Terug naar iPhone 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 14

Door Laura Grootaarts17 januari 2022 12:046 min. leestijd

De iPhone 13 ligt nog niet eens zo heel lang in de winkel, en nu al wordt er druk gespeculeerd over de opvolger ervan: de iPhone 14 wordt dé iPhone van 2022. Hij belooft behoorlijk anders te zijn dan de iPhone 13. Wat is er nieuw? Hoe gaat de iPhone 14 eruitzien? Wanneer kun je hem kopen? In dit dossier lees je de meest relevante iPhone 14 geruchten van dit moment!

iPhone 14 concept

Opnieuw vier modellen

We hebben het in dit dossier over de iPhone 14, maar je mag ervan uitgaan dat Apple een complete iPhone 14-reeks gaat aankondigen. Net zoals in 2020 en 2021 verwachten we vier modellen. Dit keer zijn dat:

 • 6,1-inch iPhone 14 – het basismodel
 • 6,7-inch iPhone 14 Max – het basismodel maar dan groter
 • 6,1-inch iPhone 14 Pro – het luxere model
 • 6,7-inch iPhone 14 Pro Max – het luxere model maar dan groter

Geen iPhone 14 mini?

Als je Apple de laatste jaren een beetje gevolgd hebt, valt het je misschien meteen op dat de iPhone 14 mini ontbreekt. De iPhone 12 en 13 mini bleken niet het verkoopsucces te zijn dat Apple ervan gehoopt had. En dus is het – als we de speculaties mogen geloven – einde verhaal voor de kleine 5,4-inch iPhone. In plaats van een kleinere versie van het basismodel, kiest Apple dit jaar juist voor een grote versie daarvan. Dit houdt ook in dat de nieuwe iPhone er in twee maten is, voorheen waren het er drie.

Geen notch meer

Voor veel mensen is het een doorn in het oog op de iPhones van de laatste jaren: de notch, oftewel het ‘hapje’ uit het scherm. Anderen vinden het juist een mooi design-element. Met de iPhone 14 gooit Apple het over een andere boeg: de notch blijft achterwege. Mogelijk overigens alleen op de chiquere Pro-modellen. Dat betekent dat de voorkant van de iPhone straks echt één en al scherm is.

In plaats van een notch krijgt de iPhone 14 een zogenaamd ‘punch-hole display’. Oftewel: een cameragaatje. Het is nog onduidelijk wat dit inhoudt voor de componenten die nodig zijn voor Face ID (gezichtherkenning). Mogelijk worden deze onderdelen onder het scherm ingebouwd, of in de rand van het toestel. Er wordt ook gefluisterd over de terugkeer van Touch ID, maar dan verwerkt onder het scherm. De kans dat de iPhone 14 Touch ID krijgt, lijkt ons echter gering. Verder lijkt het erop dat het supersnelle ProMotion-scherm ook dit jaar exclusief voor de Pro-modellen blijft.

iPhone 14 design

Het verdwijnen van de notch is niet de enige design-wijziging die je mag verwachten. De iPhone wordt wat dikker, wat betekent dat de camera niet meer uitsteekt. De lenzen, de flitser en de LiDAR-scanner zitten allemaal achter het glas van de achterzijde. Het ontwerp lijkt daarmee een beetje op dat van de iPhone 4 en heeft dus een beetje een retro look. Ook de ronde volume-knoppen van die iPhone maken mogelijk een comeback.

De Pro-modellen krijgen waarschijnlijk een heel andere uitstraling doordat er gebruikgemaakt wordt van andere materialen. Mogelijk krijgt de iPhone 14 een titanium behuizing. Dat ziet er chiquer uit en heeft als voordeel dat het zeer krasbestendig is. Ook is het een stuk lichter dan staal, waardoor de nieuwe iPhone-modellen minder zwaar worden. Verder mag je vernieuwde luidspreker- en microfoonroosters verwachten, met langwerpige uitsnijdingen van gaas, in plaats van afzonderlijke gaten aan de onderkant van het toestel.

iPhone 14 concepten

Naar hoe de iPhone 14 eruitziet, is het op dit moment nog gissen. Verschillende ontwerpers hebben op basis van de belangrijkste geruchten – en hun eigen wensenlijstje – alvast iPhone 14 concepten gemaakt. Hieronder zie je de opvallendste van dit moment!iPhone 14 concept

iPhone 14 render

Betere camera

Iedere nieuwe iPhone heeft verbeteringen voor wat betreft de camera. De iPhone 14 krijgt indrukwekkende cameraspecificaties. Naar verluidt krijgen de Pro-modellen een 48-megapixel camera, en kun je 8K-video’s schieten. Verder zijn er geruchten voor een periscopische lens: die zorgt voor een grotere optische zoom – hoewel dit misschien ook pas bij de iPhone 15 gaat gebeuren.

Ook dit is er nieuw

Voor de iPhone 14 verwachten we ook nog de volgende vernieuwingen:

 • Met de chip tellen we gewoon verder: dat zou betekenen dat de iPhone 14 een A16 Bionic-chip krijgt, die weer wat sterker en efficiënter is dan zijn voorganger.
 • Mogelijk vervalt de Lightning-aansluiting. Hiervoor in de plaats zou de iPhone 14 usb-c krijgen. Overigens wordt er ook gespeculeerd over een iPhone zonder poort, die je dus draadloos moet opladen.

iPhone 14 release date

Apple presenteert de nieuwe iPhone doorgaans in september. Daar kun je bijna de klok op gelijk zetten. In 2022 zal het niet anders zijn: we denken dat de iPhone 14 in september wordt aangekondigd en later in die maand ook al in de winkels ligt. Ter vergelijking de iPhone 13: die werd op 14 september onthuld, ging drie dagen later in de voorverkoop en lag uiteindelijk op 24 september daadwerkelijk in de winkel.

iPhone 14 prijs

Over de iPhone 14 prijs is nu nog weinig zinnigs te zeggen. Omdat het waarschijnlijk om een compleet redesign gaat, kan het zijn dat de prijs weer wat hoger ligt dan die van de huidige iPhones. Toen de iPhone X in 2017 verscheen – het eerste model zonder thuisknop – werd voor het eerst de magische grens van duizend dollar doorbroken.

De iPhone 13 nu tot €277 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu tot €277 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Verder in de toekomst

Er zijn diverse geruchten over vernieuwingen die naar de iPhone komen, maar die we in 2022 nog niet verwachten. Deze verbeteringen hoef je dus nog niet te verwachten op de iPhone 14:

 • Apple ontwikkelt een iPhone met een periscopische zoomlens. Hiermee krijgt het zoombereik van de telefoon een flinke boost. Er is een kleine kans dat dit al met de iPhone 14 gaat gebeuren, maar 2023 lijkt realistischer.
 • Velen hopen op de terugkeer van Touch ID. Mogelijk maakt Touch ID inderdaad een keer zijn comeback, maar dan in een ander vorm dan voorheen. De sensor zou dan in het scherm zitten.
 • Misschien verschijnt er verder in de toekomst een opvouwbare iPhone. Er zijn hierover volop geruchten en Apple heeft ook al diverse patent-aanvragen gedaan. Bovendien is er in dit opzicht al concurrentie van Samsung en Microsoft, want die hebben al opvouwbare smartphones.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 

De Apple iPhone 13 nu tot €10 korting per maand op unlimited data

De Apple iPhone 13 nu tot €10 korting per maand op unlimited data

• Smartpakker: €48 korting op je toestel
Maximaal voordeel als je thuis internet van KPN hebt

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden