Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

AirBell review: maak een AirTag onopvallend vast aan je fiets

Auteur: Sven Lamers
2 reacties
AirBell review

In Nederland worden per jaar zo’n 500.000 fietsen gestolen, met ruim 600 miljoen euro aan schade. Fietsenmakers proberen dat al jaren tegen te gaan, met alarmsystemen en trackers ter lokalisatie van de gestolen fiets. Maar de AirTag heeft al bewezen dat een goed werkende gps-tracker noch duur noch ingewikkeld hoeft te zijn. Met een AirBell verstop je zo’n AirTag gemakkelijk in je fiets, en krijg je er ook nog een chique en goed klinkende fietsbel bij. In deze review lees je hoe gemakkelijk en diefstalveilig de AirBell nou echt is.

AirBell review

Uiterlijk en montage

Haal je de AirBell uit zijn kleine verpakking, dan heb je … een fietsbel in handen. Het is zo’n kleine, waarbij je een plastic blokje op een veertje opzij trekt om vervolgens de metalen bel te laten klinken. De AirBell is zwart (we willen graag meer kleuren!), heeft geen logo en ziet er ongelofelijk ‘gewoon’ uit – op de goede afwerking na misschien. Dat is uiteraard een bewuste keuze van de makers. Het zou zonde zijn als je zo’n AirBell er tussen honderden fietsen meteen uithaalt, want dan haalt de dief de bel eraf en neemt hij alsnog je fiets mee.

Het inbouwen van de AirTag in de AirBell is zo gefixt, maar tegelijkertijd ook niet meteen duidelijk zonder uitleg. Je moet eerst een plastic schroef een kwartslag draaien, daarna haal je het belgedeelte eraf. Daaronder zit een uitsparing voor een AirTag.

Het monteren van de AirBell op het stuur ligt dan wel weer wat meer voor de hand en verschilt niet van elke andere fietsbel. Je opent een schroefje, plaatst de houder rondom het stuur en schroeft hem weer dicht. Handig om te weten: de AirBell is geschikt voor sturen met een diameter van 22 mm. Dat is een standaardformaat, maar controleer voor de zekerheid even of je stuur een omtrek van ongeveer 69 mm heeft.

AirBell review

En werkt het?

Over de werking van de fietsbel kunnen we vrij kort zijn. Hij doet het. De ‘dingggg’ is luid en duidelijk zodat ook fietsers met AirPods in hun oren je kunnen horen en voetgangers uit de weg springen. Stiekem houden we iets meer van de ‘trrrring’ van een oer-Hollandse fietsbel, maar hè, over smaak valt niet te twisten. Belangrijk is dat je gehoord wordt.

Over horen gesproken: het geluid dat de AirTag maakt, filtert de AirBell redelijk goed weg. Enerzijds een voordeel omdat een dief minder snel hoort dat er een AirTag met hem meebeweegt, anderzijds jammer omdat je goed je best moet doen als je je fiets middels geluid wilt terugvinden.

Gelukkig belemmert de AirBell niet de lokalisatie-vaardigheden van de AirTag, zodat je hem wel altijd in de Zoek mijn-app terugvindt. Wat ons betreft is de AirBell een vernuftige uitvinding die je fiets niet alleen tegen diefstal beschermt, maar het ook gemakkelijker maakt om hem in een kudde geparkeerde stalen rossen terug te vinden.

AirBell review: conclusie

De AirBell is een goedkope manier om je fiets achteraf met een AirTag uit te rusten. Hij klinkt prima, is gemakkelijk te monteren en werkt precies zoals je zou verwachten. Extra kleuren zouden nog leuk zijn.

Pluspunten

  • Het is een onopvallende fietsbel met een ­AirTag-opbergvakje!

Minpunten

  • Geluid van AirTag minder hard.
  • Geen kleurtjes.