Terug naar Pas op: 50 (!) procent van macOS malware komt af van deze app
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Pas op: 50 (!) procent van macOS malware komt af van deze app

Door Koen van Ekeren16 november 2022 14:192 min. leestijd4

Virussen komen gelukkig niet zo snel voor bij een Mac. Maar áls ze er zijn, dan is bijna de helft afkomstig van één bron, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. De ironie: het gaat om een antivirus-app.

macOS malware app

macOS malware

Het onderzoek is uitgevoerd door Elastic Security Labs. In een rapport over de softwarebedreigingen in 2022 valt onder meer te lezen wat de meest gebruikte malware is op de Mac. Wat betreft de virussen die op de Mac werden gevonden, ontdekte Elastic dat bijna de helft afkomstig is van één bron.

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Die bron is MacKeeper, note bene een programma dat is uitgerust is met antivirussoftware. Bij liefst 48 procent van de Macs waar malware was gevonden, was Mackeeper de boosdoener. Op de tweede plaats staat Xcsset. Dit is kwaadaardige software die gegevens steelt en als ransomware kan werken. Ook Adload (kwaadaardige adware) en Aobokeylogger (een toetsaanslaglogger) staan hoog op de lijst.

Dat de virusscanner MacKeeper op 1 staat, is volgens de onderzoekers niet zo paradoxaal als het klinkt. MacKeeper heeft uitgebreide machtigingen en toegang tot allerlei soorten processen en en bestanden. Hierdoor is de software een doelwit voor kwaadwillenden.

MacKeeper onbetrouwbaar

Toch blijft het vreemd dat Mackeeper er wel tussen staat, maar concurrerende programma’s zoals CleanMyMac niet. Overigens stond MacKeeper al te boek als onbetrouwbaar, met ontwikkelaars die er onfrisse praktijken op nahouden om extra inkomsten binnen te hengelen.

Nu is er een extra argument om MacKeeper vooral niet te gebruiken. Heb je hem al geïnstalleerd? Gooi het programma onmiddellijk weg. Met een Mac is antivirussoftware sowieso overbodig. Door alleen apps te downloaden die in de Mac App Store staan of via de website van een betrouwbare ontwikkelaar, is de kans op malware nihil.

De cijfers van Elastic onderstrepen ook dat je bij een Mac niet snel te maken hebt met malware. 54,4 procent van alle malware is op Windows-machines te vinden. Bij Linux is dat zo’n 39,4 procent, terwijl slechts 6,2 procent was terug te leiden naar macOS.

Bron: Elastic

Op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Henk Huinen
Lezer
Henk Huinen

In 2011 schreef ik al het volgende aan de ontwikkelaars van MacKeeper: “I’m using Mac OS for almost 10 years now. I never had a serious problem until last June when I was tempted to buy a premium license of MacKeeper. I wish I never had! Since I installed it on my iMac I had problem after problem. Applications didn’t work anymore. I had to restart my computer three or four times a day. Everything was very slow. Except the little round circle with colours that was following my mouse! The only solution was to format my hard disk and… Lees meer »

Corian Linnemans
Lezer
Corian Linnemans

Top, bedankt voor deze duidelijke waarschuwing! Pluim!

Erwin
Lezer
Erwin

Waarom is het vreemd dat CleanMyMac er niet tussen staat ? Bij mijn weten zijn hier nooit problemen mee geweest en al zeker geen malware, integendeel de app wordt aangeprezen en is volgens mij zelfs gevalideerd door Apple.

Karel in ‘t Velt
Lezer
Karel in ‘t Velt

Goed artikel. Bedankt!
En dit is precies waarom ik een Mac (-book) kocht en zal kopen.
Geen gezeur met virusscanners etc etc!
Ik hoop dan ook dat Apple bij alle updates de veiligheid zal blijven waarborgen.