Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

Wat staat er in iCloud (en wat niet)?

Er zijn vaak misverstanden over wat er allemaal wordt opgeslagen in iCloud, en ook wat juist geen ruimte opslokt. Bekijk hier het overzicht!
Wat staat er in iCloud
Icon voor iCloud
iCloud
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
14 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Wat staat in iCloud?

iCloud is Apple’s eigen online opslagdienst. Hier kun je dus gemakkelijk allerlei gegevens in bewaren, waaronder bestanden, foto’s, muziek, apps en meer. En doordat deze opslagruimte is gekoppeld aan je Apple ID, wordt al je opgeslagen informatie gesynchroniseerd tussen alle Apple-apparaten waarop je bent ingelogd. Zo heb je bijvoorbeeld op zowel je iPhone als iPad toegang tot je agenda, notities en meer.

Maar doordat de dienst wel héél veel verschillende gegevens op kan slaan, is het voor sommige gebruikers lastig om te zien wat er nou wel of niet in iCloud staat. Dit terwijl je hier wel zicht op wilt hebben. Zeker in de gratis versie van de dienst, want daar heb je slechts 5 GB aan beschikbare ruimte.

Hieronder lopen we na wat de belangrijkste elementen zijn die toegang hebben tot je iCloud. Al kun je dit ook zelf bekijken via ‘Instellingen>[je naam]>iCloud>Beheer accountopslag’. Wanneer je hier vervolgens op een van de apps tikt, zie je meteen welke documenten en gegevens hiervan in je online opslag staan. Zo krijg je eindelijk inzicht in de dienst. Laten we beginnen!

1

iCloud Drive

iCloud Drive is een aparte opslagruimte in iCloud. Deze plek is bedoeld om mappen, documenten en andere soortgelijke bestanden in op te slaan. Denk hierbij aan documenten uit Pages, Numbers of Keynote, maar ook afbeeldingen, video’s en meer. Zelfs programma’s en apps kunnen hier data in opslaan, zoals je backup van WhatsApp.

Kortom: Drive is net als Dropbox. Maar let wel op, want apps die het ook gebruiken, doen dit nogal stilletjes. Plus de gegevens op je bureaublad en Documenten-map worden hier ook standaard in geüpload, wat na verloop van tijd best wat ruimte in beslag neemt. Controleer je opslag daarom eens door na ‘Beheer accountopslag’ op ‘iCloud Drive‘ te tikken. Onderin zie je waarschijnlijk al wat bestanden verschijnen, al kun je ook op kopjes als ‘Downloads’ tikken.

2

iCloud-fotobibliotheek

Met de functie iCloud-fotobibliotheek bewaar je alle foto’s en video’s van al je apparaten op een centrale plek. Namelijk in je iCloud. Heb je bijvoorbeeld een foto gemaakt met je iPhone, dan kun je hem ook meteen op je iPad zien.

Als je een beetje een serieuze fotobibliotheek hebt, is het echter bijna onmogelijk om deze functie te gebruiken met slechts 5 GB opslagruimte. Je hebt dan dus twee opties: constant foto’s en video’s verwijderen om ruimte vrij te maken, of opslagruimte bijkopen. Al kan het geen kwaad om überhaupt eens kritisch naar je fotobibliotheek te kijken.

3

Berichten

Heb je iCloud geconfigureerd voor Berichten? In dat geval slaat de dienst je hele chatgeschiedenis op. Handig, want je kunt je gesprekken zo op al je apparaten voortzetten. Maar je raadt het al: het neemt stiekem ook veel ruimte in beslag. Bedenk daarom goed of je dit belangrijk vindt of niet.

4

Mail

Mail kan al snel enkele gigabytes in beslag nemen. Vooral als je het icloud.com of me.com-adres als je hoofd-e-mail gebruikt. Alle berichten in je postvak, inclusief bijlagen, tellen namelijk mee bij je online opslag. Zorg er dus voor dat je alleen cruciale bestanden bewaart.

