Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Fleur je thuisscherm op door app-icoontjes van AI te maken

AI app icoontjes maken
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Craiyon is het nieuwste snufje in de wereld van kunstmatige intelligentie. Zoek je naar een willekeurige beschrijving (zoals een lachende alpaca met een zonnebril), dan genereert hij daarvan negen afbeeldingen. Bij iCreate kwamen we erachter dat Craiyon ook geweldig is om je eigen AI app-icoontjes te maken. Wij laten je zien hoe – én hoe je ze vervolgens op je thuisscherm krijgt.

AI app icoontjes maken

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Craiyon
1

Craiyon

Je vindt Craiyon op craiyon.com. Open de website op je iPhone of iPad, en voer een zoekopdracht in met ‘app icon’ erachter. Tik daarna op ‘Draw’ om Craiyon zijn werk te laten doen.

Eigenlijk werkt bijna iedere zoekopdracht met ‘app icon’ erachter wel, maar probeer het enigszins gericht te houden. Zinsstructuren worden namelijk niet altijd begrepen, waardoor dingen door elkaar gaan lopen. Ga je bijvoorbeeld voor ‘baby with sunglasses in a car’, dan is er een kans dat de auto een zonnebril krijgt.

Instructiefoto: Geduld
2

Geduld

Nu heb je wat geduld nodig: het duurt soms tot twee minuten om je resultaten te krijgen. Craiyon draait volledig vanaf een server, en dankzij de grote interesse heeft die server het soms zwaar te verduren. Wees dus niet verbaasd als je een foutmelding krijgt. Vaak lukt het alsnog om ertussen te komen door maar vaak genoeg op ‘Draw’ te tikken en de melding te negeren.

Instructiefoto: Resultaten
3

Resultaten

Craiyon geeft je direct negen verschillende icoontjes om uit te kiezen. Tik op je favoriet, houd hem lang ingedrukt en kies daarna ‘Zet in Foto’s’.

Soms vallen alle resultaten wat tegen. In dat geval kun je gewoon dezelfde zoekopdracht opnieuw gebruiken door op ‘Draw’ te tikken, want dan gaat Craiyon weer negen totaal nieuwe AI app-icoontjes maken. De vorige icoontjes verdwijnen dan voor altijd.

Instructiefoto: Opdrachten
4

Opdrachten

Nu staat je icoontje in je Foto’s-app. Om hem op je thuisscherm te krijgen, open je de app Opdrachten. Tik hier op het plusje rechtsboven, geef je opdracht bovenin een naam en tik vervolgens op ‘Voeg taak toe’.

Instructiefoto: Zoek
5

Zoek

Zoek naar ‘open’ en voeg het ‘Open ­app’-script toe. Tik daarna op ‘app’ en selecteer de app waarvoor je het icoontje wilt gebruiken. Wij gaan in het voorbeeld voor de Mail-app.

Instructiefoto: Zet op beginscherm
6

Zet op beginscherm

Tik nu rechtsboven op de blauwe bol met de drie schuifregelaars. Tik daarna op ‘Zet op beginscherm’. Er komt nu een nieuw menu in beeld, waarmee je de naam en het symbool kunt instellen.

Instructiefoto: Voeg toe
7

Voeg toe

Vul de naam in van de app, zodat deze straks goed op je beginscherm staat. Tik daarna op het icoontje met de blauwe rand, dan op ‘Kies foto’ en selecteer je opgeslagen icoontje. Snijd bij waar nodig.

Instructiefoto: Hij staat
8

Hij staat

Selecteer ‘Kies’ en dan ‘Voeg toe’: nu staat het icoon op je beginscherm! Het originele icoon kun je weghalen door hem even ingedrukt te houden en dan ‘Verwijder app>Verwijder van beginscherm’ te kiezen.

Instructiefoto: Herhaal
9

Herhaal

Volg de vorige stappen voor elke app waarvoor je nieuwe icoontjes van AI wilt maken. Wil je dat ze mooi bij elkaar passen? Zet dan bij elke zoekopdracht in Craiyon een bepaalde kleur, zoals ‘pink mail app icon’.

DALL·E 2

Craiyon is een versimpelde versie van deze kunstige AI. De volledige en originele versie, DALL·E 2, vergt veel meer rekenkracht en produceert nog veel overtuigendere beelden. Om beide redenen is die versie niet voor iedereen beschikbaar. Je kunt wel een voorproefje ervan krijgen op ­openai.com/dall-e-2 – en ja, de afbeeldingen op die pagina zijn écht van een AI.