Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
achtergrond

Antivirus: heb je die nodig voor je Mac en iPhone?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

Virussen kunnen je computer traag maken, bestanden verwijderen en er zelfs vandoor gaan met persoonlijke gegevens. Nu de Mac steeds populairder wordt en er wereldwijd steeds meer gebruikers zijn, is het een steeds interessanter doelwit voor kwaadwillenden. Misschien denk je daarom na over een antivirus voor je Mac en wellicht ook je iPhone.

Wat is een antivirus?

Een antivirus is een soort software die wordt gebruikt om computers en andere digitale apparaten te beschermen tegen schadelijke programma’s, bekend als virussen en malware. Het werkt als een digitale bewaker die voortdurend de bestanden en activiteiten op je apparaat controleert om te zoeken naar verdachte of schadelijke code. Als het een virus detecteert, neemt het maatregelen om het te isoleren, verwijderen of onschadelijk te maken. Dit helpt om je apparaat en de gegevens die erop staan te beschermen tegen potentiële schade, dataverlies of ongeautoriseerde toegang

Heb ik een antivirus nodig op de Mac?

De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft. macOS bevat standaard antivirusfuncties die ervoor zorgen dat je niet zomaar apps van onbekende ontwikkelaars kunt installeren.

Je Mac heeft al een antivirus

Al sinds macOS Snow Leopard heeft je Mac een gereedschap dat je beschermt tegen virussen, kwaadaardige code en andere ellende: Xprotect. Dit staat standaard al in het systeem van je Mac en werkt ergens op de achtergrond, zonder dat jij het merkt. Je kunt het programma niet openen, soms duikt het op als proces in Activiteitenweergave. Lees meer over de precieze werking van Xprotect.

Goede controle op apps

Download je je apps met name uit de Mac App Store, dan ben je al heel goed beschermd. Net zoals bij de App Store voor de iPhone worden alle apps eerst grondig gecontroleerd voordat ze in de digitale etalage worden gezet.

gatekeeper

Download je buiten de Mac App Store om, direct van de website van de ontwikkelaar, dan komt Gatekeeper in actie: hierbij verifieert je Mac de software eerst. Je krijgt dan een extra waarschuwing voordat je besluit om de software alsnog te downloaden. Wil je het risico niet lopen en toch graag grasduinen in apps, dan is Setapp een interessante optie: hiermee krijg je meer dan 240 Mac-apps, maar dan voor een slechts 9,99 dollar per maand.

Virusscanner Mac nodig: let op

Als je verstandig met je Mac omgaat, is een antivirus eigenlijk niet nodig. Wil je er tóch een, omdat je weleens wat rotzooi downloadt of op gekke sites komt, kies dan niet zomaar de eerste de beste. Er zijn ‘antivirus-apps’ die juist meer kwaad dan goed doen. MacKeeper blijkt verantwoordelijk te zijn voor zo’n vijftig procent van de malware. En ook MacDefender doet zich voor als een antivirus maar is het tegenovergestelde daarvan. Een antivirus waar we een beter gevoel bij hebben, is Intego.

En antivirus op de iPhone?

Op de iPhone is het niet mogelijk om apps buiten de App Store te downloaden. Dat maakt de kans op virussen sowieso aanzienlijk kleiner. Een antivirus-app op de iPhone heeft verder ook weinig zin, omdat Apple het systeem goed heeft dichtgetimmerd. Een app is niet in staat om andere apps te scannen, daar hebben ze geen toegang toe.

Wat nog wel met regelmaat gebeurt, is dat mensen zich onbewust abonneren op spam-agenda’s. Er worden dan plotseling heel veel afspraken en linkjes in je agenda gezet. Je wordt dan overspoeld door vaak dubieuze meldingen. Maar dat is een kwestie van het abonnement opzeggen.