Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 17.4 bèta 2 is uit: wat is er nieuw voor je iPhone?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 17.4 bèta 2

Er is weer een nieuwe testversie voor de volgende iPhone-update! Wat valt er te ontdekken in iOS 17.4 bèta 2?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over de release van iOS 17.4? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.4 bèta 2

iOS 17.4 is de volgende tussentijdse update voor de iPhone. Apple is de software momenteel volop aan het testen, als voorbereiding op de officiële release. Zo verscheen de eerste bèta (een testversie van de update) bijna twee weken geleden, op vrijdag 26 januari. En daarin zaten behoorlijk wat nieuwe iPhone-functies.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Sinds vannacht zijn we weer een stapje dichter bij de officiële release, want Apple heeft iOS 17.4 bèta 2 uitgebracht. Vooralsnog alleen voor ontwikkelaars – de publieke bèta volgt later. Heeft de update weer wat nieuwe functies gekregen?

Nieuwe functies?

We houden het kort: nee, er zijn vooralsnog geen nieuwe functies ontdekt in iOS 17.4 bèta 2. De update lost namelijk vooral wat bugs, systeemfouten en andere problemen op van de vorige bèta. Maar dat betekent niet dat je iPhone er met de officiële release van iOS 17.4 geen vernieuwingen bij krijgt! De eerste bèta van iOS 17.4 zat namelijk wél boordevol nieuwe functies – en op sommige hebben we jaren gewachten.

Sideloading

iPhone sideloading

De grootste verandering zien we terug in de App Store. Of eigenlijk, buiten de App Store om. Want terwijl je momenteel alleen apps op je iPhone kunt installeren vanuit Apple’s eigen appwinkel, kan dit vanaf iOS 17.4 ook via alternatieve App Stores. Dit heet ook wel ‘sideloading’ – je leest er meer over in ons artikel over alternatieve App-winkels.

Alternatieve browsers

iOS 17.4 staat niet alleen alternatieve App Stores toe, maar ook alternatieve browsers. Zo vraagt je iPhone na het installeren van de update welke browser je standaard wilt gebruiken. Denk hierbij aan Google Chrome, Safari en soortgelijke opties.

In theorie kun je al lang een standaardbrowser instellen, maar de ontwikkelaars van deze browsers moeten nu nog de techniek van Apple gebruiken. iOS 17.4 maakt hier een einde aan. Daardoor krijgen ontwikkelaars meer vrijheid en kunnen ze bijvoorbeeld meer extensies implementeren. Je krijgt daardoor dus écht het gevoel dat je een andere browser gebruikt. Hier lees je er meer over: Met je iPhone surfen op het internet? Dat verandert vanaf iOS 17.4.

NFC-chip

In iOS 17.4 wordt de NFC-chip van de iPhone opengesteld voor andere betaalmiddelen. Momenteel werkt hij namelijk alleen samen met Apple’s eigen dienst Apple Pay en de app Wallet. Maar de Digital Markets Act van de EU verplicht Apple om de NFC-chip ook voor andere aanbieders open te stellen. Daardoor kun je straks ook voor andere betaaldiensten en wallets kiezen, zoals Google Pay. Momenteel zijn hier echter nog geen aanbieders voor – zij moeten eerst ondersteuning voor hun diensten implementeren.

Nieuwe emoji’s

iOS 17.4 nieuwe emojis

Last but not least: iOS 17.4 brengt ook een nieuwe lading emoji’s naar je iPhone! In totaal zijn het er meer dan honderd, al is er slechts een handvol emoji’s die écht nieuw zijn. Welke nieuwe emoji’s in iOS 17.4 hoop jij te zien?

iOS 17.4 release

De officiële iOS 17.4 release laat nog even op zich wachten. Apple bevestigde in een persbericht vorige maand namelijk dat gebruikers iOS 17.4 pas vanaf maart kunnen downloaden. Installeren kan dan via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Maar tot die tijd komen er vast nog wat nieuwe bèta’s aan, met mogelijk wat nieuwe functies.

Ben je aangemeld bij het Apple Developer Software Program en heb je een ontwikkelaarsaccount? Dan kun je dus nu al iOS 17.4 bèta 2 installeren, ook via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Wij raden dit vooralsnog af. Bèta’s zitten doorgaans nog vol bugs en andere systeemfouten, dus in het dagelijks gebruik zal de update je vast hinderen. Heb je nog een oude iPhone liggen die je niet meer actief gebruikt, dan kun je de update daar wél veilig op installeren.