Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Pencil Pro onthuld: de ultieme iPad-stylus is hier

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Pencil Pro

Het eerste Apple-event van het jaar vond zojuist plaats, en daar heeft Apple een gloednieuwe versie van zijn stylus onthuld: de Apple Pencil Pro. Die naam heeft hij meer dan verdiend!

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple Pencil Pro

De Apple Pencil Pro is een feit! Apple kondigde de stylus zojuist aan, tijdens het eerste Apple-event van het jaar. Deze keynote kreeg de naam ‘Let Loose’, en stond volledig in het teken van de iPad. Nieuws over de Pencil kon dan ook niet ontbreken.

kooptip

De nieuwe Apple Pencil neemt veel functies over van zijn voorganger, de Apple Pencil 2. Zo koppel je hem of laad je hem op door de Pencil met de platte magnetische kant op de rechterzijde van de iPad te leggen. Op deze manier kun je zowel de Pencil als de iPad tegelijkertijd opladen, zonder dat er een extra kabeltje bij komt kijken.

Maar er is meer. Tik je twee keer op de zijkant van de Pencil, dan krijg je extra functies: wissel bijvoorbeeld in een teken-app tussen verschillende kleuren of gereedschappen. Verder is er ondersteuning voor de hover-functie, evenals druk- en kantelgevoeligheid.

Design

Apple Pencil Pro design

Qua design is er weinig veranderd. De stylus is nog steeds langwerpig en dun, met een platte zijkant. Bovendien heeft hij weer verwisselbare punten, en een matte afwerking. Verder is hij nog steeds beschikbaar in één enkele kleur: wit.

Haptische feedback

De Apple Pencil Pro is voor het eerst uitgerust met haptische feedback. Dit betekent dat de Pencil bepaalde acties kan signaleren of nabootsen door even te trillen. Verplaats je bijvoorbeeld een element in teken-app Procreate en komt deze op de juiste plek terecht? Bzzt, je voelt de Pencil trillen. Zo ontvang je dus een voelbare bevestiging. Het gaat dan om een klein tikje, dat je ook voelt wanneer je twee keer tikt, een slimme vorm gebruikt of knijpt. En over knijpen gesproken…

Knijpgebaar

Apple Pencil Pro knijpen

De Pencil heeft niet alleen haptische feedback gekregen, maar dankzij een nieuwe sensor bij de punt heeft hij ook een gloednieuw gebaar. Door in de Apple Pencil Pro te knijpen, kun je bepaalde functies oproepen. Zo kun je in de Pencil knijpen om een nieuw menu met allerlei tekengereedschappen voor de dag te halen. Of je kunt dit menu gebruiken om je kleur of lijndikte te wijzigen. Het is dan een kwestie van tikken in dit menu om te wisselen.

Draaien

De Pro heeft nóg een nieuwe functie gekregen, die je ontgrendelt door ermee te draaien. Want wanneer je je Pencil links- of rechtsom draait, verandert de stand van je pen of kwast. Tekenaars kennen dit vast: wanneer je een penseel of marker op papier gebruikt en ermee draait, kun je ook met de stand van de punt spelen.

Zoek mijn-ondersteuning

De Apple Pencil was lang een van de enige Apple-apparaten zonder Zoek mijn-ondersteuning, maar de nieuwe Pencil Pro brengt daar verandering in. Ben je je stylus kwijt, dan kun je hem opsporen door de Zoek mijn-app te openen, bijvoorbeeld op je iPad. Die geeft dan aan waar je de stylus kunt vinden.

Apple Pencil Pro ondersteuning

Apple Pencil Pro

Kleine kanttekening: de Apple Pencil Pro lijkt alleen compatibel met de twee nieuwste iPads. Apple heeft tijdens hetzelfde event namelijk ook een iPad Air 2024 en iPad Pro 2024 aangekondigd. Heb je een ouder model, dan heb je er dus niets aan. In dat geval heb je dus een Apple Pencil 1, Apple Pencil 2 of Apple Pencil met usb-c nodig. Keuze heb je niet – welk Pencil-model je nodig hebt, ligt dus aan het iPad-model dat je hebt. De Apple Pencil met usb-c is de uitzondering: dit goedkopere model werkt ook met de twee nieuwe iPads.

Apple Pencil Pro prijs

De Apple Pencil Pro heeft een prijskaartje vanaf 149 euro. Dat is meer dan zijn goedkopere broertje (de Apple Pencil met usb-c), maar daar krijg je dus wel allerlei extra functies voor terug. Bestellen kan direct, zowel bij Apple zelf als bij je favoriete (web)winkels. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de volgende aanbieders: