idee rijgt van hoe het zal staan.

Wil je meer van dit soort tips, zodat je alles uit je iPhone of iPad haalt? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat kun je nog meer met de LiDAR-scanner?

Naast de bovengenoemde apps zijn er nog veel meer mogelijkheden voor het gebruik van de LiDAR-scanner op je iPhone of iPad. Bijvoorbeeld, je kunt:

  • Mooiere foto’s maken: met LiDAR kan de camera sneller scherpstellen en meer details vastleggen in donkere sc√®nes. Met name bij portretfoto’s en in omstandigheden met weinig licht maakt dit verschil.
  • Stand-by activeren: je iPhone merkt in het donker beweging op en activeert dan het scherm.
  • Meer Snapchat-filters: toen Apple de LiDAR-sensor naar de iPhone bracht, voegde Snapchat direct filters toe die de mogelijkheden van de sensor benutten. Om de filters te vinden typ je LiDAR in het zoekveld.
  • Seeing AI is een app ontwikkeld door Microsoft en helpt blinden en slechtzienden om objecten te herkennen en te beschrijven. Het werkt ook op alle iPhones, maar bij apparaten met LiDAR is het scannen veel nauwkeuriger.