Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Emoji: alles over de leuke plaatjes van je iPhone

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties

Wat is jouw favoriete emoji? Je Apple-apparaten zitten er immers vol mee. Maar wat heb je eraan, wat betekenen ze en komen er nog nieuwe emoji’s?

Wat zijn emoji’s?

Emoji’s zijn kleine pictogrammen of plaatjes waarmee je kunt communiceren, bijvoorbeeld in tekstberichtjes of op sociale media. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: mensen, dieren, voedsel, voertuigen, symbolen, vlaggen, objecten, hartjes – er is een emoji voor vrijwel alles. En ze komen regelmatig van pas. Zo helpen emoji’s om je stemming, toon of boodschap over te brengen. Of om je berichtjes simpelweg wat op te fleuren.

Het woord emoji komt van oorsprong uit het Japans, waarin het een samenstelling van de woorden afbeelding (‘e’) en karakter (‘moji’) is. Maar meer dan tien jaar geleden werden de plaatjes ook in het westen een hit. Daarom kwam Apple in 2011 met een eigen emoji-toetsenbord voor iOS. Inmiddels zijn de plaatjes helemaal ingeburgerd, en zijn emoji’s niet meer uit onze digitale samenleving weg te denken.

Welke emoji’s worden toegevoegd, bepaalt het Unicode Consortium – niet Apple. Dit is een organisatie die zich bezighoudt met lettertypen en karakters die online worden gebruikt. Zo zorgen ze ervoor dat Apple- en Android-gebruikers alle emoji’s naar elkaar kunnen sturen, ondanks de verschillende besturingssystemen. Al geeft Apple ieder plaatje wel hun eigen stijl.

Emoji betekenis

Elke emoji heeft een specifieke betekenis. Sommige spreken voor zich – de meeste vlaggen representeren gewoon een land – maar er zijn ook veel emoji’s die de afgelopen jaren allerlei connotaties hebben gekregen. De perzik en aubergine zijn daar bekende voorbeelden van. Soms hangt de betekenis zelfs af van de context waarin een emoji gebruikt wordt. Zo kan ‘🐢’ simpelweg een schildpad betekenen, maar iemand kan je er ook langzaam mee noemen.

Een bekend voorbeeld is ‘😂’. Volgens Apple heet dit plaatje ‘gezicht met tranen van vreugde’. De meeste gebruikers interpreteren de emoji ook zo, maar anderen denken dat het simpelweg een huilend gezicht is. Een berichtje als ‘De hond is overleden 😂’ komt dan ineens heel anders over …

Twijfel je over de betekenis van een emoji? Raadpleeg dan de website Emojipedia. Zoek hier een emoji op en je vindt er een omschrijving van, inclusief mogelijke betekenissen.

Emoji gebruiken

Op de iPhone en iPad hebben de emoji’s een eigen toetsenbord. Dit vind je wanneer je een tekst schrijft. Open een app als WhatsApp of Berichten en typ een berichtje: linksonder – naast de spatiebalk – zie je een toets met een lachende smiley. Tik erop en je vindt alle emoji’s die je kunt gebruiken.

Navigeren door het emoji-toetsenbord is gemakkelijk. Met de icoontjes onderin wissel je van categorie: de hamburger en milkshake stuurt je naar plaatjes van eten, de smiley naar gezichten, de beer naar dieren, etc. Naar links of rechts vegen kan ook. Het icoontje met de klok – dat helemaal links staat – stuurt je naar een paneel met de emoji’s die je onlangs hebt gebruikt.

Ook op je Mac kun je emoji’s gebruiken, maar waarschijnlijk heb je geen fysiek toetsenbord gekocht waarin ze zitten ingebouwd. Geen nood: Apple heeft een digitaal emoji-toetsenbord gemaakt. Je kunt het op ieder moment raadplegen met de toetsencombinatie Control, Command en de spatiebalk.

Nieuwe emoji’s

Ieder jaar brengt het Unicode Consortium weer nieuwe emoji’s uit. De organisatie krijgt jaarlijks allerlei inzendingen voor nieuwe ideeën, want iedereen ter wereld mag een verzoek indienen. Is het een succes, dan kan het wel twee jaar duren voordat de emoji wordt uitgebracht. Wel moet je voldoen aan allerlei criteria en heb je een sterk voorstel nodig. Daardoor worden uiteindelijk slechts een handvol emoji’s gelanceerd.

Nadat het Unicode Consortium de nieuwe emoji’s van het jaar heeft bepaald, kan Apple zijn eigen designs maken en deze zo snel mogelijk uitbrengen. Zo verscheen eerder dit jaar nog de meest recente lading, met de release van iOS 16.4. Daarmee kreeg je wel 21 nieuwe emoji’s, waaronder een ezel, nieuwe kleuren hartjes en een schuddend gezicht. Ook in 2024 komen er weer nieuwe emoji’s.

Emoji-toetsenbord uitschakelen

Het emoji-toetsenbord is standaard geactiveerd, maar op je iPhone en iPad kun je het uitschakelen. Bijvoorbeeld omdat je constant op die smiley naast de spatiebalk tikt terwijl je dit niet van plan bent. Uitschakelen werkt als volgt:

  • Open ‘Instellingen’.
  • Ga naar ‘Algemeen’.
  • Kies ‘Toetsenborden’.
  • Tik rechtsboven op ‘Wijzig’.
  • Tik op het streepje naast ‘Emoji’.

Toch spijt van je keuze? Dan is het een kwestie van het emoji-toetsenbord inschakelen :

  • Open ‘Instellingen’.
  • Ga naar ‘Algemeen’.
  • Kies ‘Toetsenborden’.
  • Tik op ‘Voeg toetsenbord toe’.
  • Zoek in de zoekbalk naar ‘Emoji’ en tik op het gewenste resultaat. De toets om emoji’s te gebruiken verschijnt nu vanzelf weer op je toetsenbord.