Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 14 problemen: heb jij er ook last van?

Auteur: Laura Grootaarts
424 reacties
iOS 14 problemen


Lees verder na de advertentie

Gisteren zijn iOS 14 voor de iPhone en iPadOS 14 voor de iPad verschenen! Met heel veel gave nieuwe functies, zoals widgets en de Appbiblitheek. En … helaas ook een aantal kinderziektes. Beetje bij beetje druppelen de klachten binnen.

Soms gaat het om echte iOS 14 bugs; foutjes die Apple moet verhelpen met weer een nieuwe update. Soms werken dingen gewoon heel anders dan je zou verwachten. Wij zetten de iPadOS en iOS 14 problemen voor je op een rij en geven je de oplossing, als die er is. Dit overzicht wordt nog aangevuld als er nieuwe veelvoorkomende problemen opduiken.

Toevoeging 24 september: Apple heeft inmiddels iOS 14.0.1 uitgebracht. Met deze update wordt een aantal van de hieronder genoemde problemen verholpen.

Mijn batterij is nu al leeg

Het is ieder jaar de meest gehoorde klacht als er een nieuwe iOS-versie verschijnt. De batterij loopt veel sneller leeg dan normaal. Na een grote update als iOS 14, doet je telefoon nog van alles op de achtergrond, en dat slurpt energie. En misschien ben je zelf ook wat meer bezig met je telefoon om alle nieuwe functies uit te proberen. Batterij besparen? Lees ons artikel met 24 tips voor een langere batterijduur.

Een app doet het niet


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Als er een nieuwe versie van iOS verschijnt, moeten ontwikkelaars hun app soms aanpassen om deze werkend te houden. Dit jaar gaf Apple ze daarvoor bijzonder weinig tijd: op dinsdag werd aangekondigd dat iOS 14 op woensdag al zou verschijnen. Dat is wel heel kort dag om alle puntjes op de i te zetten en zorgde ook voor veel verontwaardiging bij de app-ontwikkelaars. Binnenkort verschijnen er waarschijnlijk diverse app-updates om de problemen te verhelpen.

Widget wil niet op het thuisscherm

Widgets zijn er al jaren, nu kun je widgets tussen je apps plaatsen. Maar vooralsnog zijn dat vooral widgets van Apple zelf. Apps van andere makers moeten eerst nog worden bijgewerkt. De meeste vind je nu dus nog steeds in het voormalige widget-scherm, maar op termijn komt daar verandering in.

Geen widgets op de iPad

Op de iPhone kun je de widgets kriskras tussen je apps plaatsen. Op de iPad kan dit niet. Je hebt wel de beschikking over de nieuw ontworpen widgets, maar die kun je alleen plaatsen in de widget-kolom, en die staat gewoon op zijn vaste plek.

Widgets bevriezen

Nog even over de widgets: veel mensen melden dat de widgets soms stoppen met het verversen van informatie. Ze bevriezen dan – de klok blijft bijvoorbeeld stilstaan. En ze zien er pixelig uit. Het enige wat lijkt te helpen, is het opnieuw opstarten van je telefoon.

Klok-widget geeft de tijd verkeerd weer

Klok widget iOS 14

De Klok-widget is momenteel nogal problematisch. Als je hem toevoegt, geeft hij in eerste instantie die tijd in Cupertino weer. Dat moet je veranderen in Amsterdam. Maar ook dan gaat het mis: de klok gaat steeds verder achter lopen.

Geen Appbibliotheek op de iPad

Op de iPhone worden je apps voortaan keurig geordend in de Appbibliotheek, naast je meest rechter thuisscherm. Helaas heeft Apple ervoor gekozen om op de Appbibliotheek niet toe te voegen aan iPadOS 14.

Handschriftherkenning op de iPad werkt niet

Het klinkt zo mooi: je schrijft met de Apple Pencil in bijvoorbeeld het zoekvenster van Safari en je iPad zet het om in getypte tekst. Scribble is er op dit moment nog alleen in het Engels. Toch kun je ermee werken. Voeg alleen even het Engelstalige toetsenbord toe via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord’. Met korte zinnen en losse woorden gaat het prima.

