Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 14 vs iPhone 13: zo klein zijn de verschillen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 14 vs iPhone 13


Lees verder na de advertentie

Afgelopen jaar kondigde Apple de iPhone 14 aan, die de iPhone 13 opvolgt. Het gaat om een bescheiden upgrade. Twijfel je of je moet kiezen voor de nieuwe iPhone 14 of de iPhone 13? In dit artikel gaan we in op de verschillen zijn tussen deze modellen.

iPhone 14 vs iPhone 13

Apple presenteerde in september 2022 vier iPhone 14-modellen. In dit artikel bespreken we de standaard-iPhone: de 6,1-inch iPhone 14. Die is er ook nog in een groter formaat: de iPhone 14 Plus. Daarnaast zijn er twee luxere toestellen: de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

In dit artikel vergelijken we de iPhone 14 met de iPhone 13. Wat zijn de verschillen? En waarin zijn ze gelijk?

iPhone 14 versus iPhone 13: de verschillen in prijs

Met de iPhone 14-serie maakte Apple de iPhone flink duurder. De adviesprijs van de iPhone 14 is 1019 euro, terwijl dat bij de iPhone 13 na de lancering nog 909 euro was.


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Dit zijn de iPhone 14 prijzen:

 • iPhone 14 (128 GB): €1019 (nu €914 bij Belsimpel en Mobiel.nl)
 • iPhone 14 (256 GB): €1149
 • iPhone 14 (512 GB): €1409

De iPhone 13 is een jaar ouder en bij veel winkels in prijs verlaagd. Dit zijn op dit moment de laagste prijzen:

Design en formaat

Leg je de iPhone 14 en iPhone 13 naast elkaar, dan zie je geen verschillen tussen de toestellen. Allebei hebben ze een design met vlakke zijkanten, met aan de bovenkant van het scherm een inkeping voor selfiecamera en Face ID-techniek.

iPhone 14 en iPhone 14 plus

Ook het oled-scherm van 6,1-inch is bij de iPhones precies hetzelfde. De resolutie is 2532 x 1170 pixels, met een schermhelderheid van 800 nits. Een ProMotion-scherm ontbreekt: dat is nog een exclusiviteit voor de Pro-iPhones. Dit betekent dat het scherm niet extra snel ververst (tot 60Hz) en er is geen ondersteuning voor Always-on.

De iPhone 14 is verkrijgbaar in grotere uitvoering: de iPhone 14 Plus. Die heeft een scherm van 6,7 inch, waarmee hij net zo groot is als de Pro Max. De iPhone 13 heeft juist een kleiner broertje: de iPhone 13 mini van 5,4-inch. Behalve het formaat en de batterijduur zijn er geen verschillen tussen de kleinere of grotere versie.

Kleuren

iPhone 14

De iPhone 14 en iPhone 13 zijn verkrijgbaar in een hele reeks kleuren. Bij beide toestellen heb je de keuze uit zwart, wit, blauw en rood. Bij de iPhone 13 is het toestel daarnaast verkrijgbaar in een roze of groene uitvoering. Bij de iPhone 14 kun je ook kiezen uit paars.

Dit zijn de iPhone 14 kleuren:

 • Blauw
 • Paars
 • Middernacht (zwart)
 • Sterrenlicht (wit)
 • Rood

Dit zijn de iPhone 13 kleuren:

 • Groen
 • Roze
 • Blauw
 • Middernacht (zwart)
 • Sterrenlicht (wit)
 • Rood

Camera

Zowel de iPhone 14 als iPhone 13 heeft aan de achterkant een dubbele 12 MP-camera met twee lenzen: groothoek en ultragroothoek. Grote verschillen zijn er niet, maar de camera van de iPhone 14 is iets beter. De hoofdcamera heeft een iets grotere sensor en grotere pixels. De iPhone 14 is ook uitgerust met een nieuwe Photonic Engine. Deze verbeteringen zorgen vooral dat de iPhone 14-camera wat beter presteert in het donker.

iPhone 14 camera

De selfies gaan er met de iPhone 14 op vooruit. De lens is groter en voor het eerst is er autofocus. Hiermee stelt de camera sneller scherp. Daarnaast werkt de camera ongelooflijk goed bij actievideo’s, waarbij je filmt met grote schud- en trilbewegingen (bijvoorbeeld omdat je tijdens het filmen in beweging bent). Een nieuwe actiemodus laat dit soort beelden er erg stabiel uitzien.

Ook dit is nieuw bij de iPhone 14

Het is een functie die je nooit nodig hoopt de hebben, maar de iPhone 14 ondersteunt Crashdetectie. Heb je een auto-ongeluk, dan merkt je iPhone dat op en worden de hulpdiensten via 112 op de hoogte gesteld. Zelf hoef je ze niet te woord te staan: Siri vertelt in een automatisch bericht dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden en geeft de locatie door.

SOS-noodmelding via satelliet

Ook nieuw bij de iPhone 14-serie is dat SOS-noodmelding werkt via satellieten. Heb je geen mobiel bereik, dan ben je met de functie alsnog in staat om de hulpdiensten te bellen. Dit is uiteraard vooral een uitkomst als je in het buitenland bent. In Nederland is de functie ook nog niet beschikbaar. Wel werkt het al in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

iPhone 14 vs iPhone 13: processor en batterij

De iPhone 14 heeft dezelfde A15 Bionic-chip aan boord als de iPhone 13. Toch is er een verschil, want die van de iPhone 14 is uitgerust met een 5-core GPU. De chip van de iPhone 13 heeft een GPU met 4 kernen. Dit zorgt voor iets snellere grafische prestaties bij de iPhone 14, al is dat verschil nauwelijks te merken. De iPhone 14 en 13 voelen allebei snel aan.

Door de betere GPU is de batterij van de iPhone 14 ook iets beter. Je kijkt er tot 20 uur aan video’s mee. Bij de iPhone 13 is dat 19 uur. Wil je de iPhone met de beste batterij, dan kun je het beste kiezen voor de iPhone 14 Plus. Door zijn grotere formaat past er ook een grotere batterij in, en daarmee bekijk je op één acculading tot 26 uur aan video.

Conclusie: iPhone 14 of iPhone 13 kopen?

De verbeteringen van de iPhone 14 zijn subtiel. De camera is iets beter, maar dat merk je vooral als je in het donker fotografeert. Voor de meeste mensen is de camera van de iPhone 13 goed genoeg. Wil je de iPhone met de beste camera, dan is de iPhone 14 Pro de betere keuze.

De nieuwe iPhone-functies Actiemodus, Crashdetectie en satellietcommunicatie zijn goed te missen. Verder zien de telefoons er exact hetzelfde uit en is zelfs de processor nagenoeg hetzelfde.

De subtiele verbeteringen hebben een flinke prijs, want de iPhone 14 kost op dit moment ruim 100 euro meer dan de iPhone 13. In onze ogen is hij deze meerprijs niet waard en krijg je meer waar voor je geld met de iPhone 13. Bij Belsimpel is hij momenteel het voordeligst.