Terug naar Midjourney gebruiken: zo maak je prachtige plaatjes met AI
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Midjourney gebruiken: zo maak je prachtige plaatjes met AI

Door Ward Edema30 januari 2023 15:265 min. leestijd3

Als je dé AI voor het maken van afbeeldingen zoekt, dan moet je Midjourney gebruiken. Hiermee maak je scherpe, gedetailleerde plaatjes in een handomdraai. Wij leggen je stap voor stap uit hoe het werkt.

Midjourney gebruiken

Afbeeldingen maken met AI

Op dit moment is AI helemaal hip – en dat gaat de komende tijd waarschijnlijk niet veranderen. Misschien wel de meest bekende toepassing is Chat GPT, een chatbot die met je praat alsof het een echt persoon is. Dat is niet alleen cool, maar ook praktisch: zo kan hij helpen met het typen van teksten, samenvatten, en nog veel meer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Maar een misschien wel nóg toffere toepassing van AI is image generation. Hiermee maakt de AI afbeeldingen, zoals foto’s of schilderijen, aan de hand van een omschrijving. Typ je bijvoorbeeld ‘een foto van Steve Jobs die een concept tekent van de Apple Watch’, dan krijg je precies dat – ook al is er een nooit een dergelijke foto gemaakt.

Midjourney gebruiken

Er zijn inmiddels meerdere manieren om plaatjes te genereren met AI. Zo is er het toegankelijke Craiyon dat je zo in je browser gebruikt, de app Draw Things die alle berekeningen gewoon op je iPhone uitvoert, en het bekende Dall-E 2 van de makers van ChatGPT.

Midjourney AI

Maar hoe tof deze AI’s ook zijn, kun je wat ons betreft het beste Midjourney gebruiken. Deze AI produceert verreweg de scherpste en meest gedetailleerde afbeeldingen, en luistert het best naar de details in de opdrachten die je geeft. Ook is deze momenteel in bèta, en daardoor gratis te gebruiken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.


Zo gebruik je Midjourney: stap voor stap

Het gebruik van Midjourney gaat via de chat-app Discord. Deze kun je van tevoren op je iPhone, iPad, Mac (of ander apparaat) zetten. Je maakt dan ook een account aan. Hoewel dat het fijnste werkt, kun je Midjourney ook direct in je browser gebruiken, zónder account. Zo doe je dat.


Foto van tekst AI

Midjourney openen

 1. Open de website van Midjourney, en klik op ‘Join the beta’.
 2. Vul in het volgende scherm je voornaam in, en zet een vinkje eronder. Klik op ‘Doorgaan’.
 3. Vul eventueel de captcha in om te bevestigen dat je geen robot bent, en vul daarna je geboortedatum in om aan te geven dat je boven de 18 bent.
 4. Wanneer je gevraagd wordt om je e-mailadres en een wachtwoord, kun je gewoon op het kruisje drukken. Tenzij je direct een Discord-account wilt aanmaken – dan moet je deze info even invullen.

Midjourney tutorial

Midjourney gebruiken

 1. Newbies
  Ga nu in de zijbalk naar één van de virtuele ‘newbies’-kamers. Hier typ je onderin (zonder aanhalingstekens) ‘/imagine’, met daarachter je Engelstalige opdracht. De eerste keer zal er een melding komen dat je de Terms of Service moet accepteren. Doe dit, en voer de opdracht nogmaals in – wij gaan voor ‘/imagine a black and white photo of Steve Jobs drawing a concept for an Apple Watch’.
 2. Upscale, Variation, of opnieuw
  Wacht nu geduldig in de stroom van plaatjes van andere mensen totdat je eigen opdracht verschijnt. Je herkent hem aan het gele lijntje links, maar je kunt ook op het postvak rechtsboven drukken, waar alléén jouw opdrachten verschijnen. Je krijgt als resultaat vier plaatjes te zien. Je kunt nu op de knoppen ‘U1’ t/m ‘U4’, ‘V1’ t/m ‘V4’, of 🔄 drukken. U staat voor Upscale, V voor Variation, en het getal voor welk plaatje je selecteert. Kies je bijvoorbeeld voor U2, dan wordt het plaatje rechtsboven in hogere resolutie gemaakt. En ga je voor V3, dan wordt er een variatie gemaakt op het plaatje linksonder. De 🔄 genereert vier totaal nieuwe plaatjes.
 3. Afbeelding opslaan
  Welke knop je ook kiest, het resultaat verschijnt vervolgens weer in de stroom van plaatjes. Wij kiezen voor ‘U1’, voor een scherpe versie van het plaatje linksboven. Wanneer die verschijnt, klik je erop, en kies je ‘Show in browser’ om de afbeelding groot te tonen. Sla hem daarna op met control-klik (Mac), rechtermuisknop (Windows), door hem ingedrukt te houden (iPhone, iPad en Android).

Tips voor Midjourney

Nu je weet hoe je afbeeldingen genereert met Midjourney, is het ook fijn om te weten hoe je de beste resultaten krijgt. Probeer de volgende dingen eens.

 • Stijl van een kunstenaar
  Wanneer je in je opdracht ‘painting by’ met daarachter een kunstenaar invoert, maakt Midjourney een afbeelding in die stijl. Zo kun je bijvoorbeeld ‘corgi, painting by Rembrandt’ invoeren om precies dat te krijgen.
 • Gedetailleerd
  Hoewel je snel geneigd bent om een simpele opdracht in te voeren zodat de computer het snapt, kan Midjourney prima overweg met gedetailleerde opdrachten. Kijk dus vooral hoe gek je het kunt maken.
 • Foto’s en véél meer
  De reden dat we in dit artikel de term ‘afbeeldingen’ gebruiken, heeft te maken met hoe veel variatie Midjourney ondersteunt. Wil je een foto (met een bepaalde lens), een schilderij, een schets, een grottekening? Geef het gewoon aan in je opdracht!
 • Ook cool: foto’s combineren
  Je kunt met Midjourney ook twee foto’s combineren. Denk bijvoorbeeld aan een plaatje van je hond, en een foto van Pikachu. Typ hiervoor ‘/blend’ (zonder aanhalingstekens) en druk op de spatiebalk. Sleep nu twee afbeeldingen in de twee vakjes, en druk op enter. Je krijgt nu een perfecte mash-up van beide plaatjes!

Meer handige AI’s

Chat GPT gebruiken

Heb je na het gebruik van Midjourney de smaak te pakken, en wil je meer met AI? Lees dan onze andere artikelen:

En wil je ook in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste nieuws over AI, Apple en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Mj
Lezer
Mj

Ook leuk om naar te kijken is DiffusionBee . Dit is een stable diffusion app welke lokaal draait op je Mac .

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Klopt! Daar zijn we ook al mee bezig. Al moeten we constateren dat we de resultaten daarvan toch wat minder vinden dan van Midjourney (tenzij je heel goede en specifieke prompts schrijft), en dat je heel lang moet wachten op een afbeeldingen. Maar het is zeker een aanrader om te proberen, juist omdat het helemaal lokaal werkt 😊 Dus goede tip!