Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
Academy Gratis workshop

iOS 17.3: zo werken de nieuwe iPhone-functies

iOS 17.3 is uit, en met deze update krijgt je iPhone er weer heel wat nieuwe functies bij.
iOS 17 nieuwe functies
Icon voor iOS 17
iOS 17
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

iOS 17.3 functies

Het is de eerste grote iPhone-update van 2024: iOS 17.3. Apple bracht hem gisteravond plots uit, en waarschijnlijk heeft je iPhone de software direct geïnstalleerd. Moet jij iOS 17.3 nog zelf installeren? Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Hier zie je de update voor iOS 17.3 staan – mits je een compatibele iPhone hebt.

Na het updaten krijgt je iPhone er weer heel wat vernieuwingen bij. Denk aan ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ en de Gemeenschappelijke afspeellijsten van Apple Music. Maar er is meer! Hieronder hebben we de beste nieuwe functies in iOS 17.3 op een rij gezet en uitgelegd hoe ze werken.

Ontdek de nieuwe functies

iOS 17.3 functies
1

Bescherming voor gestolen apparaat

De grootste nieuwe functie in iOS 17.3 is ‘Bescherming voor gestolen apparaat’. Deze zorgt ervoor dat een dief je wachtwoord nodig heeft wanneer hij je iPhone heeft gestolen en hierop bepaalde functies of gegevens wilt bereiken. Diegene moet dan namelijk eerst Touch of Face ID gebruiken om toegang te krijgen – en daarvoor moet jij als eigenaar in de buurt zijn. Dat gaat hem dus niet lukken!

De beveiligingslaag wordt in verschillende situaties toegepast. Bijvoorbeeld wanneer je iCloud-sleutelhanger wilt openen, of om de Verloren-modus uit te schakelen. Maar ook om al je gegevens en instellingen te wissen. Kortom: het zijn de meest gevoelige gegevens waar een dief niet meer zomaar bij kan.

Zo schakel je ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ in:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Tik op ‘Face ID/Touch ID en toegangscode’
 • Voer de toegangscode van je iPhone in
 • Scrol naar beneden en tik onder ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ op ‘Schakel bescherming in’

Houd er wel rekening mee dat jij hierdoor ook vaker Touch of Face ID moet gebruiken. 

iOS 17.3
2

Beveiligingsvertraging

Heb je ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ ingeschakeld, dan krijg je in sommige situaties ook te maken met de zogenaamde ‘Beveiligingsvertraging’. Dit zorgt ervoor dat je een uur moet wachten om bepaalde functies te gebruiken. En daarna moet je je identiteit alsnog verifiëren met Touch of Face ID. Deze functie is dus nóg een extra beschermlaag.

Je iPhone activeert de functie alleen in zeer gevoelige situaties. Zo gebeurt het in ieder geval wanneer iemand je Apple ID-wachtwoord of toegangscode wilt wijzigen. Maar ook bij het bijwerken van je beveiligingsinstellingen, zoals wie je herstelcontact is en welke vertrouwde apparaten en telefoonnummers je hebt ingesteld.

Overigens schakel je de functie niet zelf in: zodra ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ is geactiveerd, staat de Beveiligingsvertraging op stand-by, en wordt hij vanzelf getriggerd wanneer het nodig is. En maak je geen zorgen dat je nu om de haverklap Face of Touch ID moet gebruiken, want de Beveiligingsvertraging wordt nooit geactiveerd wanneer je thuis of op werk bent. De kans dat je zelf een uur moet wachten, is dus heel erg klein.

iOS 17.3 functies
3

Gedeelde afspeellijsten Apple Music

Ook voor Apple Music-gebruikers zijn er nieuwe functies in iOS 17.3, te beginnen met de Gemeenschappelijke afspeellijsten. Dit zijn playlists die je samen met vrienden of familieleden kunt samenstellen. Zo kunnen jullie allemaal nummers toevoegen, aanpassen, ordenen en meer. Wel dient iedereen een abonnement op de muziekdienst te hebben.

