Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple onthult iPad Pro 2024: dit is de iPad waar je op gewacht hebt

Auteur: Ward Edema
1 reacties
iPad Pro 2024

Apple heeft zojuist de iPad Pro 2024 aangekondigd tijdens een Apple-event, en het is misschien wel de grootste upgrade die de iPad ooit heeft gekregen.

Lees verder na de advertentie

iPad Pro 2024

Apple heeft hem eindelijk onthuld: de iPad Pro 2024. Al anderhalf jaar gingen er de nodige geruchten rond over dat het nieuwe model een flinke upgrade zou worden – en die bleken helemaal te kloppen.

Volg het laatste Apple-nieuws via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De iPad Pro 2024 heeft een paar grote verbeteringen gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Zo heeft de iPad Pro 2024 een compleet nieuw display, een veel strakker design, een supersnelle nieuwe M4-chip aan boord en meer. Wij zetten alles op een rij.

1. Nieuw display

De grootste verbetering van de iPad Pro 2024 zit in het display. Waar het vorige model het nog moest doen met een lcd-scherm (11 inch) en een mini-led-scherm (12,9 inch), heeft de nieuwe versie in beide formaten een gloednieuw oled-scherm: het Ultra Retina XDR-display. Het is voor het eerst dat Apple deze schermtechniek op een groot display gebruikt – alleen de Apple Watch en iPhone maakten al gebruik van oled.

iPad Pro 2024 display

Door de komst van oled gaat de beeldkwaliteit van de iPad Pro er flink op vooruit. Zo heeft het scherm nu perfect contrast, met zwart dat écht zwart is en felle highlights tot 1600 nits. Ook is er nu volledige ondersteuning voor HDR-beelden, en knallen de kleuren van het scherm. Daarnaast heeft oled een snelle responstijd, waardoor bewegende beelden haarscherp blijven. Én er is nu een variant van het display met nanotextuur, om reflecties tegen te gaan. Kortom: of je nu content maakt of alleen kijkt, het nieuwe display maakt écht een verschil.

2. Strakker design

De iPad Pro 2022 was dan nog maar twee jaar oud, het design werd al gebruikt sinds 2018. Dus werd het tijd voor een facelift! De iPad Pro 2024 heeft dunnere schermranden en subtiel afgeronde hoeken. Ook is de iPad Pro nu het dunste Apple-product ooit, met een dikte van maar 5,1 mm op het 13-inch model.

iPad Pro 2024 design

Daarnaast is de selfiecamera (met Face ID) verplaatst. Hij zit nu niet meer aan de bovenzijde als je de iPad verticaal houdt, maar aan de rechterzijde. Hierdoor zit hij op een fijnere plek als je de iPad horizontaal vasthoudt, of vastzet in een hoes met toetsenbord of standaard. De kleuren blijven overigens wat mild: zilver en spacezwart.

3. Nieuwe M4-chip

De iPad Pro is Apple’s eerste apparaat met de gloednieuwe M4-chip. Dit is een snellere en efficiëntere 10-core variant van de M3 die we al kennen van de Mac, die met name op grafisch vlak én op het vlak van AI grote verbeteringen heeft gekregen.

Op grafisch vlak zien we dezelfde verbeteringen als in de A17 Pro-chip van de iPhone 15 Pro. Oftewel: ondersteuning voor raytracing, een geavanceerde techniek om lichteffecten te berekenen. Dit is met name interessant voor grafisch geavanceerde games.

Apple M4

Op het vlak van AI is er nu een veel snellere 16-core Neural Engine. Dit onderdeel voert allerlei AI-taken uit, van ingebouwde functies in iOS tot het draaien van apps met taalmodellen en afbeeldingengenerators. Met name in iPadOS 18 verwachten we veel functies die deze extra power optimaal gaan benutten – maar de onthulling van die update verwachten we pas tijdens de WWDC24 in juni.

4. Nieuwe software

Speciaal voor de lancering van de iPad Pro heeft Apple versie 2.0 gelanceerd van Final Cut Pro. Hiermee haal je nog meer uit de snelheid van de M4-chip, dankzij functies als Live Multicam. Ook is er een nieuwe Final Cut Camera-app voor het filmen zelf, waarmee je handige handmatige controls krijgt om mee te filmen op je iPad of iPhone.

Ook Logic Pro 2.0 is aangekondigd. Daarin zit de functie Session Players, waarmee je virtuele muzikanten toevoegt. Ook is er een nieuwe ChromaGlow-plug-in, waarmee je je muziek een wat analogere sound kunt geven. En met de kracht van AI kan Logic nu bestaande opnames opsplitsen in verschillende sporen.

5. Camera: eentje minder?

iPad Pro 2024 camera

De camera aan de achterzijde is veranderd. Er is nu nog maar één 12-megapixel camera – zeg dus dag tegen de ultragroothoekcamera. Wel heeft hij nu een True Tone-flitser en is LiDAR nog steeds van de partij. Ook is het design van de camera nu anders, met meer aluminium en een stuk minder glas.

6. Apple Pencil Pro

De iPad Pro 2024 ondersteunt een nieuwe versie van de Apple Pencil, die tegen eerdere verwachtingen in niet Apple Pencil 3 heet, maar Apple Pencil Pro. Deze heeft een paar verbeteringen ten opzichte van oudere Pencils. Zo heeft hij voor het eerst haptische feedback, waardoor je je penseelstroken als het ware kunt ‘voelen’. Ook geeft de Pencil feedback als je wisselt van tools.

Apple Pencil Pro

Dit wisselen doe je nu overigens met een nieuw gebaar. Waar de Apple Pencil 2 hier nog een dubbele tik voor benutte, werkt dit nu met een knijpgebaar. Zo kun je bijvoorbeeld in de Pencil knijpen om te wisselen tussen een penseel en een gum, of om een actie ongedaan te maken. Je krijgt bij het knijpen hiervoor een handig menuutje in beeld. Ook tof: door een ingebouwde gyroscoop kun je de Pencil draaien om bijvoorbeeld een virtuele penseel te draaien. Én je raakt het pennetje nooit meer kwijt dankzij Zoek mijn-ondersteuning – wel zo fijn, want hij kost € 149.

7. Verbeterd Magic Keyboard

iPad Pro Magic Keyboard

De nieuwe iPad Pro 2024 is te koppelen met een nieuw Magic Keyboard. Dit toetsenbord heeft voor het eerst een aluminium design voor de palmsteun en een rij functietoetsen, net als op de Mac. Ook heeft het trackpad nu een vibratiemotortje. Daardoor voelt de iPad nu nog meer aan als een MacBook. Enige nadeel: hij kost € 349 voor het 11-inch model, en € 399 voor het 13-inch model.

iPad Pro 2024 kopen

De iPad Pro 2024 is vanaf nu te bestellen vanaf € 1219 (11 inch) en € 1569 (13 inch) bij Apple en andere webwinkels zoals Bol.com en Coolblue, met een standaard opslagcapaciteit van 256 GB op beide modellen. Glas met nanotextuur is een extra optie voor € 130, en alleen beschikbaar vanaf 1 TB. 5G is ook een extra optie, en werkt alléén met E-sims.

Vanaf woensdag 15 mei wordt de iPad ook daadwerkelijk geleverd. Ook komt hij die dag in de winkels te liggen, samen met de Apple Pencil Pro en het nieuwe Magic Keyboard, én de nieuwe 11- en 13-inch iPad Air 2024.