Terug naar Fritz!Box 7590 AX review: zeg yes tegen WiFi 6
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Fritz!Box 7590 AX review: zeg yes tegen WiFi 6

Door Ward Edema28 augustus 2022 09:003 min. leestijd4

Dankzij de internetproviders van Nederland zitten we al jaren vast aan slechte modems met nog slechtere ingebouwde routers. Gelukkig is er nu vrije modemkeuze: een provider mag je niet meer verplichten om hun baggerbox te gebruiken, dus plaats je internetaansluiting gewoon in een modem naar keuze. Als je hier even naar gaat googelen, kom je al snel uit bij de Fritz!Box. Ga je nog langer googelen, dan zie je dat er sinds kort een nieuw topmodel is: de 7590 AX. Of hij de ietwat hoge prijs waard is, lees je in deze Fritz!Box 7590 AX review!

Fritz!Box 7590 AX review

WiFi 6 en Fritz!OS

De belangrijkste nieuwe functie van de 7590 AX is WiFi 6. Deze draadloze standaard biedt hogere snelheden (tot 1,2 Gbit/s), ondersteuning voor meer apparaten tegelijk, en een verbeterd bereik ten opzichte van zijn voorganger. En dat merk je echt: alles wat je doet, reageert een stuk sneller dan bij een ‘normale’ modem, ook als je netwerk vol zit met apparatuur.

WiFi 6 is de laatste jaren aan heel veel apparaten toegevoegd, zoals de iPhone 11 en nieuwer, iPads sinds 2018 (behalve de ‘reguliere’ iPad), en alle Macs met een M1- of M2-chip. De kans dat je nu of in de nabije toekomst apparaten hebt die baat hebben bij WiFi 6, is dus groot.

Maar goed, snelheid is één ding: hoe is de Fritz!Box verder in gebruik? In één woord: een verademing. Het aansluiten is een kwestie van kabeltje erin en op de webpagina van de modem aangeven welke provider je hebt. Dan valt ook direct op hoe overzichtelijk en goed uitgedacht de interface van het zogenaamde Fritz!OS is. De belangrijke opties zijn meestal met één klikje te vinden.

Bij het wijzigen van de netwerknaam of het wachtwoord krijg je direct een printbare pagina in beeld met de gewijzigde informatie: handig voor als iemand naar je wachtwoord vraagt. En bij het instellen van het kanaal van je netwerk – wat met name van belang is als er veel andere netwerken in de buurt zijn – krijg je een handig grafiekje waar je ziet welke kanalen het minste verkeer hebben. Zo kies je gemakkelijk het kanaal dat de beste prestaties oplevert.

Extra opties

rvw_fritz_140

Ook nuttig zijn alle extra functies die in de ­Fritz!Box zijn ingebouwd. Zo kun je gemakkelijk met usb een schijf aansluiten om hem als netwerkschijf te gebruiken, en zijn de instellingen van de modem ook buitenshuis te benaderen. Mits je een account aanmaakt.

De leukste functie is nog wel de ingebouwde VPN, waarmee je met je iPhone, iPad of Mac overal ter wereld verbinding kunt maken met je thuisnetwerk. Hierdoor kun je in een ander land naar live televisie of andere content kijken die anders alleen in je thuisland toegankelijk is. Ook is het mogelijk om – als je een vaste telefoon op je Fritz!Box aansluit – via die VPN te bellen met je huistelefoon. Zo kun je onder hoge roamingkosten uitkomen: ideaal buiten de EU!

Fritz!Box 7590 AX review: conclusie

De Fritz!Box 7590 AX is supersnel en zit boordevol handige functies. Wil je je bandbreedte optimaal benutten, dan hoef je wat ons betreft niet verder te zoeken.

Plus
  • Wifi 6 is erg snel.
  • Interface is overzichtelijk.
  • Extra functies voegen echt wat toe.
  • Plug-and-play.
Min
  • Aan de prijs.
  • Geen 2,5 Gbit-aansluitingen.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Dick Metselaar
Lezer
Dick Metselaar

Ik heb momenteel het glasvezelmodem van mijn provider en als router de Airport extreme. Zou overstappen naar dit modem meer bereik naar 1e etage opleveren?

novi
Lezer
novi

Jammer genoeg heeft deze Router 7590AX geen directe glasvezel aansluiting.
Mijn Delta Router is direct met een glasvezel aangesloten.
Dus kan ik deze 7590AX niet aansluiten.