Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 14 en een Fritz!Box met Wifi 6: een perfecte combi

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De iPhone 14 (Pro) ondersteunt – net als zijn voorganger – Wifi 6. Deze razendsnelle standaard voor draadloze netwerken biedt een hoop voordelen, maar je hebt er wel geschikte apparatuur voor nodig. In dit artikel lees je waarom een Fritz!Box de perfecte partner voor je nieuwe iPhone is.

Nog nooit van een Fritz!Box gehoord? Het zijn modemrouters zoals Apple ze zou maken: de nieuwste technische snufjes geïntegreerd, extreem lange software-ondersteuning en een chic design. En nu met de vrije modemkeuze in Nederland is het ook heel gemakkelijk om je bestaande modem door een Fritz!Box te vervangen.

Bekijk alle Fritz!Box-modellen bij AVM

Voordelen van Wifi 6

Hoeveel apparaten heb je in huis die draadloos verbinding maken met je wifi? Je iPhone, iPad en Mac uiteraard, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer apparaten. Televisies, radio’s, speakers en smart-home-gadgets snoepen tegenwoordig allemaal een beetje van je wifi-verbinding af. En dat is best wel belastend voor je router, je netwerk en daardoor ook je internetsnelheid.


kooptip

Deze problemen verhelpt de wifi-standaard Wifi 6. Deze maakt je wifi namelijk niet alleen sneller, maar vooral ook efficiënter. En zowel de iPhone als de meeste Fritz!Box-modemrouters van AVM ondersteunen Wifi 6. Hieronder zetten we alle voordelen op een rij.

1) Stabiele én efficiënte wifi

In een Apple-gezin wordt er maar wat gestreamd, gefacetimed, geappt en ge-smarthomed. Heel veel verschillende apparaten maken tegelijk gebruik van het wifi-netwerk. Voor een Fritz!Box met Wifi 6 en de nieuwste iPhones, iPads en Macs is dat helemaal geen probleem. Hierbij wordt een speciale techniek gebruikt, de zogeheten OFDMA. Deze zorgt voor een efficiënter gebruik van de draadloze kanalen en biedt daarnaast meer bandbreedte per gegevenstroom. Klinkt ingewikkeld, maar in feite komt neer op meer snelheid voor je apparaten. Ook handig: de vertraging (latentie) gaat omlaag, wat Wifi 6 extra handig maakt voor online games op Apple Arcade.

2) Meer snelheid in een drukke omgeving

Daarnaast is er nog een techniek van Wifi 6 in de Fritz!Box die de snelheid op peil houdt: QAM 1024. Wat houdt deze dan in? In omgevingen met bijzonder veel wifi-apparaten op één plek (denk aan een flatgebouw) zorgt deze hogere kwadratuur amplitudemodificatie (QAM) voor tot 40 procent hogere snelheden. De draadloze kanalen worden efficiënter gebruikt, waardoor er netto meer gegevens verstuurd kunnen worden. De theoretische bruto-snelheid was voorheen al hoog, maar met Wifi 6 kunnen deze snelheden ook daadwerkelijk behaald worden.

iPhone 14 batterij

3) Verbeteringen voor het 2,4 GHz-netwerk

Zoals je wellicht weet maken wifi-netwerken gebruik van twee verschillende frequentiebanden. De oudere en langzamere 2,4 GHz-band en de nieuwere en snellere 5 GHz-band. Ook al is 5 GHz sneller, heeft 2,4 GHz ook nog een bestaansrecht. Ten eerste gaan deze radiogolven beter door muren heen en ten tweede beschikken vooral smarthome-apparaten vaak niet over 5 GHz-ondersteuning. En met de nieuwe ondersteuning voor de smarthome-standaard Matter worden deze verbindingen alleen maar belangrijker.

Daarom biedt Wifi 6 voor het eerst sinds Wifi 4 (uit 2010) weer verbeteringen voor het 2,4 GHz-netwerk. Behalve meer capaciteit voor een groot aantal gelijktijdige verbindingen is ook de gegevenssnelheid nagenoeg verdubbeld. Nog een voordeel van een Fritz!Box met Wifi 6 dus.

4) Langere batterijduur voor mobiele apparaten

Misschien wel dé must-have functie van Wifi 6 in combinatie met een iPhone 14 (Pro): je batterij gaat langer mee! Daar hoef je niks specials voor te doen. Dankzij intelligente activeringstijden (Target Wake Time in het Engels) krijgen alle apparaten op de wifi ‘slaaptijden’ toegewezen waarbij er geen gegevens worden uitgewisseld. En dat bespaart energie uiteraard. Gaat je iPhone 14 (of iPhone 13) nog langer mee op een acculading dus.

5) Meer veiligheid voor je devices

Ten slotte biedt Wifi 6 nog de nieuwe, veiligere versleuteling WPA3. Deze nieuwe versie van de vorige standaard WPA2 zorgt ervoor dat het nog moeilijker is voor hackers om gegevens te onderscheppen. Zeker bij publieke wifi-netwerken biedt WPA3 ongekende veiligheidsvoordelen.

Nog meer informatie over Wifi 6

Wil je nog meer lezen over de voordelen van Wifi 6? Lees dan ons uitgebreide Wifi 6-dossier. En ook bij Fritz!  heb je een handige overzichtspagina met alle voordelen in één oogopslag. Wil je alles uit je iPhone 14 halen? Dan heb je een router met Wifi 6 nodig!

Bekijk alle voordelen van Wifi 6 bij AVM