‘Tik op achterkant’ doet het niet

Een van de nieuwe functies die het meest tot de verbeelding spreekt, is Tik op achterkant. Met een dubbeltik activeer je een zelfgekozen functie, bijvoorbeeld het maken van een schermafbeelding. Maar die werkt niet op alle iPhones met iOS 14. Het werkt op de Phone 8, iPhone X, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro en nieuwe SE. Maar dus bijvoorbeeld niet op een oude iPhone SE  of iPhone 7 – ook al zijn die wel geschikt voor iOS 14. Een te dik hoesje kan overigens ook een spelbreker zijn.

Widget met favoriete contacten is weg

In iOS 13 kon je op het widget-scherm een widget plaatsen met daarop je favoriete contactpersonen. Zo kon je ze met één tik op de knop bereiken. In iOS 14 is die widget verdwenen. En ook de mogelijkheid om je favorieten sneller te zien door langer of harder op de Telefoon-app te drukken, is verdwenen. Er is wel een alternatief, maar daarover zijn we niet bijzonder enthousiast. Open de app Opdrachten en zoek in de Galerie  naar Contact op beginscherm: daarmee kun je een contactpersoon als een app op je thuisscherm plaatsen. Maar hopelijk komt de widget gewoon weer terug.

Rekenmachine doet raar

De app Rekenmachine kan niet meer goed overweg met nulletjes achter de komma: als je 0,000003 wilt invoeren blijft het scherm steken bij 0,0. De overige nullen worden in één keer weergegeven als je de 3 invoert. Dit gebeurt alleen bij regioinstellingen met een komma als decimaalteken. Je kunt een regio kiezen waar ze een punt als decimaalteken hebben. Dat doe je via ‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio>Regio’ en kies hier bijvoorbeeld Verenigde Staten. Maar als je dit doet, loop je weer tegen andere rariteiten aan … hopelijk komt er snel een update.

Standaard browser switcht weer terug naar Safari

In iOS 14 kun je eindelijk kiezen voor een andere standaard browser. Tik je op een linkje in WhatsApp, dan opent de pagina in bijvoorbeeld Chrome in plaats van Safari. Een bug zorgt ervoor dat na het herstarten van je iPhone, Safari steeds weer de standaard wordt. Je moet dan opnieuw een andere standaard browser kiezen. Lees er meer over in iOS 14 stelt Safari steeds opnieuw in als standaard browser.

Lege knoppen in Bedieningspaneel

Heb je ineens een aantal lege vakjes in het Bedieningspaneel na de update naar iOS 14? Dat zijn de woningregelaars. Waar je voorheen een knop Woning kon toevoegen, heeft Apple nu al je slimme apparaten in huis een prominente plek gegeven. Echter, als je weinig of geen slimme apparaten hebt, dan blijven er lege onderdelen in het Bedieningspaneel van je iPhone over … Je verbergt deze door naar ‘Instellingen>Bedieningspaneel’ te gaan en de schuif achter Toon woningregelaars om te zetten. De enkele knop Woning kun je nog altijd toevoegen, om toch snel toegang te krijgen tot je slimme apparaten.

Apple Watch geeft de datum niet meer weer

Het is eigenlijk een van de veelgehoorde watchOS 7 problemen, maar het probleem wordt veroorzaakt op je iPhone. Geeft je Apple Watch de datum niet meer weer? Kun je geen complicaties toevoegen met de datum? Dat komt in de meeste gevallen omdat je de standaard-app Agenda ooit van je iPhone verwijderd hebt. Je zet hem weer terug via de App Store, en dan werkt het ook op de Apple Watch weer.

Loop jij bij het gebruik van iOS 14 ook tegen vreemde dingen aan? Laat het hieronder weten bij de reacties.