Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Pas op: 50 (!) procent van macOS malware komt af van deze app

Auteur: Koen van Ekeren
4 reacties
macOS malware app


Lees verder na de advertentie

Virussen komen gelukkig niet zo snel voor bij een Mac. Maar áls ze er zijn, dan is bijna de helft afkomstig van één bron, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. De ironie: het gaat om een antivirus-app.

macOS malware

Het onderzoek is uitgevoerd door Elastic Security Labs. In een rapport over de softwarebedreigingen in 2022 valt onder meer te lezen wat de meest gebruikte malware is op de Mac. Wat betreft de virussen die op de Mac werden gevonden, ontdekte Elastic dat bijna de helft afkomstig is van één bron.

Die bron is MacKeeper, note bene een programma dat is uitgerust is met antivirussoftware. Bij liefst 48 procent van de Macs waar malware was gevonden, was Mackeeper de boosdoener. Op de tweede plaats staat Xcsset. Dit is kwaadaardige software die gegevens steelt en als ransomware kan werken. Ook Adload (kwaadaardige adware) en Aobokeylogger (een toetsaanslaglogger) staan hoog op de lijst.


kooptip

Dat de virusscanner MacKeeper op 1 staat, is volgens de onderzoekers niet zo paradoxaal als het klinkt. MacKeeper heeft uitgebreide machtigingen en toegang tot allerlei soorten processen en en bestanden. Hierdoor is de software een doelwit voor kwaadwillenden.

MacKeeper onbetrouwbaar

Toch blijft het vreemd dat Mackeeper er wel tussen staat, maar concurrerende programma’s zoals CleanMyMac niet. Overigens stond MacKeeper al te boek als onbetrouwbaar, met ontwikkelaars die er onfrisse praktijken op nahouden om extra inkomsten binnen te hengelen.

Nu is er een extra argument om MacKeeper vooral niet te gebruiken. Heb je hem al geïnstalleerd? Gooi het programma onmiddellijk weg. Met een Mac is antivirussoftware sowieso overbodig. Door alleen apps te downloaden die in de Mac App Store staan of via de website van een betrouwbare ontwikkelaar, is de kans op malware nihil.

De cijfers van Elastic onderstrepen ook dat je bij een Mac niet snel te maken hebt met malware. 54,4 procent van alle malware is op Windows-machines te vinden. Bij Linux is dat zo’n 39,4 procent, terwijl slechts 6,2 procent was terug te leiden naar macOS.

Bron: Elastic

Op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!