Zo maak je een Gemeenschappelijke afspeellijst:

 • Open Apple Music
 • Tik op ‘Bibliotheek’, daarna op ‘Afspeellijsten’
 • Kies een afspeellijst die je hebt gemaakt
 • Tik rechtsboven op het icoontje met de drie puntjes
 • Kies ‘Start samenwerking’
 • Nodig iedereen uit die je wilt toevoegen. Wacht af tot ze je uitnodiging hebben geaccepteerd.
iOS 17.3 functies
4

Reageren op playlists

In de Gemeenschappelijke afspeellijsten kun je per nummer aangeven wat je ervan vindt. Dit doe je door er een emoji aan te koppelen. De mensen die deelnemen aan de afspeellijst, zien deze emoji staan. Inclusief je naam, zodat ze weten dat die reactie van jou is. Iedereen kan op een nummer reageren – ook als iemand anders dit al gedaan heeft.

Zo zet je een emoji naast een nummer:

 • Speel een nummer af in je Gemeenschappelijke afspeellijst
 • Open het nummer op de grote weergave
 • Onder de albumhoes zie je een icoontje met een lachend gezicht: tik erop
 • Tik op een van de emoji’s om daar je reactie op te geven

Wanneer je je emoji uitkiest, staan er standaard zes in beeld. Maar door rechts op het plusje te tikken, komt het volledige emoji-toetsenbord voor de dag. Je kunt dan uit alle emoji’s kiezen.

iOS 17.3 functies
5

Nieuwe wallpaper

Er is weer een nieuwe Unity-wallpaper! Apple brengt er ieder jaar een uit, ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur. Februari staat namelijk in het teken van Black History Month.

Je vindt de nieuwe wallpaper als volgt:

 • Ontgrendel je iPhone en bekijk het vergrendelscherm
 • Leg je vinger op het scherm en houd dit vast
 • Tik op het plusje rechtsonder
 • Scrol naar beneden, tot het kopje ‘Unity’
 • Kies een van de wallpapers met de bloemen: dit is de nieuwe Unity-wallpaper van iOS 17.3

De nieuwe wallpapers zijn er in verschillende kleuren. De versie met geel, groen en rood is het origineel – de rest zijn alternatieve varianten. Swipe in het instellingsmenu naar links of rechts om alle kleuren te bekijken.

Instructiefoto: AirPlay in hotelkamers
6

AirPlay in hotelkamers

Een van de laatste nieuwe functies in iOS 17.3 is dat je voortaan (in sommige gevallen) via AirPlay verbinding kunt maken met televisies in hotelkamers. Op die manier kun je films, muziek en meer streamen naar een tv die niet van jou is. Het is dan ook niet meer nodig om je eigen Chromecast of Apple TV mee te sjouwen terwijl je op reis bent.

Heeft je hotelkamer een televisie die AirPlay ondersteunt, dan stream je als volgt:

 • Er verschijnt een QR-code op het scherm van je televisie: scan deze met je iPhone
 • Tik op de link: de verbinding wordt nu automatisch gelegd
 • Selecter de video, het nummer of andere media en stream deze via AirPlay naar je tv, net zoals je normaal zou doen

Op het moment van schrijven wordt de functie ondersteund door een select aantal hotels en hotelketens. De kans is dan ook klein dat je je binnenkort al in een hotelkamer bevindt waar je met AirPlay naar een tv kunt streamen. Wel verwachten we dat er in de toekomst veel meer hotels komen die de functie ondersteunen.

Ook in iOS 17.3

Met iOS 17.3 heeft je iPhone dus heel wat nieuwe functies gekregen, maar Apple heeft ook twee kleine wijzigingen aangebracht. Ga je bijvoorbeeld in ‘Instellingen>Algemeen’ naar ‘AppleCare en garantie’, dan wordt hier voortaan standaard de dekking van al je apparaten weergegeven – mits ze zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID als je huidige apparaat. En alle iPhone 14– en iPhone 15-modellen zijn verbeterd qua ongelukdetectie: een functie die het herkent wanneer je in een ernstig auto-ongeluk bent beland en je zo helpt om de hulpdiensten op te roepen. Laatstgenoemde is standaard geactiveerd.