Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

MacBook Air M3 review: vlot, vertrouwd … verrassend?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
MacBook Air 2024

Een fonkelnieuwe MacBook uitpakken is elke keer weer een feest. Maar voegt de MacBook Air M3 ook echt iets toe aan de ervaring die we al kennen van de M2? Of is het meer van hetzelfde in een nieuw jasje? Met die vragen in het achterhoofd gaan we deze review in, klaar om de MacBook Air van 2024 binnenstebuiten te keren.

Lees verder na de advertentie

MacBook Air M3 kopen?

De MacBook Air 230 in twee maten, 13 en 15 inch. Dit zijn de startprijzen bij de introductie:

  • Adviesprijs bij Apple 13-inch MacBook Air (startprijs): € 1299
  • Adviesprijs bij Apple 15-inch MacBook Air (startprijs): € 1599

Je koopt hem bij Apple of webwinkels als Coolblue en Bol.com.

Als iCreate-redacteur heb je – naast de leukste baan ter wereld – ook een paar bijzonder fijne secundaire arbeidsvoorwaarden. Een daarvan is dat je al je reviews, workshops en webteksten schrijft op een MacBook van de zaak. Mijn kersverse collega stond op een maartse maandagochtend zijn al even kersverse MacBook Air M2 te installeren. Zo’n beetje het allereerste wat hij deed op die betreffende Mac? Een persbericht van Apple lezen over de aankondiging van de MacBook Air M3.

Want nee: de redactie van iCreate heeft helaas écht geen direct lijntje met Tim Cook, voor wie dat denken mocht. Die M2 retour naar de winkel dan maar, in ruil voor de M3? Laten we de M3 eens even onder de loep nemen. Wij kregen van Apple het instapmodel om te testen: de 13-inch ­MacBook Air M3 met 8 GB centraal geheugen en een SSD van 256 GB.

Bekend design – maar nog altijd fris

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

MacBook Air M3

De MacBook Air M3 ziet er grandioos uit. Net zo grandioos als zijn voorganger, want aan het design heeft Apple totaal niet gesleuteld: het is dan ook nog altijd nieuw en fris. Hij is er in twee maten, 13 en 15 inch. Beide varianten zijn lekker licht: 1,24 kilo voor de kleine en 1,51 voor de ­grote. Het scherm is omgeven door een smalle rand, en bovenin zit een uitsparing voor de webcam. Bij de 13 inch oogt de uitsparing iets robuuster dan bij het grote model.

De MacBook Air is gemaakt van aluminium en wederom kun je kiezen uit vier kleuren: sterrenlicht, spacegrijs, zilver en middernacht (diep donkerblauw). De laatste variant is nu geanodiseerd: dit zorgt ervoor dat er iets minder vingerafdrukken zichtbaar zijn op het donkere oppervlak. Bij ons ziet ie er na een middagje alsnog uit alsof we hem met onze chipsvingers beroerd hebben.

Nieuwe M3-chip

Nu we het toch over chips hebben: de M3 dus. Die vind je ook al in de MacBook Pro en de iMac, en maakt nu zijn opwachting op de Air. Apple strooit met mooie cijfers: tot 60 procent sneller dan het model met M1-chip, tot 13x sneller dan de snelste MacBook Air met Intel-chip.

Maar is er verschil tussen supersnel en supersneller? Voor wie dagelijks zijn tekstjes tikt en wat kattenfilmpjes kijkt op YouTube, nauwelijks. De MacBook Air heeft geen ventilator, waardoor de chip zijn warmte niet optimaal kwijt kan. Bij zware taken wordt de snelheid van de chip daarom zelfs teruggeschroefd. Bij lichte taken is dit echter geen probleem – en hoe je het ook wendt of keert, de Air is momenteel het instapmodel dat voor dit doeleinde ontworpen is.

Wij konden de MacBook prima op schoot houden zonder dat die te warm werd. Ga je voor de zware apps en heftige games, dan is de M3 zeker een verbetering, maar dan is de beter gekoelde MacBook Pro met dezelfde chip misschien verstandiger.

