Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Wij hebben iOS 16 getest en dit is onze eerste indruk

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 lock screen


Lees verder na de advertentie

Het is inmiddels een maand geleden dat Apple iOS 16 aankondigde, de grote iPhone-update van dit jaar. Dit najaar kun je iOS 16 op je iPhone zetten. Maar wij hebben het nu alvast uitgeprobeerd en kennen alle toffe nieuwe functies – en de minpuntjes – inmiddels al!

iOS 16 achtergrond en lgo

iOS 16: eerste indruk

Direct na de aankondiging van iOS 16 op 6 juni verscheen de iOS 16 bèta voor ontwikkelaars. Die hebben we al die tijd al op onze iPhone gehad. Deze testversie van iOS 16 is al verrassend stabiel en geeft ons al een duidelijk beeld van het nieuwe besturingssysteem. Wat is er tof aan iOS 16? Wat zijn de minpunten? In deze vroege iOS 16 review delen we graag onze eerste indruk met je.

Wat valt er op aan iOS 16?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Hoe ziet iOS 16 eruit

Je hebt van de updates waarbij het zoeken met een lichtje is als het op de nieuwe functies aankomt. Bij iOS 16 is dat niet zo. Er is een opmerkelijke verandering en die heeft alles te maken met het vergrendelscherm: dat kun je nu volledig personaliseren – en dat gaat heel wat verder dan het instellen van een achtergrondje met daarop je kat of gezin.

In een nieuwe galerij met voorbeelden zie je dat Apple al enkele compleet nieuwe achtergronden voor je heeft klaargezet. Creëer een meerlagig effect met je foto’s waarbij het klokje gedeeltelijk bedekt wordt door de afbeelding. Maak vrolijke patronen met emoji’s, of kies juist voor een minimalistisch kleurverloop. Ook tof: de huidige weersomstandigheden live op je scherm, of een langzaam bewegende globe. Of laat je favoriete foto’s automatisch rouleren!

Maar daar blijft het niet bij. Je kunt het klokje en de datum een eigen unieke stijl geven, met verschillende fonts en kleuren. En misschien wel de grootste verandering: iOS 16 widgets!

Wat is er goed aan iOS 16?

ios 16 widgets

Het vergrendelscherm is zonder meer de grootste verbetering. Maar misschien ben je niet zo van de toeters en bellen. Dan gaan we toch nog even verder over dat unieke vergrendelscherm, en meer specifiek: over de widgets. Widgets zien er natuurlijk hartstikke tof uit, maar ze zijn ook bijzonder praktisch. Ze laten je in één oogopslag de belangrijkste informatie uit je favoriete apps zien, zonder dat je je iPhone ervoor hoeft op te pakken of op het scherm hoeft te tikken.

Ook handig, maar wat we tot nu toe niet echt hebben kunnen testen, zijn Live activiteiten. Op je vergrendelscherm zie je waar je bezorgpizza is, en wat de tussenstand van een voetbalwedstrijd is. Deze functie heeft heel wat potentie, maar app-ontwikkelaars zullen het eerst nog moeten inbouwen in hun apps.

De widgets vallen dus in de categorie ‘praktisch’, en dat is een woord dat absoluut van toepassing is op de rest van iOS 16. We noemen een paar van onze favoriete praktische verbeteringen in de belangrijkste apps:

  • In Berichten kun je voortaan je berichtjes achteraf intrekken, bewerken of markeren als ongelezen.
  • In Mail kun je in de momenten na verzending besluiten om je mail in te trekken. Ook fijn is de optie om mailtjes in te plannen. Ben je een bijlage vergeten toe te voegen? Je iPhone waarschuwt je en wacht met het verzenden van je mail.
  • Foto’s heeft nu een gereedschap op dubbele kiekjes op te schonen. Ook fijn is dat je verwijderde en verborgen foto’s nu beter beschermd zijn: je moet Face of Touch ID gebruiken om ze te ontgrendelen. En je kunt je iCloud-fotobibliotheek delen met wie je maar wilt!
  • Inloggen wordt nog veiliger (en eenvoudiger) met Passkeys. Je logt niet meer in met een wachtwoord, maar met biometrische gegevens. Oftewel: Face ID of Touch ID

Wat kan er beter?

iOS 16 heeft een evenknie op de iPad: iPadOS 16. iPadOS 16 heeft altijd veel overlap met iOS 16. Als we iOS schrijven, dan bedoelen we vaak ook gewoon iPadOS. Maar dit keer ontbreekt net de allertofste nieuwe functie van de iPhone, namelijk dat personaliseerbare vergrendelscherm. Om het er nog maar eens in te wrijven, heeft Apple wel het lettertype van het klokje en de datum opgefrist.

Tel daarbij op dat de grootste vernieuwing specifiek voor iPad uitsluiteind op gloednieuwe iPads draait, en het drama is compleet. We hebben het dan over Stage Manager, waarbij je vensters naast elkaar kunt plaatsen alsof je op een Mac werkt. En dan is er nog een compleet nieuwe app, Freeform, die niet in de eerste versie van de update zal zitten. De iPadOS-update is misschien wel de schraalste update in jaren.

iOS 16 eerste indruk: onze conclusie

iOS 16 is een toffe update. Dankzij het compleet vernieuwde vergrendelscherm zie je ook echt dat er een update is. Het geeft hetzelfde gevoel als de widgets in iOS 14, waarbij je je telefoon veel beter kon aanpassen op jouw wensen. Je iPhone voelt weer als nieuw.

Verder valt op hoe praktisch deze update is. Er zitten veel vernieuwingen in waarvan je je straks niet meer kunt voorstellen dat ze er ooit niet waren. Bijvoorbeeld berichten beweken, mails intrekken of inplannen en een wachtwoordensysteem waarbij je geen wachtwoorden meer hebt. Wij zien het wel zitten, met deze nieuwe iOS-versie.

Zo tof als iOS 16 is, zo schraal is iPadOS 16. Het personaliseerbare vergrendelscherm schittert hier door afwezigheid. En de andere feature die de show zou moeten stelen, Stage Manager, schittert door afwezigheid.

Toevoeging 23 september 2022: inmiddels is iOS 16 anderhalve week uit en hebben we de software uitgebreid getest. Wat we er nu van vinden? Dat lees je in onze iOS 16 review.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Pluspunten

  • Vergrendelscherm is tof
  • Veel praktische verbeteringen

Minpunten

  • Zo tof als iOS 16 is: zo schraal is iPadOS 16