Terug naar iPhone 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 14

Door Laura Grootaarts23 juni 2022 13:207 min. leestijd

De iPhone 13 voelt misschien nog als nieuw, maar de opvolger ervan is inmiddels al in zicht. De iPhone 14 wordt dé iPhone van 2022 en belooft behoorlijk anders te zijn dan de iPhone 13. Wat is er nieuw? Hoe gaat de iPhone 14 eruitzien? Wanneer kun je hem kopen? In dit dossier lees je de meest relevante iPhone 14 geruchten van dit moment!

iPhone 14 Pro camera

Opnieuw vier modellen

We hebben het in dit dossier over de iPhone 14, maar je mag ervan uitgaan dat Apple een complete iPhone 14-reeks gaat aankondigen. Net zoals in 2020 en 2021 verwachten we vier modellen. Dit keer zijn dat:

 • 6,1-inch iPhone 14 – het basismodel
 • 6,7-inch iPhone 14 Max – het basismodel maar dan groter
 • 6,1-inch iPhone 14 Pro – het luxere model
 • 6,7-inch iPhone 14 Pro Max – het luxere model maar dan groter

Geen iPhone 14 mini?

Als je Apple de laatste jaren een beetje gevolgd hebt, valt het je misschien meteen op dat de iPhone 14 mini ontbreekt. Komt er een iPhone 14 mini? We denken van niet.

De iPhone 12 en 13 mini bleken niet het verkoopsucces te zijn dat Apple ervan gehoopt had. En dus is het – als we de speculaties mogen geloven – einde verhaal voor de kleine 5,4-inch iPhone. In plaats van een kleinere versie van het basismodel, kiest Apple dit jaar juist voor een grote versie daarvan. Dit houdt ook in dat de nieuwe iPhone er in twee maten is, voorheen waren het er drie.

Geen notch meer

iPhone 14 panelen

Voor veel mensen is het een doorn in het oog op de iPhones van de laatste jaren: de notch, oftewel het ‘hapje’ uit het scherm. Anderen vinden het juist een mooi design-element. Met de iPhone 14 gooit Apple het over een andere boeg: de notch blijft achterwege. Mogelijk overigens alleen op de chiquere Pro-modellen. Dat betekent dat de voorkant van de iPhone straks echt één en al scherm is.

In plaats van een notch krijgt de iPhone 14 een zogenaamd ‘punch-hole display’. Oftewel: een cameragaatje. Er zitten dan twee uitsparingen in het scherm, een ronde en een pilvormige, met daarin de frontcamera en de onderdelen voor Face ID. Verder lijkt het erop dat het supersnelle ProMotion-scherm ook dit jaar exclusief voor de Pro-modellen blijft. En over het scherm gesproken: verschillende geruchten suggereren zelfs dat het Pro-model een always-on display krijgt. Hiervoor zouden aanwijzingen zitten in iOS 16.

iPhone 14 design

Het verdwijnen van de notch is niet de enige design-wijziging die je mag verwachten. Maar in dit stadium gaan de geruchten nog verschillende kanten op:

Enerzijds wordt gezegd dat de iPhone 14 dikker wordt en dat de camera niet meer uitsteekt: de lenzen, de flitser en de LiDAR-scanner zitten allemaal achter het glas van de achterzijde. Het ontwerp lijkt daarmee een beetje op dat van de iPhone 4 en heeft dus een beetje een retro look. Ook de ronde volume-knoppen van die iPhone maken mogelijk een comeback. Anderzijds tonen gelekte CAD-tekeningen dat de camera juist nóg prominenter aanwezig zal zijn. Door de grotere sensor steekt hij zelf nog iets verder uit.

De Pro-modellen krijgen waarschijnlijk een heel andere uitstraling doordat er gebruikgemaakt wordt van andere materialen. Mogelijk krijgt de iPhone 14 een titanium behuizing. Dat ziet er chiquer uit en heeft als voordeel dat het zeer krasbestendig is. Ook is het een stuk lichter dan staal, waardoor de nieuwe iPhone-modellen minder zwaar worden. Verder mag je vernieuwde luidspreker- en microfoonroosters verwachten, met langwerpige uitsnijdingen van gaas, in plaats van afzonderlijke gaten aan de onderkant van het toestel.

iPhone 14 kleuren

Ieder jaar verandert Apple het kleurenpalet van de iPhone, en over de iPhone 14 kleuren is inmiddels al het een en ander naar buiten gekomen. Je zou de volgende kleuren mogen verwachten:

iPhone 14 (Max)

 • Zwart
 • Wit
 • Blauw
 • Rood
 • Paars

iPhone 14 Pro (Max)

 • Grafiet
 • Goud
 • Zilver
 • Paars

(G)een A16-chip

Met de chip tellen we gewoon verder: dat zou betekenen dat de iPhone 14 een A16 Bionic-chip krijgt, die weer wat sterker en efficiënter is dan zijn voorganger. Maar … er gaan geruchten dat dit jaar alleen de luxere Pro-modellen de nieuwste chip krijgen, en dat de instap-iPhone 14 de ‘oude’ A15-chip krijgt. De chip wordt daarmee voor het eerst een onderscheidende factor tussen de gewone en de Pro-modellen.