De beste consumentenlaptop voor AI

Apple claimt dat de MacBook Air M3 de beste consumentenlaptop is voor AI. Als voorbeeld wordt onder meer het automatisch foto’s verbeteren in Pixelmator Pro aangehaald. Dat gaat inderdaad bijzonder rap – maar op de vorige ­MacBook Air M2 verliep dit proces eerlijk gezegd ook al binnen een vloek en een zucht. Het is niet dat je met de M3 iets kan wat met de M2 onmogelijk is, of dat je er megaveel tijd mee bespaart.

En dan nog iets: Microsoft heeft al vol trots een Copilot-toets op het toetsenbord gezet, Apple durft zoiets met Siri blijkbaar nog niet aan. En dat terwijl Siri in 2024 waarschijnlijk een flinke ­oppepper krijgt die alles te maken heeft met AI. Het doet ons denken dat Apple zelf nog niet honderd procent overtuigd is van hoe de vernieuwde assistent straks uit de bus komt.

Van één naar twee externe schermen

Ben je van plan om de MacBook te gebruiken met een extern scherm, dan biedt deze M3-versie een extra voordeel. Je kunt er nu twee monitoren op aansluiten, waar dat er voorheen maar één was. Domper op de feestvreugde: om twee externe schermen te gebruiken, moet je de MacBook dichtklappen; dat scherm zie je dus niet. Je hebt nog steeds maar maximaal twee schermen om mee te werken, wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Voordeel is dan weer wel dat je twee grote schermen kunt gebruiken, terwijl op de M2 een van de twee schermen altijd het (relatief) kleine MacBook-scherm is.

Als het om connectiviteit gaat, zit je met de MacBook Air goed. Ooit bedacht iemand bij het bedrijf dat één enkele usb-c-poort genoeg was voor iedereen, maar die fout heeft Apple hersteld. Er is een handige MagSafe 3-kabel om op te laden, in een kleur die bij je Mac past. Als je erover struikelt of als je robotstofzuiger eroverheen walst, schiet de kabel los en sleur je je Mac niet mee. Opladen kan ook met een van de twee Thunderbolt 4/usb-c-poorten. Ook is er een aansluiting voor je koptelefoon en/of microfoon. Een vernieuwing is ondersteuning voor Wifi 6E. Daar heb je echter alleen maar profijt van als je ook een router hebt die daarmee uit de voeten kan, maar het is ­sowieso toekomstproof.

Qua aansluitingen keert Apple dus terug op zijn schreden en dat geldt ook voor de SSD-opslag, specifiek in het goedkoopste model. Vroeger gebruikte Apple al twee opslagchips voor meer snelheid, maar bij het M2-model was er maar één. Nu zijn het er weer twee van 128 GB in plaats van één van 256 GB. Dit zorgt voor snellere opslag: lezen gaat 33 procent sneller en schrijven 82 procent sneller. Dit is merkbaar bij het wegschrijven en verplaatsen van grote bestanden.

De vraag is nu: moet dit je volgende MacBook zijn?

Moet je de MacBook Air 2024 kopen? Als je nog altijd een MacBook met Intel-chip hebt: zeker weten. Heb je een MacBook met een M1-chip uit 2020 en ben je na pak hem beet drie, vier jaar toe aan iets nieuws, dan zijn de nieuwe looks, handige aansluitingen, eindeloze batterij en betere camera mooie smoezen om tot aankoop over te gaan. Voor de chip hoef je het nog steeds niet echt te doen, ook de M1 is lekker vlot. Heb je een M2? Houden zo – en dat geldt dus ook voor de M2 van mijn collega.

Conclusie MacBook Air M3 review

MacBook Air 2024

Dit is de beste MacBook voor de meeste mensen. Mooi design, lekker draagbaar, supersnel. Maar heb je de M-chips van Apple al omarmd, dan is er eigenlijk weinig reden om hiernaartoe over te stappen.

Vanaf € 1299

Pluspunten

  • Razendsnel
  • ­Premium design

Minpunten

  • Weinig vernieuwend
  • Stapsgewijze upgrades zijn akelig prijzig