Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

iPhone laadt niet op? Dit is de oplossing!

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone batterij besparen

Je iPhone laadt niet goed? Werkt de lader soms wel en soms niet en maakt het verschil als je de laadkabel beweegt? Geen paniek: want het probleem met een iPhone die niet meer goed kan laden, is gemakkelijk op te lossen.

Lees verder na de advertentie

iPhone laadt niet op

Als je iPhone niet oplaadt, vrees je misschien voor een kapotte oplaadpoort of oplader. Breng hem echter niet gelijk naar de Apple Store of lokale telefoonwinkel, want de kans is groot dat je het probleem eenvoudig zelf oplost. We geven vier tips.

1. Maak de oplaadpoort schoon

Bijna altijd als een iPhone niet meer laadt, komt dat doordat de Lightning-aansluiting verstopt zit met stof of vuil. De connector kan dan geen stabiele verbinding maken.

kooptip

Lightning-aansluiting iPhone

Het lastige van een verstopte Lightning-aansluiting is dat iedere keer wanneer je de stekker in je iPhone of iPad steekt, het stof verder wordt samengeperst. Daardoor wordt het op een gegeven moment erg moeilijk om het stof los te peuteren, of lijkt het zelfs alsof de aansluiting gewoon schoon is. Het beste kun je met een (zak)lamp in de aansluiting schijnen en er met een plastic tandenstoker in wroeten. Bijvoorbeeld met Gum soft-picks (met zo’n borsteltje op de kop).

Anderen adviseren een houten tandenstoker, of een satéprikker. Wees hierbij voorzichtig en gebruik geen metalen voorwerpen, zodat je de oplaadpinnen niet per ongeluk beschadigt. Als het inderdaad om een verstopping gaat, zal het je verbazen hoeveel stof er uit zo’n kleine aansluiting kan komen. Je zult daarom waarschijnlijk even door moeten blijven peuteren totdat het opladen weer helemaal goed werkt. Mocht je een spuitbus met perslucht voor elektronica (air duster) hebben, dan kan dat ook helpen. Succes! Die tandenstoker is overigens ook handig voor het reinigen van je AirPods: lees meer in ons artikel over AirPods schoonmaken.

2. Controleer de oplader en kabel

Beschadigde accessoires kunnen er ook voor zorgen dat de iPhone niet laadt. Vaak wordt dit veroorzaakt door de oplaadkabel, vanwege een kabelbreuk. Laad je iPhone op met een andere oplader en Lightning-kabel om te controleren of het opladen nu wel werkt. Zorg dat je een door Apple gecertificeerde oplader gebruikt.

3. Voer een geforceerde herstart uit

Als je iPhone nog steeds niet laadt, kan een geforceerde restart werken. Hierbij forceer je je toestel om alle processen opnieuw op te starten. Je verliest dan geen data. Geforceerd herstarten doe je zo:

  • iPhone 8 of nieuwer (en tweede of derde generatie iPhone SE): druk kort op de volume-omhoogknop en laat los. Druk kort op de volume-omlaagknop. Houd de zijknop (rechts van je iPhone) ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt.
  • iPhone 7 (Plus): houd de bovenste knop en volume-omlaagknop tegelijkertijd ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt.
  • iPhone 6s of ouder (en eerste generatie iPhone SE): houd de bovenste knop en thuisknop indrukt tot het Apple-logo in beeld komt.

4. Laad je iPhone draadloos op

MagSafe oude iPhone

Werken de bovenstaande tips niet? Probeer of draadloos opladen wel werkt. Haal de iPhone uit zijn hoesje en gebruik een Qi-gecertificeerde draadloze oplader. Bij de iPhone 12 werken Qi-opladers ook, maar nog beter is er een met MagSafe-ondersteuning.

Lukt het opladen nu wel en heb je uitgesloten dat het aan de Lightning-oplaadkabel ligt, dan weet je dat er mogelijk een probleem is met de oplaadconnector van de iPhone. Je kunt ervoor kiezen om je telefoon voortaan draadloos op te laden, of je laat de oplaadconnector bij een winkel vervangen.

Laat je iPhone repareren

Als de tips in dit artikel niet helpen, is de kans groot dat er schade is aan het apparaat. Neem in dat geval contact op met Apple Support en maak een afspraak om je toestel te repareren. De reparatie kun je uitvoeren bij een van de Apple Stores, of een Apple Authorized Service Provider (AASP), zoals Amac of Coolblue.

iPhone laadt niet op boven 80 procent

Om de levensduur van de batterij te verlengen, heeft iOS de functie ‘Geoptimaliseerd opladen‘. Hierbij stopt de iPhone tijdelijk met opladen als de batterij de 80 procent bereikt heeft en de iPhone op basis van jouw oplaadroutine voorspelt dat je je iPhone voorlopig niet gebruikt.

Bij de meeste mensen zal dit ’s nachts zijn, wanneer de iPhone de hele nacht aan de oplaadkabel hangt. Dat je iPhone niet verder oplaadt dan 80 procent is dus geen probleem met de accu. Je kunt ervoor kiezen om de functie uit te schakelen, via ‘Instellingen>Batterij’.

Foutmelding: ‘Accessoire wordt mogelijk niet ondersteund’

Deze melding krijg je als je accessoire is beschadigd, niet door Apple is gecertificeerd of als de Lightning-connector vuil is. Je kunt dan vier dingen doen:

  1. Werk bij naar de nieuwste iOS-versie. Voor sommige accessoires is namelijk de nieuwste software vereist.
  2. Controleer of je een door Apple gecertificeerde oplader gebruikt.
  3. Controleer of de oplader of oplaadkabel niet is beschadigd.

Laadt je iPhone niet alleen niet goed op, maar gaat je toestel ook veel te snel leeg? Neem dan een kijkje naar onze 24 iPhone batterij tips. Veel heb je namelijk in eigen hand. Door wat instellingen te veranderen, verleng je de accuduur van je iPhone.