Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Luminar AI: fotobewerking met kunstmatige intelligentie

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Wanneer we met fotobewerking aan de slag gaan, gebruiken we over het algemeen Apple’s Foto’s voor de kleine verbeteringen tussendoor, en Pixelmator of Photoshop voor de grote klusjes. Een beetje de belichting aanpassen? Daar is een schuifregelaar voor in Foto’s. De grijze lucht vervangen door een stralend blauwe hemel met een paar mooie wolken? Daar hebben we dan toch Photoshop en de nodige skills voor nodig. Of niet? De app Luminar AI laat zien dat je tegenwoordig zelfs voor de ingewikkeldste bewerkingen niet meer zo slim hoeft te zijn. Dat doet de kunstmatige intelligentie (AI) wel voor je. We waren behoorlijk verbaasd toen we de resultaten van Luminar AI zagen. Maar laten we vooraan beginnen.

Vaker getipt worden voor coole apps voor Mac en iPhone? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

 


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Luminar AI voor Mac

Luminar AI wordt gemaakt door Skylum. Een paar jaar terug testten wij al een eerdere app van deze ontwikkelaar, te weten Aurora HDR. Toen al waren we onder de indruk van wat voor HDR-effecten we ermee konden toveren – zonder al te veel moeite. Luminar AI is de nieuwste app van Skylum en richt zich in tegenstelling tot Aurora HDR meer op algemene beeldbewerking in plaats van alleen HDR.

Op het eerste gezicht lijkt het meer gemeen te hebben met Foto’s dan met Photoshop. Er is een ‘Catalogus’ waarin je je foto’s importeert, ‘Sjablonen’ voor supersnelle bewerkingen (presets), de weergave ‘Bewerken’ waar je met heel veel schuifbalken aan de slag kunt en een ‘Exporteren’-tabblad. Het verschil zit hem echter in wat je met die presets en bewerkingen kunt, want de resultaten zouden we met Photoshop niet beter voor elkaar krijgen.

Ongelofelijk goede sjablonen

Als voorbeeld gebruiken we een foto van onze laatste vakantie in Italië (zie hierboven). We importeren hem in de app (ook al zou het ook mogelijk om hem via een extensie vanuit Foto’s te openen), en beginnen met de ‘Sjablonen’. Luminar AI herkent automatisch wat op de foto te zien is, want we meteen krijgen passende suggesties voor te gebruiken sjablonen. Er zijn wat wolken en er is veel water te zien. De gesuggereerde sjablonen heten ‘Bewolkt’ en ‘Waterpartijen’. De KI is dus blijkbaar echt niet dom.

Via ‘Waterpartijen’ krijgen we al snel een supermooie foto voor elkaar, en ook ‘Bewolkt’ stelt niet teleur. Maar juist op het moment dat we denken dat Foto’s dit ook kan, hebben we een sjabloon gekozen die van onze dramatische bewolking een rustige nachthemel maakt. Verbaasd maken we de bewerking ongedaan en herhalen hem weer. Maar Luminar AI heeft dus automatisch de complete hemel vervangen en de sfeer helemaal veranderd. Wauw.

Nog betere bewerkingen

We switchen naar het tabblad ‘Bewerken’. Als je met de presets al zo ver komt, wat is er dan mogelijk met handmatige bewerkingen? Zoals gezegd is het gebruiksgemak te vergelijken met de mogelijkheden van Foto’s. Je activeert een gekozen effect en past het aan via schuifbalken. Het verschil maken de gereedschappen met een klein AI-logo ernaast. In tegenstelling tot bij Foto’s maken deze het mogelijk om echt nieuwe dingen aan een foto’s, in plaats van alleen de bestaande kleuren aan te passen. Een beetje zoals in Photoshop dus, maar dan gemakkelijk. We activeren de optie ‘Lucht AI’ en kunnen gewoon de hemel vervangen door een van de vele kant-en-klare afbeeldingen. Desgewenst kunnen we zelfs onze eigen opnames hiervoor gebruiken. Je hebt er helemaal geen Photoshop-kennis voor nodig, en toch behaal je resultaten die net zo goed zijn alsof je iets handmatig had bewerkt. En naast ‘Lucht AI’ zijn er ook gereedschappen met kunstmatige intelligentie voor portretten, personen, compositie en algemene verbetering. Deze werken allemaal net zo geweldig.

Minpuntjes

Over de kwaliteit van de bewerkingen hoeven we het niet te hebben. Die zijn top. We kwamen slechts enkele moeilijke foto’s tegen waar Luminar AI problemen had om de duidelijk het onderwerp of de lucht te herkennen. En zelfs dan was het met de hulpmiddelen van de gereedschappen nog mogelijk om er iets van te maken, al was het in dat geval niet meer een kwestie van één klik. Zwaarder weegt volgens ons de snelheid van de app. Je hebt best een krachtige Mac nodig om Luminar AI helemaal soepel te laten draaien. Onze ietwat gedateerde 12-inch MacBook had tussendoor wat bedenktijd nodig, op de MacBook Air M1 draaide het daarentegen wel erg vlot. Gezien de ingewikkelde bewerkingen is dit echter geen grote verrassing en kritiek op hoog niveau.

Tot slot is er nog de prijs, want met 99 euro hoort Luminar AI zeker niet tot de goedkoopste programma’s. Maar we zijn blij dat er geen abonnementsmodel is. En volgens ons maken het gemak en de tijdwinst die je met de app behaalt, dat bedrag zeker goed. Voor ons is Luminar AI het beste alternatief voor mensen die Foto’s te basaal en Photoshop te ingewikkeld vinden.

Pluspunten

  • Ontzettend goede bewerkingen
  • Eenvoudige bediening

Minpunten

  • Krachtige Mac vereist