De beste iPhone 14 concepten

Naar hoe de iPhone 14 eruitziet, is het op dit moment nog gissen. Verschillende ontwerpers hebben op basis van de belangrijkste geruchten – en hun eigen wensenlijstje – alvast iPhone 14 concepten gemaakt. Hieronder zie je de opvallendste van dit moment.

 

iPhone 14 render

Daarnaast zijn er inmiddels ook iPhone 14 mallen gelekt. Deze worden gebruikt door fabrikanten van iPhone-accessoires. Deze gebruiken dit soort mallen voor het produceren van perfect passende hoesjes, zodat die straks direct bij het verschijnen van de iPhone 14 beschikbaar zijn.

iPhone 14 mallen

Betere camera

Iedere nieuwe iPhone heeft verbeteringen voor wat betreft de camera. De iPhone 14 krijgt indrukwekkende cameraspecificaties. Naar verluidt krijgen de Pro-modellen een 48-megapixel camera, en kun je 8K-video’s schieten. Verder zijn er geruchten voor een periscopische lens: die zorgt voor een grotere optische zoom – hoewel dit misschien ook pas bij de iPhone 15 gaat gebeuren.

Ook de iPhone 14 selfiecamera ondergaat enkele veranderingen: deze krijgt voor het eerst autofocus. Mogelijk is er ook sprake van een groter diafragma, voor een sterker scherptediepte-effect. Bij bijvoorbeeld een videogesprek, krijg je dan een vage achtergrond terwijl je zelf scherp in beeld blijft. Ook zorgt het grotere diafragma voor betere foto’s bij weinig licht.

Ook dit is er nieuw

Voor de iPhone 14 verwachten we ook nog de volgende vernieuwingen:

 • De iPhone 14 Pro en Pro Max krijgen meer werkgeheugen dan welke andere iPhone dan ook. Het zou gaan om 8 GB RAM.
 • Mogelijk krijgt de iPhone 14 een langere batterijduur. Dit heeft te maken met een nieuwe 5G-chip die energiezuiniger en kleiner is, een tot 105 mAh grotere accu, en een zuinigere A16-chip in de iPhone 14 Pro en Pro Max.
 • Er wordt druk gespeculeerd over een always-on scherm, zeker nu duidelijk is dat iOS 16 (de grote iPhone-update van 2022) widgets op het thuisscherm heeft. Die zouden super functioneel zijn op een scherm dat altijd afleesbaar is.

iPhone 14 release date

Apple presenteert de nieuwe iPhone doorgaans in september. Daar kun je bijna de klok op gelijk zetten. In 2022 zal het niet anders zijn: we denken dat de iPhone 14 op dinsdag 13 september wordt aangekondigd en later in die maand – waarschijnlijk op vrijdag 23 september – ook al in de winkels ligt. Ter vergelijking de iPhone 13: die werd op 14 september onthuld, ging drie dagen later in de voorverkoop en lag uiteindelijk op 24 september daadwerkelijk in de winkel.

iPhone 14 prijs

Over de iPhone 14 prijs is nu nog weinig zinnigs te zeggen. Omdat het waarschijnlijk om een compleet redesign gaat, kan het zijn dat de prijs weer wat hoger ligt dan die van de huidige iPhones. Toen de iPhone X in 2017 verscheen – het eerste model zonder thuisknop – werd voor het eerst de magische grens van duizend dollar doorbroken.

Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

• 20% korting op accessoires met: IDAYS2022
• 2 jaar Apple garantie en gratis training

Verder in de toekomst

Er zijn diverse geruchten over vernieuwingen die naar de iPhone komen, maar die we in 2022 nog niet verwachten. Deze verbeteringen hoef je dus nog niet te verwachten op de iPhone 14:

 • Apple ontwikkelt een iPhone met een periscopische zoomlens. Hiermee krijgt het zoombereik van de telefoon een flinke boost. Er is een kleine kans dat dit al met de iPhone 14 gaat gebeuren, maar 2023 lijkt realistischer.
 • Velen hopen op de terugkeer van Touch ID. Mogelijk maakt Touch ID inderdaad een keer zijn comeback, maar dan in een ander vorm dan voorheen. De sensor zou dan in het scherm zitten.
 • Misschien verschijnt er verder in de toekomst een opvouwbare iPhone. Er zijn hierover volop geruchten en Apple heeft ook al diverse patent-aanvragen gedaan. Bovendien is er in dit opzicht al concurrentie van Samsung en Microsoft, want die hebben al opvouwbare smartphones.
 • De iPhone is een van de laatste smartphones zonder een usb-c-aansluiting. Dit kan best onhandig zijn, omdat je voor je iPhone een ander kabeltje nodig hebt dan bijvoorbeeld je Mac, iPad of koptelefoon. Hier komt waarschijnlijk in 2023 verandering in: dan krijgt de iPhone een usb-c-aansluiting, evenals Apple’s accessoires zoals AirPods.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

• Online weekenddeal exclusief bij KPN
• Apple iPad ter waarde van 389 euro

Volgend dossier
MacBook Air 2022
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden