Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Mag een AirTag mee het vliegtuig in?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Koffer met daaraan een AirTag


Lees verder na de advertentie

Apple’s AirTag is een tracker waarmee je zicht houdt op je kostbare eigendommen: je tas, je portemonnee, je autosleutels. Raak je ze kwijt, dan spoor je ze weer op met je iPhone. Veel mensen stoppen de AirTag ook in hun koffer. Maar mag dat eigenlijk wel, want er zit een batterijtje in?

AirTag in koffer gevaarlijk?

Wie de laatste jaren gevlogen heeft, kent de waarschuwing ongetwijfeld: batterijen in het vliegtuig kunnen levensgevaarlijk zijn. Batterijen bevatten chemicaliën en kunnen warmte produceren. Als ze beschadigd raken of kortsluiting veroorzaken, vliegen ze soms in brand. Dat wil je echt niet in vliegtuig.

De AirTag heeft een batterijtje, mag die dan het vliegtuig in? Luchtvaartmaatschappijen staan lithiumbatterijen tot 100 Wh toe in ingecheckte bagage. Pas daarboven heb je toestemming van de luchtvaartmaatschappijnodig. De AirTag gebruikt een 3 volt CR2032 knoopcelbatterij (een horlogebatterijtje) met een capaciteit van .66 Wh. De AirTag mag gewoon mee in je koffer en in je handbagage. Samen met je elektrische tandenborstel. Bij een powerbank wordt het al twijfelachtiger, die  moet sowieso op in je handbagage.

Verwarring rondom AirTag

Mogelijk heb je op het nieuws iets anders gehoord. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kwam vorig jaar in het nieuws doordat ze AirTags niet toestonden aan boord. En ook Air New Zealand was in eerste instantie verre van enthousiast.


kooptip

Achteraf gezien had dat waarschijnlijk meer te maken met de enorme kofferchaos wereldwijd, dan met de veiligheid. Door de AirTag ontdekten passagiers dat hun koffers op bizarre plekken beland waren, en dat lieten ze maar al te graag zien op social media. Niet iets om trots op te zijn natuurlijk. Onder het mom van ‘gevaarlijk’ werden AirTags en andere trackers toen eventjes geweerd – ten onrechte.

AirTag toch geen probleem

Lufthansa heeft na alle commotie via een Tweet laten weten dat AirTags toch geen probleem zijn:

‘De Duitse luchtvaartautoriteiten hebben vandaag bevestigd dat ze het eens zijn met onze risicobeoordeling dat trackingapparaten met een zeer laag batterij- en zendvermogen in ingecheckte bagage geen veiligheidsrisico vormen. Daarmee zijn deze apparaten toegestaan op vluchten van Lufthansa.’

In die verklaring lezen we nog iets anders waar je je mogelijk zorgen om maakt: zendvermogen. Want inderdaad, ook de AirTag heeft zendvermogen. AirTags zenden een bluetooth-signaal uit dat kan worden opgepikt door bijvoorbeeld iPhones. Hierdoor wordt het mogelijk om de positie te bepalen. Maar het signaal is zo zwak dat je er echt niet opeens de communicatie in de cockpit mee verstoort. In dat geval zouden mensen ook hun noise cancelling koptelefoon thuis moeten laten.

Kortom: met een gerust hart kun je jouw AirTag gebruiken om je bagage te volgen tijdens je volgende vliegreis. Je kunt de AirTags per stuk kopen, of in een voordeelverpakking met vier stuks.