Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Grote updates voor Final Cut Pro en Logic Pro: dit is er nieuw

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Final Cut Pro 2 Logic Pro 2

Zeg dag tegen Final Cut Pro en Logic Pro, en hallo tegen het vernieuwde Final Cut Pro 2 en Logic Pro 2. Dit moet je weten over deze gigantische app-updates.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Bijvoorbeeld over Final Cut Pro en Logic Pro? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Final Cut Pro 2 en Logic Pro 2

Het eerste Apple-event van 2024 zit erop. ‘Let Loose’ stond volledig in het teken van de iPad, met maar liefst vier nieuwe modellen. Zo verscheen er een 11- en 13-inch iPad Pro 2024, evenals een iPad Air 2024 met dezelfde formaten. Bovendien kwam Apple met een gloednieuwe Apple Pencil Pro, de ultieme iPad-stylus.

kooptip

De nieuwe hardware was het hoogtepunt, maar Apple kondigde ook twee enorme software-updates aan voor zijn apps Final Cut Pro en Logic Pro. Deze zijn zelfs zo groot, dat ze de namen ‘Final Cut Pro voor iPad 2’ en ‘Logic Pro voor iPad 2’ hebben gekregen. Bovendien heb je minstens een iPad met iPadOS 17.4 nodig, evenals een iPad-model met een M1-chip of nieuwer. Maar wat is er nieuw in deze updates?

Nieuw in Final Cut Pro

De eerste grote update die tijdens het event aan bod kwam, was Final Cut Pro 2. Met deze software krijgt de app eindelijk ondersteuning voor externe projecten. Wanneer je een extern toestel (zoals een harde schijf) aan je iPad koppelt, kun je ook op dit toestel beginnen met een nieuw project. En heb je hier media op staan, dan hoef je die niet eerst naar je iPad te importeren om een project te kunnen maken of openen. Op deze manier nemen die bestanden dus geen kostbare opslagruimte van je iPad in beslag.

Final Cut Pro 2 Logic Pro 2

Ook heeft Final Cut Pro een gloednieuwe functie: ‘Live Multicam’. Hiermee kun je tot wel vier iPhones of iPads gebruiken om beelden op te nemen en monitoren. Op deze manier kun je dezelfde gebeurtenis tegelijkertijd vanuit verschillende perspectieven filmen. De camera-instellingen van de iPhones of iPads waarmee je filmt, kun je dan afzonderlijk aanpassen via de iPad waarmee je Live Multicam bedient. Denk hierbij aan de focus, zoom, belichting witbalans, ISO-waarde en sluitertijd. Op die iPad kun je dus ook de beelden in de gaten houden.

Om Live Multicam te gebruiken, heb je wel een extra app nodig. ‘Final Cut Camera’ is straks beschikbaar voor de iPhone Xs of nieuwer, inclusief iOS 17.4 of nieuwer. Voor de iPad heb je een model met iPadOS 17.4 of nieuwer nodig.

Final Cut Pro 2

Maar er zitten nog meer verbeteringen in Final Cut Pro voor de iPad 2. Zo vind je er twaalf nieuwe schema’s voor kleurcorrectie, acht nieuwe sjablonen voor teksttitels, en maar liefst twintig nieuwe soundtracks en dynamische achtergronden voor effecten. En heb je een iPad met M4-chip, dan gaat renderen twee keer zo snel als voorheen. Plus met deze processor kun je tot vier keer zoveel streams ProRes RAW-video verwerken als met M1.

Overigens krijgt Final Cut Pro voor de Mac ook wat kleine verbeteringen. Zo komt er een nieuwe AI-functie genaamd ‘Enhance Light and Color’ waarmee je de kleur, kleurenbalans, helderheid en het contrast van je beelden in één klap kunt verbeteren. Plus er komt een nieuwe functie genaamd ‘Smooth Slo-Mo’, om frames samen te voegen voor beweging met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. Verder kun je kleurcorrecties en video-effecten een eigen naam geven, kun je effecten vanuit het infovester naar andere fragmenten in de tijdlijn of viewer slepen, en kun je de tijdlijn uitgebreider doorzoeken.

Nieuw in Logic Pro

Ook Logic Pro 2 voor de iPad en Mac zit vol vernieuwingen. Met deze update wordt de app ‘slimmer dan ooit’, aldus Apple. Zo komen er nieuwe mogelijkheden voor het mixen en produceren van muziek, het schrijven van teksten, en het maken van beats.

Logic Pro 2

Met de Drummer-feature kun je nu al meer dan tien jaar lang een virtuele drummer inzetten. Die feature heeft Apple uitgebreid naar andere muzikanten: Logic Pro 2 bevat ook virtuele bassisten en toetsenisten. Bij de Bass Player kun je kiezen uit acht verschillende bassisten, met de regelaars kun je het geluid daarvan naar je hand zetten. Bij de Keyboard Player heb je de keuze uit vier verschillende stijlen, ook die kun je aanpassen. Voor beide opties kun je gebruikmaken van de zogeheten ‘Chord Track’: voeg een akkoordenschema toe, bewerk deze naar hartenlust en de virtuele bassist of toetsenist speelt vanzelf mee.

Met het nieuwe ‘Stem Splitter’ kun je één enkele opname opsplitsen in vier afzonderlijke sporen. Het gaat hier om de drums, bas, zang en overige instrumenten. Dit kan volgens Apple met vrijwel elke gemixte geluidsopname, ongeacht de bestandsstructuur. Zodra je de Stem Splitter hebt toegepast, kun je de vier sporen afzonderlijk bewerken door effecten toe te passen, de mix te veranderen of nieuwe partijen in te spelen.

Logic Pro 2

Nog een nieuwe functie van Logic Pro 2 is de ChromaGlow. Daarmee kun je direct warmte, presence en dynamiek toevoegen aan je nummers: de functie kan klanken nabootsen die worden geproduceerd door de beste studio-apparatuur ter wereld. Daarbij kun je kiezen uit moderne sounds, warme nostalgie of extreme stijlen voor je sporen, die je ook aan je eigen voorkeuren kunt aanpassen. Op deze manier krijgt je muziek dus meer persoonlijkheid.

Release

Hoewel de nieuwe iPads en Pencil Pro direct in de voorverkoop zijn gegaan, heb je nog even geduld nodig voor de app-updates. Het nieuwe Logic Pro is vanaf 13 mei te installeren via de App Store, zowel voor de iPad als Mac. Voor de update van Final Cut Pro is nog geen concrete releasedatum bekend: volgens Apple volgt deze later in de lente, ook voor macOS en iPadOS. Beide apps zullen dan gratis te updaten zijn voor alle huidige gebruikers. Final Cut Camera is later dit voorjaar beschikbaar als gratis app.

Heb je Logic Pro en Final Cut Pro nog niet, maar wil je dit wel? De prijzen verschillen per app. Voor Logic Pro betaal je eenmalig een bedrag van € 229,99. Voor Final Cut Pro op de iPad betaal je een abonnement van maandelijks € 4,99 of jaarlijks € 49 – de Mac-versie kost eenmalig € 349,99. Heb je die aankopen gedaan, dan kun je de updates Final Cut Pro 2 en Logic Pro 2 dus wel gratis installeren.

Wil je op de hoogte worden gebracht van de release van de app-updates? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!