Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

De 17 beste apps voor CarPlay

Beste apps CarPlay
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Inmiddels is CarPlay in zo’n beetje elke auto beschikbaar, maar de functionaliteit kun je zelf uitbreiden met apps. Deze moeten op je iPhone geïnstalleerd zijn, daarna worden ze – mits compatibel – ook bruikbaar via CarPlay. Het probleem daarbij? De compatibele apps zijn haast niet te vinden! Je weet pas of een app geschikt is als je hem gedownload hebt en de naam ervan in Instellingen verschijnt (via ‘Instellingen>Algemeen>CarPlay>Mijn auto>Pas aan’). We hebben daarom onderzoek gedaan en meer dan 70 apps gevonden die CarPlay ondersteunen: de 17 beste vind je hier!

Beste apps CarPlay


Pas aan welke apps in CarPlay verschijnen

Op een veilige manier je telefoon gebruiken achter het stuur? Dat kan met Apple CarPlay. Het platform zorgt ervoor dat je de belangrijkste functies van je iPhone – zoals bellen, navigeren en muziek opzetten – onderweg kunt gebruiken, zonder je handen van het stuur te halen. Zo heb je jouw favoriete apps snel bij de hand. In deze tip leggen we uit hoe je het Apple CarPlay-scherm naar wens indeelt.

Pas de volgorde van CarPlay-apps aan

ftr_carplay_139

Om de volgorde van apps aan te passen, open je allereerst ‘Instellingen’ op je iPhone. Ga hier naar ‘Algemeen’ en tik op ‘CarPlay’. Selecteer vervolgens je auto of entertainmentsysteem in de lijst en kies voor ‘Pas aan’. Je kunt de volgorde van de apps nu aanpassen door je vinger op de drie horizontale strepen te houden en ze naar de gewenste positie te slepen.

CarPlay-apps toevoegen of verwijderen

Mis je nog wat apps in Apple CarPlay? Of zitten er juist een paar overbodige applicaties tussen? Na het volgen van de stappen hierboven is het ook mogelijk om nieuwe apps toe te voegen of huidige te verbergen. Tik op de rode knop om een app te verwijderen. Onderaan het overzicht vind je de apps die nog niet in gebruik zijn. Deze voeg je eenvoudig toe aan CarPlay door op de groene knop te tikken. Het is niet mogelijk om sommige standaardapps te verbergen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Apple’s Kaarten-app.


Apps om in contact te blijven

Dankzij CarPlay blijf je ook in de auto bereikbaar. Dit zijn de beste apps voor dit doel.

WhatsApp

ftr_carplay_139

WhatsApp is de meest gebruikte messengerdienst ter wereld. Tegelijkertijd is het ook de enige universele messengerdienst met een fatsoenlijke CarPlay-app. De belangrijkste functies zijn wellicht het voorlezen en dicteren van berichtjes. Dat werkt dankzij Siri heel gemakkelijk. Na het spraakcommando ‘Hé Siri, stuur Laura een ­bericht in WhatsApp’ mag je een tekst dicteren en versturen, na ‘lees mijn nieuwste ­WhatsApp-berichten’ worden alle binnengekomen berichten voorgelezen.

Verder is het ook mogelijk om mensen via WhatsApp vanuit CarPlay te bellen. Wat we daarentegen wel missen, is een optie om spraakberichten te versturen. In de auto zou deze mogelijkheid zeker van pas komen.

Microsoft Teams

ftr_carplay_139

Door meer dan twee jaar pandemie is Microsoft Teams het zakelijke communicatiemiddel nummer één geworden. Nu we allemaal weer wat vaker naar kantoor gaan of zakelijk onderweg zijn in Nederland of België, komt de CarPlay-ondersteuning van Teams goed van pas. Heb je een Microsoft Teams-account, dan kun je met de Teams-app in je auto je collega’s bellen. De mogelijkheid om berichten te sturen, is er niet.

Berichten

ftr_carplay_139

Met Apple’s Berichten-app laat je inkomende iMessages of tekstberichten hardop voorlezen. Of je dicteert ze met Siri en stuurt de berichten naar contactpersonen uit je adresboek. In tegenstelling tot in WhatsApp zijn spraakberichten hier wel mogelijk. Alle berichten kun je na het inspreken laten voorlezen, afspelen, opnieuw opnemen, weggooien of verzenden. Dat werkt met behulp van grote knoppen op het scherm of door met Siri te praten. Al met al dus de perfecte berichtenapp voor in de auto.

Helaas is iMessage niet beschikbaar voor Android, en daarom ben je dan weer ouderwetse sms’jes aan het versturen. Ben je op zoek naar telefoongesprekken via ­Berichten? Dat werkt – wie had dat verwacht – via de ­Telefoon-app.


Apps om te navigeren

Wat heb je het vaakst nodig in de auto? Juist, een routebeschrijving. Met deze apps gaat dat bijzonder goed.

Google Maps

ftr_carplay_139

CarPlay werd door velen pas omarmd toen Google Maps erop beschikbaar was. Als het om verkeersinformatie en het vermijden van files gaat, zijn de gegevens van Google namelijk onverslaanbaar. Omdat je Siri ook commando’s kunt geven als ‘Navigeer naar Koen van Ekeren … met Google Maps’, heb je voor CarPlay echt niet Apple Kaarten nodig, dat in Nederland en België nog steeds de meest interessante nieuwe functies mist.

Eén minpuntje: vergeleken met andere apps is het downloaden van offline kaarten met Google Maps nodeloos ingewikkeld. In plaats van hele landen kun je alleen maar kaartstukken downloaden.