Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
thumbnail
Programma’s

Final Cut Pro

Final Cut Pro is Apple’s professionele videobewerkingssoftware. Je kunt er snelle filmpjes mee in elkaar zetten, maar ook volledige speelfilms mee monteren, helemaal op je Mac of iPad. Dit moet je weten over Final Cut Pro.

Lees verder na de advertentie

Final Cut Pro op Mac

Final Cut Pro

Final Cut Pro was aanvankelijk alleen beschikbaar op de Mac, en heeft daar nog steeds zijn meest uitgebreide versie. Final Cut Pro zit daar inmiddels op versie 10.6. De interface doet sterk denken aan iMovie voor de Mac, maar dan véél uitgebreider.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Doordat alle rendering (het berekenen van beeldjes) op de achtergrond gebeurt, kun je met Final Cut Pro ontzettend soepel bewerken zonder lange wachttijden. Dit geldt al helemaal op Macs met een Apple silicon-chip, zoals de M1 of M2. Daarmee is het bewerken met Final Cut doorgaans een stuk soepeler dan met programma’s als Adobe Premiere.

Final Cut Pro voor iPad

Final Cut Pro iPad

Sinds juni 2023 is Final Cut Pro ook beschikbaar op de iPad. Deze versie is wat simpeler om hem geschikt te maken voor touchbediening en de beperkingen van iPadOS. Je kunt ermee complexe bewerkingen doen, maar het toevoegen van plug-ins en andere uitbreidingen is niet mogelijk.

Final Cut Pro voor iPad werkt alleen met iPads met M1-chip of beter, zoals de iPad Air 2022, iPad Pro 2021 en iPad Pro 2022.

Prijs en beschikbaarheid

Final Cut Pro is alleen via de App Store te downloaden. Hij kost op de Mac eenmalig € 349,99. De huidige versie werkt alleen op macOS 12.6 en nieuwer. Op de iPad kost de app € 49 per jaar of € 4,99 per maand, en werkt hij op iPadOS 16.4 en nieuwer.

Final Cut Pro voor de Mac is ook voor minder te krijgen via Apple’s ‘pakket met professionele apps voor het onderwijs’. Je krijgt hiermee voor € 229 levenslange toegang tot Final Cut Pro, Logic Pro, Motion, Compressor en MainStage.

Final Cut Pro gratis proberen met trial

Final Cut Pro voor de Mac is ook 90 dagen gratis te proberen. Dit gaat via de website van Apple. Je downloadt hier een proefversie die na 90 dagen verloopt.

Final Cut Pro voor iPad heeft óók een proefperiode. Wanneer je de app downloadt, kun je hem eerst een maand gratis uitproberen. Je hebt hiervoor wel een betaalmethode op je Apple ID nodig.