Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Welke Fritz!Box-router moet je hebben?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

De meeste mensen zijn in het dagelijks leven niet bezig met routers. Die krijgen ze van hun provider, die brengt het internet in huis en daarmee is de kous af. Helaas kiezen de providers doorgaans voor de goedkoopste routers die ze kunnen vinden. Daar zit je dan, met je razendsnelle internetverbinding, terwijl de router de snelheid helemaal niet aankan, de wifi continu wegvalt en het internet platligt als iemand Netflix streamt.

Lees verder na de advertentie

Vroeger had je nog de AirPort-routers van Apple, maar daar is het bedrijf helaas mee gestopt. Daarom gingen we op zoek naar een alternatief, en we kwamen uit bij een router van de fabrikant AVM. Die kwam in 1995 tot het ludieke idee om zijn netwerkapparatuur tot Fritz! om te dopen. Deze bewust niet-technische naam moest met een knipoog staan voor Duitse kwaliteit. Vandaag de dag vinden we deze naam nog steeds wat vreemd (misschien zelfs nog wel vreemder), maar de Duitse kwaliteit staat buiten kijf. Sinds 2004 verkoopt AVM de Fritz!Box: een combinatie tussen modem en router.

FRITZ!Box 7580

Grote Fritz!Box-koopgids

De eerste Fritz!Box-modellen waren alleen compatibel met ADSL, inmiddels zijn er ook varianten voor kabel, glasvezel en zelfs 5G. Allemaal hebben ze gemeen dat het ontzettend goede routers zijn – en sinds de redesign zien ze er chic uit ook nog. Zonder de rode achterkant had het net zo goed een router van Apple kunnen zijn. Ook bevatten ze een hoop aanvullende functies. Je maakt er bijvoorbeeld heel gemakkelijk een media­server voor al je foto’s, muziek, films en series van.

kooptip

Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!
Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Dankzij de dienst MyFritz!VPN komt je daar ook buitenshuis bij. Ten slotte heeft AVM nog vele andere producten die perfect geïntegreerd zijn met de Fritz!Box. Wat dacht je van een slimme thermostaat die je direct op de verwarming schroeft of op afstand bestuurbare stopcontacten die je stroomverbruik meten?

Welke Fritz!Box moet je hebben?

Maar, first things first: welke Fritz!Box moet je nou hebben? In dit artikel helpen we je kiezen.

Ik heb glasvezel …

Kies in dat geval voor de Fritz!Box 5530 Fiber AON. Dit is de eerste Fritz!Box die speciaal gemaakt werd voor het gebruik met glasvezel én Wifi 6. Hij biedt dus ondersteuning voor voor de snelste wifi-standaard 802.11ax en heeft aanvullende telefoon- en multimediafuncties.

Ik heb kabel …

De Fritz!Box 6660 Cable is jouw kandidaat. Deze heeft vrijwel dezelfde specificaties als 5530 hierboven, maar dan voor het gebruik met een kabelaansluiting. Net zo uitgebreid, net zo snel. Vroeger waren de modellen voor kabel alleen te krijgen via je provider, maar dankzij de routervrijheid koop en installeer je hem nu gemakkelijk zelf.

Ik heb ADSL/VDSL …

In dat geval kies je voor de Fritz!Box 7590 AX – en van de nieuwste en meest uitgebreide routers met de snelste wifi en het chicste design. Wel is die een beetje aan de dure kant. Een goedkoper alternatief is de Fritz!Box 7530 AX. Die heeft wat minder professionele functies, maar zal voor de meeste mensen ruim voldoende zijn.
Gebruikt je provider VDSL-bonding (vraag het na als je het niet weet)? Haal dan de Fritz!Box 7583 VDSL.

Ik wil overal kunnen surfen via 5G …

Een router die je overal kunt gebruiken, tot op de camping aan toe? De Fritz!Box 6850 5G biedt ondersteuning voor de nieuwste en snelste mobiele netwerkstandaard. Stop er een simkaart in en je hebt wifi – waar je ook bent. De gemakken van Fritz!OS krijg je er uiteraard bij.

Ik wil mijn bestaande modem houden …

De Fritz!Box 4060 is een router die je rechtstreeks aansluit op je bestaande ADSL-/kabel-/glasvezel-modem. Hierdoor is die vrij goedkoop en je hebt helemaal geen gedoe met toegangsgegevens voor je internetverbinding. Ook handig als je bestaande modem geen Wifi 6 ondersteunt, want dat heeft de 4060 wel! Een mooie upgrade voor je bestaande verbinding dus.

Ik wil mijn bestaand Fritz!Box-netwerk uitbreiden …

Hier heb je de Fritz!Repeater 3000 AX voor. Dit is geen wifi-repeater in de ouderwetse zin van het woord, maar een mesh-systeem. Zo’n beetje alle Fritz!Boxen (ook oudere) ondersteunen inmiddels mesh, en deze repeater met drie wifi-modules zorgt voor optimaal bereik.

Lees ook