Terug naar AirTags
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

AirTags

Door Koen van Ekeren5 januari 2023 08:445 min. leestijd

Het is het nieuwste totaal nieuwe product uit Apple’s assortiment: de Apple AirTag. Met dit hebbedingetje vind je je zoekgeraakte spullen terug via je iPhone: handig! Hoe werkt het? Wat heb je eraan? En waar kun je AirTags kopen? Lees vooral verder.

AirTag review

AirTags samengevat

  • Aangekondigd op 20 april 2021.
  • Om al je kostbare spullen mee te tracken.
  • Werkt samen met de app Zoek mijn.
  • Verkrijgbaar in wit.
  • Waterdicht en met vervangbare batterij.
  • Per stuk € 39, 4-pack voor € 129.

Hoe zien ze eruit?

AirTag

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De AirTags zijn witte schijfjes met een metalen achterzijde waarop het Apple-logo prijkt. Ze hebben een diameter van 31,9 mm, zijn 8 mm dik en wegen 11 gram. Bestel je de AirTags bij Apple, dan kun je ze personaliseren met een gratis inscriptie. Je kunt kiezen uit een combinatie van maximaal vier cijfers, letters en emoji’s. Zeker als je meerdere AirTags hebt, kan het handig zijn om ze op deze manier van elkaar te onderscheiden.

Wat zijn AirTags?

Een AirTag is een handige accessoire dat ervoor zorgt dat je je persoonlijke bezittingen niet meer kwijtraakt. Je hangt het kleine witte schijfje aan bijvoorbeeld je sleutelbos of stopt hem in je portemonnee. Raak je iets kwijt? Kijk dan op je iPhone waar het is! Via de Zoek mijn-app achterhaal je de locatie van de AirTag. Op de plattegrond in de app zie je je de locatie heel precies.

AirTags instellen

Heb je eerder al AirPods gekoppeld aan je iPhone? Dan weet je hoe gemakkelijk het is, want een AirTag instellen werkt het op dezelfde manier. Je houdt een AirTag in de buurt van je iPhone (of iPad, of iPod touch), en de verbinding wordt gelegd: met één tik koppel je hem. In enkele vervolgstappen kun je de AirTags nog een specifieke naam geven zoals ‘sleutels’ of ‘jas’ – wel zo handig bij het gebruik van meerdere AirTags. Vervolgens verschijnen je eigendommen op de landkaart.

Spullen terugvinden

Het is zover: je bent je sleutels, tas of portemonnee kwijt. Dan kun je hem pingen! Kijk in de app Zoek mijn, of vraag Siri: ‘Waar is mijn portemonnee?’ Is de AirTag in je nabijheid, dan speel je er een geluid op af zodat je hem op je gehoor kunt vinden.

Heb je een iPhone 11 of nieuwer (met uitzondering van de iPhone SE)? Dankzij de Ultra Wideband-technologie is het nog gemakkelijker zoeken naar een AirTag. Apple noemt dit ‘Nauwkeurig zoeken’: pijlen laten zien welke kant je op moet, en hoe ver het nog is; je zou het bijna navigatie op huiskamerniveau kunnen noemen.

AirTags nauwkeurig zoeken

Ben je de AirTags serieus kwijt? Heb je ze ergens buitenshuis laten liggen of zijn ze gestolen? Dan komt (ongemerkt en anoniem) iedereen met een iPhone, iPad of Mac in actie. Samen vormen al die Apple-producten een gigantisch Zoek mijn-­netwerk, en vroeg of laat zal het signaal van je AirTag worden opgepikt. De locatie wordt dan naar iCloud verzonden en uiteindelijk belandt die op jouw toestel. Dit gebeurt compleet anoniem.

Misbruik voorkomen

De AirTags zijn bedoeld om voorwerpen mee te volgen, geen mensen (of huisdieren). Maar ja, zo’n schijfje laat je natuurlijk zó in iemands jaszak of tas glijden. Daar heeft Apple aan gedacht: is er langere tijd een AirTag in je omgeving die niet van jou is, en is de eigenaar niet in de buurt? Dan krijg je hiervan een melding op je iPhone. Ook gaat de AirTag bliepen als je zelf geen iPhone hebt. Je kunt de AirTag dan scannen voor meer informatie en hem deactiveren – ook met een Android-telefoon.

Dit alles betekent ook dat een AirTag delen met gezin geen optie is. Je kunt de AirTags van je gezinsleden niet terugzien in de app Zoek mijn – een AirTag is strikt persoonlijk.

Apple AirTags accessories

Apple AirTag accessoires

AirTags doen een beetje denken aan een koelkastmagneetje. Je stopt ze zo los in je tas of je jaszak. Maar wat als je ze ergens aan wilt hangen? Er zit geen gaatje in of lusje aan. Daarvoor heeft Apple enkele AirTag houders in het assortiment – zo’n AirTag keychain is vaak net zo duur als de AirTag zelf. Gelukkig zijn er ook veel accessoires van derden, zoals sleutelhangers, kofferlabels, hondenhalsbanden en meer, die meestal een stuk goedkoper zijn. Er is zelfs een fietsbel met een verborgen AirTag-houder.

Batterij is vervangbaar

De AirTag heeft een batterij die meer dan een jaar meegaat bij dagelijks gebruik. Als de AirTags battery leeg begint te raken, krijg je hiervan een seintje op je telefoon. Daarna kun je hem vervangen met een knoopcelbatterij (CR2032) die je gewoon overal kunt kopen voor een paar euro. Hiervoor draai je het zilverkleurige plaatje aan de achterzijde van de AirTag open. Let op: je hebt een batterij zonder bittere coating nodig, anders maak je je AirTag kapot – en dat hebben we zelf ook ondervonden.

Ondersteuning

De AirTag werkt met alle iPhones met iOS 14.5 of nieuwer (oftewel, de iPhone 6s uit 2015 of nieuwer), maar bij oudere iPhones dan de 11 is het zoeken ernaar dus ietsjes minder nauwkeurig. De AirTags updaten zichzelf naar de nieuwste firmware, maar daarvoor moet je iPhone wel zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS (op het moment van schrijven 16.2).

AirTags specificaties

Formaat31,9 mm in diameter, 8 mm dik
Gewicht11 gram
Spat-, water- en stof­bestendigVoldoet aan bestendigheids­norm IP67 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 1 meter diep)
SpeakerIngebouwde speaker
ConnectiviteitBluetooth of U1-chip bij nieuwere iPhones
iOSTen minste iOS 14.5
BatterijVervangbare CR2032-knoopcel (gaat ten minste 1 jaar mee)

Apple AirTag prijs

Apple AirTag

De AirTags zijn sinds 23 april in de voorverkoop en liggen sinds 30 april 2021 in de winkels. Je kunt de AirTags per stuk kopen, of in een voordeelverpakking met vier stuks. Dit zijn de AirTags prijzen zo als Apple die hanteert, betaal dus zeker niet meer dan dat:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Volgend dossier
Apple Watch Ultra
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden