Terug naar iPhone 14 (Plus)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 14 (Plus)

Door Laura Grootaarts7 maart 2023 14:465 min. leestijd

Op woensdag 7 september kondigde Apple de iPhone 14-serie aan. De standaard-iPhone in deze reeks is de iPhone 14. Die is er ook in een groter formaat: de iPhone 14 Plus. Wat zijn de beste nieuwe functies? Hoe ziet-ie eruit? Waar kun je hem kopen en wat kost de iPhone 14? In dit dossier praten we je helemaal bij over de iPhone 14.

iPhone 14

Vier iPhone 14 modellen

De iPhone 14-serie bestaat in totaal uit vier modellen. In dit artikel hebben we het over het basismodel: de iPhone 14. Die is er ook in een groter formaat, de iPhone 14 Plus. Deze twee iPhones zijn nagenoeg gelijk – alleen het formaat en de batterijduur verschilt. Daarnaast is er nog de luxere iPhone 14 Pro, en ook die is er in een groot formaat, de iPhone 14 Pro (Max). Daarover lees je alles in ons dossier over de iPhone 14 Pro.

iPhone 14 prijs

Hieronder vind je de officiële iPhone 14-prijzen. Bij Apple blijven de prijzen tot de iPhone 15-lancering gelijk. Bij andere online winkels is de iPhone 14 al in de aanbieding.

iPhone 14

iPhone 14 Plus

Voor het eerst een groot formaat

De iPhone 14 heeft een 6,1 inch Super Retina XDR-display, de iPhone 14 Plus meet 6,7 inch. Dat betekent dat het instapmodel voor het eerst beschikbaar is in een groot formaat. Voorheen was je voor een groot formaat iPhone aangewezen op de duurdere Pro Max-modellen. Het is misschien wel de ‘grootste’ vernieuwing van dit nieuwe toestel. Bij de iPhone 14 Plus betekent dit formaat ook een ‘plus’ voor de batterij. Dit komt omdat er in dit forse toestel natuurlijk ruimte is voor een grote batterij – de batterijduur is dan ook enorm, beter dan welke iPhone dan ook!

Vertrouwd design

iPhone 14 en iPhone 14 plus

Qua design is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon: de iPhone 14 lijkt bijzonder veel op de iPhone 13 van 2021. En die leek weer sprekend op de iPhone 12. Die glazen glimmende achterkant, het frame van aluminium – het gaat allemaal nog een jaartje mee. Dat geldt ook voor de notch. Bij de iPhone 14 Pro heeft de notch plaatsgemaakt voor een ‘Dynamic island’, maar bij de iPhone 14 (Plus) kijken we nog altijd tegen de notch aan. Die is net zo groot als die van de iPhone 13, en dus iets subtieler dan die van de iPhone 12.

iPhone 14 camera

De iPhone 14 (Plus) heeft opnieuw een 12-megapixel camera met een dubbele lens. Toch maak je met dit toestel mooiere opnames dan voorheen, doordat Apple allerlei slimme kunstmatige intelligentie-trucjes toepast op je foto’s. Vooral bij lastige lichtomstandigheden zul je merken dat je foto’s beter uit de verf komen.

Een andere opmerkelijke vernieuwing is de nieuwe actiemodus. Hiermee maak je vloeiendere video’s terwijl je in beweging bent – bijvoorbeeld tijdens een hike, of als je in de auto zit. Een accessoire als een gimbal wordt hiermee minder noodzakelijk.

Ook je selfies gaan erop vooruit. Deze selfiecamera heeft voor het eerst autofocus, waardoor je altijd scherp in beeld bent. De TrueDepth-camera kan op meerdere onderwerpen focussen, dus als je een groepsfoto maakt staat iedereen er scherp op. Het diafragma is groter en laat meer licht binnen. Ook bij weinig licht krijgen je foto’s meer detail en uitbundige kleuren – en er is minder ruis.

iPhone 14 kleuren

iPhone 14 kleuren

Wat zijn de iPhone 14 kleuren? De iPhone 14 is verkrijgbaar in zes kleuren:

 • Blauw
 • Paars
 • Middernacht
 • Sterrenlicht
 • Product (Red)
 • Geel (sinds maart 2023)

Op 7 maart kondigde Apple de gele iPhone 14 aan. Behalve het kleurtje, is er niets veranderd aan het toestel.

Ongelukdetectie

iPhone 14 ongelukdetectie

De iPhone 14 (Plus) heeft een nieuwe functie die je ook vindt op de nieuwe Apple Watch-modellen: ongelukdetectie. De iPhone belt automatisch de hulpdiensten als je in een ernstig auto-ongeluk belandt. Ook je SOS-contactpersonen krijgen in dat geval een seintje. De iPhone baseert zich bij het detecteren van een botsing op de volgende gegevens – hiervoor wordt gebruikgemaakt van allerlei sensoren in het toestel:

 • Plotselinge veranderingen van snelheid
 • Abrupte veranderingen van richting
 • Drukveranderingen in de auto
 • Harde impactgeluiden
 • Crashtests
 • Gegevens van crashes in het verkeer

Heb je op de plek van het ongeluk een slechte mobiele verbinding? De iPhone 14 heeft ondersteuning voor satellietcommunicatie. Op dit moment heb je er nog niets aan: de functie werkt nog uitsluitend in de Verenigde Staten en Canada (waar je natuurlijk ook vaker te maken hebt met compleet verlaten plekken). Op termijn komt het mogelijk ook naar Europa – de hardware is er sowieso al geschikt voor.

Vernieuwde A15 Bionic-chip

De A15-chip uit de Pro-modellen van vorig jaar heeft zich inmiddels bewezen, en is de concurrentie nog steeds ver vooruit. In de iPhone 14 (Plus) vind je een verbeterde versie van deze chip. De warmte wordt beter afgevoerd, en daarom kun je nu nog meer uit deze chip halen. Ook heeft hij 6 GB werkgeheugen – 2 GB meer dan de iPhone 13, waardoor multitasking nog soepeler gaat. In het artikel iPhone 14 vs iPhone 13 lees je meer over de verschillen met het toestel van de vorige generatie.

Wil je meer weten over onze ervaringen van de iPhone 14? Lees ook onze iPhone 14 review.

iPhone 14 release date

Wanneer was de iPhone 14 release date? We zetten Apple’s planning voor je op een rij:

 • Alle vier de iPhone 14-modellen gingen op vrijdag 9 september in de voorverkoop.
 • De iPhone 14 en iPhone 14 Pro (Max) zijn sinds vrijdag 16 september beschikbaar.
 • De iPhone 14 Plus release volgde op vrijdag 7 oktober.

Waar verkrijgbaar?

Wil je weten waar je de iPhone 14 kunt kopen, en waar hij het voordeligst is? werp een blik op onze prijsvergelijker:

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden