Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Altijd toegang tot je Fritzbox met een VPN

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
FRITZ!Box 7580


Lees verder na de advertentie

Met een Virtual Private Network (VPN) creëer je via het internet een netwerk met je router, waarmee je je eigen Fritzbox en netwerk kunt benaderen alsof je thuis bent. Via de verbinding kun je afluisterveilig en versleuteld communiceren met je Fritzbox en alle apparaten in je thuisnetwerk.

Op die manier kun je, waar je ook bent, toegang krijgen tot je gedeelde bestanden en apparaten in je Fritzbox-thuisnetwerk. Dat is handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en via je iPhone foto’s naar je NAS wilt kopiëren, bestanden wilt opzoeken of de instellingen van een smarthome-apparaat in huis wilt wijzigen.

FRITZ!Box 7580

Zo werkt een VPN

De VPN-apparaten – bijvoorbeeld je Fritzbox en je iPhone – brengen dan onderling een versleutelde verbinding tot stand. Via deze verbinding kun je dan zonder bang te hoeven zijn dat er iemand meeluistert, gegevens heen en weer sturen tussen je apparaten thuis en onderweg.


kooptip

De VPN-verbinding kun je met je smartphone maken, maar ook met een laptop of tablet. Het is ook mogelijk om twee Fritzboxen op verschillende locaties met elkaar te verbinden. Op de website van AVM vind je een uitgebreide handleiding hoe je dat doet.

VPN via de MyFritz-app

De eenvoudigste manier om de VPN-verbinding met je Fritzbox tot stand te brengen, is via de MyFritz-app. Installeer de app op je iPhone of iPad, meld je aan op je Fritzbox en configureer in de app de VPN-verbinding in het menu ‘Home Network’ met slechts één klik.

Je moet er wel voor zorgen dat je een gebruikersaccount aanmaakt op je Fritzbox-router. Hoe dat moet, lees je in het artikel ‘Gebruik je Fritzbox als NAS‘. Daarna heb je eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld de bestanden op je NAS.

MyFRITZ!App voor iOS

Fritzbox-VPN zonder app

De VPN-verbinding met je Fritzbox wordt tot stand gebracht volgens de IPSec-standaard (Internet Protocol Security). Omdat veel apparaten deze standaard ondersteunen, kun je met een aantal besturingssystemen ook een VPN-verbinding maken zonder extra software. Op de AVM-website vind je uitgebreide handleidingen hoe je een VPN-verbinding met een Fritzbox configureert op iOS, iPadOS en macOS.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met c’t en AVM.