Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Hoe ik mijn AirTag kapot maakte (én weer repareerde)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
AirTag achterzijde

De laatste dagen voor de vakantie staan bij mij altijd garant voor een hevige stresspiek. Waar is mijn paspoort – en is-ie nog niet verlopen? Hebben we op het vliegveld in Düsseldorf mondkapjes nodig? Waarom heb ik tien miljoen oplaadkabels, maar geen één die er past op mijn e-reader?

Tijdens mijn allerlaatste reis kwam er een compleet nieuwe factor bij: enkele dagen voor vertrek verscheen op mijn iPhone de melding dat mijn AirTag-batterij bijna leeg was. Voor het eerst sinds ik hem heb natuurlijk – wat een beroerde timing. Vooral omdat ik de AirTag kapot maakte toen ik vervolgens de batterij wilde vervangen.

AirTag batterij vervangen

Een AirTag in je koffer of rugzak is tegenwoordig geen overbodige luxe. Dus wilde ik als de wiedeweerga de batterij vervangen. Apple maakt dat zowaar gemakkelijk, want de AirTag heeft een eenvoudig te vervangen batterijtje. Het gaat om een heel gemiddeld knoopcelbatterijtje van het type CR2032, te koop bij iedere supermarkt en drogist.

‘Hebben we nog zo’n batterij?’ vroeg ik mijn partner. Natuurlijk hadden we die. ‘Hij heeft toch geen bittere coating? Want dan werkt het niet.’ Nee, wist mijn partner zeker: ‘We hebben hier niemand in huis die vrijwillig aan batterijen likt, dus waarom zou ik daar in vredesnaam extra geld aan uitgeven?’ Zo’n bittere coating moet voorkomen dat kinderen een batterij inslikken, want dat is gevaarlijk. Het kan inwendige brandwonden veroorzaken.

Dus ging ik vol goede moed de batterij in de AirTag vervangen. Dat werkt zo:

  • Je duwt het rvs-plaatje aan de achterzijde iets naar beneden.
  • Daarna draai je het plaatje linksom totdat het loskomt.
  • Oude batterij eruit, nieuwe batterij erin met de positieve pool naar boven.
  • Zet het plaatje terug (let op de drie inkepingen) en draai het plaatje naar rechts.

Klaar! Toch?

Verwijderd uit Zoek mijn

Toen ik vervolgens even een dubbelcheck deed in Zoek mijn, gaf deze app aan dat de AirTag niet bereikbaar was. Alle gegevens van voor het verwisselen van de batterij stonden er nog, inclusief het rode batterij-icoontje. Aanvankelijk dacht ik nog dat het even tijd nodig had. Maar enkele uren later was het nog steeds zo. Toen deed ik iets wat ik niet had moeten doen. Of eigenlijk deed ik twéé dingen die ik niet had moeten doen, want de wet van Murphy was op dat moment allang ingetreden.

Ik verwijderde ten eerste de AirTag uit Zoek mijn, via het tabblad Objecten. Daarna wilde ik hem opnieuw toevoegen door hem in de buurt van de iPhone te houden. Maar er gebeurde niets.

Geen paniek, want ik had daarnaast nog een paardenmiddel: het resetten van de AirTag naar fabrieksinstellingen. Dat gaat als volgt:

  • Haal de batterij uit en stop hem er weer in.
  • Duw het metalen gedeelte aan zodat de AirTag een geluid maakt.
  • Herhaal voorgaande stappen nog vier keer totdat je in totaal vijf keer een geluid hebt gehoord. De vijfde keer klinkt het geluid anders, dan is de AirTag gereset.

Ik duwde vijf keer. Ik duwde tien keer. Ik duwde vijftig keer. Maar ik blééf steeds maar weer hetzelfde geluidje horen. Niks ‘ander geluidje’, niks ‘terug naar fabrieksinstellingen’. Zo leerde ik dus meteen dat je een AirTag die je in het wild tegenkomt niet zomaar kunt resetten om hem vervolgens zelf te gaan gebruiken.

kooptip

Tóch een batterij met bittere coating

Ik kon op dat moment eigenlijk niks meer met de AirTag. Ik kon de AirTag noch resetten, noch opnieuw toevoegen aan de Zoek mijn-app. Ik kon hem alleen nog scannen, alsof het andermans AirTag was: dan opende de browser Safari verscheen het serienummer in beeld. Zelfs bij Apple Support wisten ze er geen raad mee.

Ik besloot de nieuwe batterij eruit te wippen en te vervangen door weer een nieuwe batterij uit dezelfde verpakking. Toen zag ik het, linksachter op de verpakking: een piepklein logo met een vies kijkende baby. Het pictogram dat duidelijk maakt dat de batterij een bittere coating heeft …

Nieuwe batterij

Ik heb uiteindelijk batterijen gekocht zonder bittere coating. Eind goed al goed? Nee, ook dit bood in eerste instantie geen soelaas. Resetten was niet mogelijk, opnieuw koppelen evenmin. Ik was definitief de niet zo gelukkige eigenaar van een klein wit schijfje dat eruitziet als een magneet, maar dat niet eens magnetisch is.

Hoe ik hem dan uiteindelijk toch nog ‘repareerde’? Ik heb het binnenste van de AirTag en het afdekplaatje schoongemaakt met een droog brilpoetsdoekje. Dat hielp niet meteen. De AirTag vervolgens een paar uur geopend laten rusten, bleek uiteindelijk de oplossing. Daarna kon ik de AirTag wél resetten door het plaatje vijf keer in te drukken – het vijfde geluidje klonk me als muziek in de oren. Vervolgens kon ik de AirTag instellen zoals ik dat de allereerste keer ook gedaan had. En mijn koffer? Die is geen moment kwijt geweest tijdens de reis!

Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!