Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

MacBook Air M3 heeft verborgen upgrade: 58% snellere SSD

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Air M3 SSD

De MacBook Air M3 blijkt een verborgen upgrade te hebben die Apple zelf niet heeft genoemd: een véél snellere SSD. En dat was ook nodig.

Lees verder na de advertentie

MacBook Air M3: snellere SSD

Apple lanceerde vorige week stilletjes de MacBook Air met M3-chip. Dit subtiel verbeterde model heeft onder andere een snellere M3-chip, ondersteuning voor meer externe displays, en snellere wifi. Maar een grote verbetering die nu pas naar buiten komt is een véél snellere SSD – dat is de opslag van de Mac – die gemiddeld 58% beter presteert dan de SSD in de MacBook Air met M2-chip. Wil je hem nu wel? Je koopt hem bij:

De snellere opslag werd ontdekt door YouTube-kanaal Max Tech. Het heeft te maken met een relatief simpele upgrade voor het instapmodel: in plaats van één opslagchip van 256 GB, gebruikt Apple nu twee chips van 128 GB. Doordat er op de twee chips tegelijk kan worden geschreven en gelezen, kan er meer data worden verplaatst in dezelfde tijd. Het resultaat is 33% snellere leessnelheden, en 82% snellere schrijfsnelheden. Een flink verschil dus, waar je vooral wat van merkt bij het wegschrijven en verplaatsen van grote bestanden.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Opvallende stap

De snellere SSD geldt alleen voor het instapmodel. Bij duurdere modellen werd altijd al gebruik gemaakt van meerdere opslagchips. Zo gebruikt het 512 GB-model bijvoorbeeld twee 256 GB-chips.

Opvallend is dat het gebruik van twee 128 GB-chips voor het instapmodel niet helemaal nieuw is. Dit werd namelijk ook al gedaan bij de MacBook Air met M1-chip. Er was dan ook de nodige controverse bij het M2-model, gezien die met zijn enkele opslagchip veel lagere lees- en schrijfsnelheden had dan zijn voorganger. Eigenlijk gaat Apple nu dus weer terug naar de oude specificaties, waarschijnlijk dankzij alle kritiek.

Nóg meer verschillen

Door de nieuwe ontdekking wordt de lijst van verschillen tussen de MacBook Air M2 en M3 weer een stukje langer. Je leest meer over deze verschillen in ons artikel: MacBook Air M2 vs. M3: deze extra’s krijg je voor 100 euro meer.