Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone laadt niet op? Dit is de oplossing!

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone batterij besparen

Je iPhone laadt niet goed? Werkt de lader soms wel en soms niet en maakt het verschil als je de laadkabel beweegt? Geen paniek: want het probleem met een iPhone die niet meer goed kan laden, is gemakkelijk op te lossen. Je hoeft niet meteen aan een nieuwe batterij te denken.

Lees verder na de advertentie

Altijd op zoek naar handige iPhone-tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone laadt niet op

Als je iPhone niet oplaadt, vrees je misschien voor een kapotte oplaadpoort of oplader. Breng hem echter niet gelijk naar de Apple Store of lokale telefoonwinkel, want de kans is groot dat je het probleem eenvoudig zelf oplost. We geven vijf tips.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

1. Heb even geduld

Deze eerste optie is van toepassing als je iPhone helemaal leeg is geraakt en zeker als je hem ook al een tijdje niet meer hebt gebruikt. Als je je iPhone dan aan de lader hangt, kan het even duren voordat er ook maar iets gebeurt. De tijd kan oplopen tot enkele minuten!

2. iPhone oplaadpoort schoonmaken

Bijna altijd als een iPhone niet meer laadt, komt dat doordat de Lightning-aansluiting verstopt zit met stof of vuil, dat bijvoorbeeld afkomstig is uit je broekzakken. De connector kan dan geen stabiele verbinding maken.

Lightning-aansluiting iPhone

Het lastige van een verstopte Lightning-aansluiting is dat iedere keer wanneer je de stekker in je iPhone of iPad steekt, het stof verder wordt samengeperst. Daardoor wordt het op een gegeven moment erg moeilijk om het stof los te peuteren, of lijkt het zelfs alsof de aansluiting gewoon schoon is. Het beste kun je met een (zak)lamp in de aansluiting schijnen en er met een plastic tandenstoker in wroeten. Je kunt je iPhone oplaadpoort schoonmaken met Gum soft-picks (met zo’n borsteltje op de kop).

Anderen adviseren een houten tandenstoker, of een satéprikker. Wees hierbij voorzichtig en gebruik geen metalen voorwerpen, zodat je de oplaadpinnen niet per ongeluk beschadigt. Als het inderdaad om een verstopping gaat, zal het je verbazen hoeveel stof er uit zo’n kleine aansluiting kan komen. Je zult daarom waarschijnlijk even door moeten blijven peuteren totdat het opladen weer helemaal goed werkt. Mocht je een spuitbus met perslucht voor elektronica (air duster) hebben, dan kan dat ook helpen. Succes!

Die tandenstoker is overigens ook handig voor het reinigen van je AirPods: lees meer in ons artikel over AirPods schoonmaken.

3. Controleer de oplader en kabel

Beschadigde accessoires kunnen er ook voor zorgen dat de iPhone niet laadt. Vaak wordt dit veroorzaakt door de oplaadkabel, vanwege een kabelbreuk. Laad je iPhone op met een andere oplader en Lightning-kabel om te controleren of het opladen nu wel werkt. Zorg dat je een door Apple gecertificeerde oplader gebruikt.

4. Voer een geforceerde herstart uit

Als je iPhone nog steeds niet laadt, kan een geforceerde restart werken. Hierbij forceer je je toestel om alle processen opnieuw op te starten. Je verliest dan geen data. Geforceerd herstarten doe je zo:

  • iPhone 8 of nieuwer (en tweede of derde generatie iPhone SE): druk kort op de volume-omhoogknop en laat los. Druk kort op de volume-omlaagknop. Houd de zijknop (rechts van je iPhone) ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt.
  • iPhone 7 (Plus): houd de bovenste knop en volume-omlaagknop tegelijkertijd ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt.
  • iPhone 6s of ouder (en eerste generatie iPhone SE): houd de bovenste knop en thuisknop indrukt tot het Apple-logo in beeld komt.

5. Laad je iPhone draadloos op

MagSafe oude iPhone

Werken de bovenstaande tips niet? Probeer of draadloos opladen wel werkt. Haal de iPhone uit zijn hoesje en gebruik een Qi-gecertificeerde draadloze oplader. Nog beter is er een met MagSafe-ondersteuning – voor MagSafe heb je een iPhone 12 of nieuwer nodig.

Lukt het opladen nu wel en heb je uitgesloten dat het aan de Lightning-oplaadkabel ligt? Dan weet je dat er mogelijk een probleem is met de oplaadconnector van de iPhone. Je kunt ervoor kiezen om je telefoon voortaan draadloos op te laden, of je laat de oplaadconnector bij een winkel vervangen.

iPhone laadt niet op boven 80 procent

Om de levensduur van de batterij te verlengen, heeft iOS de functie ‘Geoptimaliseerd opladen‘. Hierbij stopt de iPhone tijdelijk met opladen als de batterij de 80 procent bereikt heeft en de iPhone op basis van jouw oplaadroutine voorspelt dat je je iPhone voorlopig niet gebruikt.

Bij de meeste mensen zal dit ’s nachts zijn, wanneer de iPhone de hele nacht aan de oplaadkabel hangt. Dat je iPhone niet verder oplaadt dan 80 procent is dus geen probleem met de accu. Je kunt ervoor kiezen om de functie uit te schakelen, via ‘Instellingen>Batterij’.

Foutmelding: ‘Accessoire wordt mogelijk niet ondersteund’

Deze melding krijg je als je accessoire is beschadigd, niet door Apple is gecertificeerd of als de Lightning-connector vuil is. Je kunt dan de volgende dingen doen:

  1. Werk bij naar de nieuwste iOS-versie. Voor sommige accessoires is namelijk de nieuwste software vereist.
  2. Controleer of je een door Apple gecertificeerde oplader gebruikt.
  3. Controleer of de oplader of oplaadkabel niet is beschadigd.

iPhone laadt niet op wel symbool

Hangt je iPhone aan de stroom, wordt het oplaadsymbool getoond, maar loopt het batterijpercentage niet op? Dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Soms kan een herstart van de iPhone om onverklaarbare redenen helpen. Zorg voor de juiste oplader: als je er eentje hebt met te weinig vermogen, dan gebeurt er vrij weinig. In het meest drastische geval is er iets kapot: de batterij zelf, of anders de verbinding tussen de batterij en het moederbord. En daarmee komen we vanzelf op ons laatste advies:

Laat je iPhone repareren

Als de tips in dit artikel niet helpen, is de kans groot dat er schade is aan het apparaat. Neem in dat geval contact op met Apple Support en maak een afspraak om je toestel te repareren. De reparatie kun je uitvoeren bij een van de Apple Stores, of een Apple Authorized Service Provider (AASP), zoals Amac of Coolblue.

Laadt je iPhone niet alleen niet goed op, maar gaat je toestel ook veel te snel leeg? Neem dan een kijkje naar onze 24 iPhone batterij tips. Veel heb je namelijk in eigen hand. Door wat instellingen te veranderen, verleng je de accuduur van je iPhone.

Lees meer handige iPhone-tips in onze wekelijke nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!