Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Neem dit iPhone-accessoire níét mee in het vliegtuig

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
iPhone in het vliegtuig


Lees verder na de advertentie

Wanneer je op reis gaat, is de iPhone misschien wel je belangrijkste metgezel. Accessoires gaan uiteraard ook mee, zoals een Lightning-kabel, hoesje en AirPods. Maar let op: niet alles mag zomaar mee in het vliegtuig.

Dit mag niet mee in het bagageruim

Weinig mensen weten het, maar powerbanks zijn verboden in het bagageruim. Dit staat in de regels van de IATA, een internationale en overkoepelende luchtvaartorganisatie. Ze mogen niet in het ruim omdat powerbanks lithium-ionbatterijen bevatten (net zoals de iPhone overigens), die potentieel brandgevaarlijk zijn.

Het risico is erg klein, maar door oververhitting of bij beschadiging kan zo’n powerbank in brand vliegen. Om deze reden mag je het apparaatje alleen meenemen bij je handbagage. Mocht er een brand ontstaan dan is deze gemakkelijker te verhelpen. Een AirTag in je koffer is overigens geen probleem.

Regels voor powerbank

Bewaar je iPhone powerbank dus in je handbagage, want dat mag wél. Om de risico’s zoveel mogelijk in te perken, moet je je houden aan enkele regels:

  • Je mag maximaal 2 powerbanks meenemen in het vliegtuig.
  • Een powerbank mag geen capaciteit hebben groter dan 27.000 mAh (100 Wh).


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Een powerbank met een grotere capaciteit dan 27.000 mAh mag dus niet mee in het vliegtuig. Groter dan 27.000 mAh zijn powerbanks overigens zelden; het meest gangbaar is 10.000 of 20.000 mAh. Op deze pagina van Coolblue vind je powerbanks die sowieso het vliegtuig in mogen.

Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook weer uitzonderingen op deze regel. Heb je een powerbank die meer capaciteit heeft dan 27.000 mAh, maar minder dan 43.000 mAh? Dan mogen ze soms wel het vliegtuig in, al moet je dan eerst toestemming vragen aan de luchtvaartmaatschappij. Powerbanks met een capaciteit van meer dan 43.000 mAh zijn sowieso niet toegestaan.

Check de capaciteit van je powerbank

De capaciteit van de powerbank wordt meestal aangegeven op de achterkant van het apparaat, en anders op de verpakking of gebruiksaanwijzing. Daar zie je waarschijnlijk de eenheid in milliampère-uur (mAh).

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken in de communicatie ook wel de internationale eenheid wattuur (Wh). De 27.000 mAh die we hierboven noemden, komt overeen met 100 Wh. Als de capaciteit wordt aangegeven in mAh en je moet deze omzetten naar Wh, dan doe je dit door de mAh te vermenigvuldigen met 3,7 en het resultaat te delen door 1000.

Verboden voorwerpen

Op de pagina Stop dit niet in je bagage van Schiphol lees je meer over wat je wel of niet mag meenemen in het vliegtuig. Het is goed om te weten dat je luchtvaartmaatschappij aanvullende regels kan stellen, ook over powerbanks. Check bij twijfel dus ook hun lijst met voorwerpen die niet mee mogen.

Lees ook: iPhone batterij snel leeg? 26 tips voor een langere batterijduur