5

Opdrachten

Hoe meer opdrachten je hebt opgeslagen, hoe meer ruimte dit in beslag neemt. En sommige opdrachten zijn uitgebreider dan andere, dus die vragen waarschijnlijk ook om meer opslagruimte. Bekijk zo nu en dan of je alle opdrachten ook daadwerkelijk gebruikt – en of ze überhaupt nog allemaal werken. Zo niet, dan kun je wat ruimte winnen door ze te verwijderen.

6

Gezondheid

Waarschijnlijk maak je ook gebruik van de app Gezondheid, zeker als je een Apple Watch hebt. De informatie die daarin wordt verzameld, wordt opgeslagen in iCloud. Zo kan dit ook worden gesynchroniseerd met je andere Apple-apparaten. Echter neemt het relatief weinig ruimte in beslag, dus we raden je niet aan om je hele gezondheidsoverzicht te wissen.

7

Notities

Notities zelf nemen vrij weinig ruimte in, maar in deze dienst kun je nog veel meer Notities-gerelateerde informatie kwijt. Denk hierbij aan foto’s, filmpjes en andere bestanden. Die vreten wél ruimte, ook in iCloud. Kom je ruimte te kort, dan is het verstandig om hier eens kritisch naar te kijken.

8

Wallet en sleutelhanger

Wallet en Sleutelhanger zijn nog twee onderdelen die niet veel zullen helpen om ruimte te winnen. Ook hier gaat het namelijk om slechts een paar kilobyte, dus laat die twee ongemoeid. Ze zijn immers wel belangrijk!

9

Een hele reeks apps

Er zijn allerlei apps waarnaar je in principe niet hoeft te kijken. Het gaat hierbij om Contacten, Agenda’s, Herinneringen, Safari, Woning, Zoek mijn, Nieuws, Aandelen, Game Center en Siri. Tenzij je overgrote foto’s in Contacten of bijlagen in Agenda’s en Herinneringen bewaart, valt hier geen ruimte te winnen. Dat geldt ook voor Safari (bladwijzers en leeslijst), Woning en alle andere apps. Allemaal nemen ze hooguit enkele megabytes in beslag – dat is niet de moeite.

10

Reserverkopieën

iOS maakt automatisch back-ups en gebruikt daarvoor je online opslag. Hierin worden echter niet de apps bewaard, maar alleen de gegevens van apps. Bijvoorbeeld instellingen of content, zoals foto’s. Naast iCloud-fotobibliotheek is dit waarschijnlijk de grootste ruimtevreter. Overigens bewaart hij deze kopieën niet alleen van Apple-apps, maar ook die van derden.

Wat staat niet in iCloud?

Van de onderstaande zaken wordt vaak gedacht dat ze ruimte van je online opslag vragen. Onterecht!

1

1. Apple Music en iTunes Match

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben Apple Music en iTunes Match geen invloed op je online opslag. Zet je iCloud-muziekbibliotheek dus gerust zo vol als je wilt.

2

Aankopen in iTunes en de App Store

Ook al kun je al je aankopen uit iTunes (films en muziek) en de App Store (apps) altijd weer opnieuw downloaden door op de knop met de wolk te klikken of tikken, je hoeft ze niet te verwijderen om iCloud-ruimte te winnen. Deze onderdelen tellen niet mee bij je online opslag.

3

Fotostream

Fotostream bewaart al je foto’s van de laatste dertig dagen in de cloud, zodat die op al je je apparaten beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de iCloud-fotobibliotheek neemt Fotostream echter geen iCloud-opslag in beslag. Maar niet te vroeg juichen: deze verouderde dienst is niet meer beschikbaar voor nieuwere Apple ID’s en de iCloud-fotobibliotheek is een stuk veiliger. We raden je dus niet aan om Fotostream nog te gebruiken.

4

Lokale content

Alles wat lokaal op je apparaten staat, heeft geen invloed op iCloud. Het heeft dus geen effect om bestanden op je Mac of hele apps op je iPhone weg te gooien. Twijfel je of iets lokaal is opgeslagen? Controleer dit via ‘Instellingen>[je naam]>iCloud>Beheer accountopslag’, net zoals we in het begin schreven. Staat het bestand hier niet tussen, dan is het lokaal bewaard.