Terug naar Opinie: iPadOS 16 voegt voor te veel iPads te weinig toe
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opinie: iPadOS 16 voegt voor te veel iPads te weinig toe

Door Ward Edema10 juni 2022 16:033 min. leestijd1

Dat oude iPads en iPhones soms niet alle nieuwe functies krijgen van een update, is al jaren het geval. Toch heeft Apple dit jaar een nieuwe grens gepasseerd: iPad-modellen van nog geen 8 maanden geleden – die nog steeds verkocht worden – krijgen niet de belangrijkste functies van iPadOS 16. Gaat Apple hiermee te ver?

iPadOS 16 functies

iPadOS 16 en Stage Manager

iPadOS 16 wordt gekenmerkt door Stage Manager: met deze nieuwe functie is het mogelijk om meerdere apps tegelijk als vensters in beeld te hebben. Daardoor werkt hij veel meer als een Mac, en kun je een stuk beter multitasken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Dit is een grote verandering voor de iPad. Het enige nadeel: Stage Manager komt alleen naar de iPad Air (2022) en iPad Pro (2021). De functies komen dus zelfs niet naar de iPad mini (6e generatie) en iPad (9e generatie), die allebei pas sinds september in de winkels liggen.

Waarom slechts twee iPads?

Waarom worden alleen de nieuwste iPad Air en iPad Pro ondersteund? Dit heeft te maken met hun chip: het zijn de enige iPad-modellen met een Apple M1-chip. Volgens Apple is deze chip nodig, omdat het de enige is die ‘memory swap’ ondersteunt. Dit betekent: hij kan het werkgeheugen uitbreiden via de ingebouwde opslag, en dit is nodig omdat Stage Manager extra geheugen nodig heeft.

Toch vinden wij deze uitleg niet voldoende. Pak je iedere iPad sinds de iPad Air 2 erbij – dat is een model uit 2014 – dan is het mogelijk om maar liefst vier apps tegelijk te openen. Een links, een rechts, een bovenop, en een video in de hoek. Door hier vensters van te maken vraag je niet veel meer van de iPad dan voorheen.

‘Sneller dan de meeste laptops’

Ook is Stage Manager eigenlijk niets nieuws. Meerdere vensters tegelijk in beeld hebben kan op iedere laptop, en Apple houdt er al jaren van om op te scheppen over hoeveel sneller de iPad is dan de ‘meeste laptops’. Die snelheid blijkt nu dus vrij weinig waard.

Niet alleen Stage Manager is overigens gereserveerd voor iPads met een M1-chip. Ook uitgebreide ondersteuning voor externe schermen en ‘DriverKit’, waarmee het mogelijk wordt om veel meer accessoires aan te sluiten op de iPad, komen alleen naar iPads met een M1-chip.

Weinig iPadOS 16 functies over

Kortom: voor alle andere iPad-modellen houden we weinig functies over waar we echt enthousiast van worden. En dat is wat ons betreft onnodig. Een beperkte versie van Stage Manager was ook welkom geweest – bijvoorbeeld met ondersteuning voor minder apps tegelijk. Of ondersteuning voor externe schermen, maar dan met een lagere resolutie, zodat het gewoon werkt met de iets tragere usb-c-aansluitingen van oudere iPad-modellen.

In plaats daarvan kiest Apple voor alles of niets. En daardoor komt helaas bijna iedereen uit op niets.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 16
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Don
Lezer
Don

Als je kijkt naar de (dalende) iPad verkopen dan is dit gewoon een trucje om de aandeelhouders weer tevreden te krijgen. Maar dit zijn wel scheurtjes in mijn liefde voor Apple. Het is een feit dat de oudere iPad Air ook prima kan omgaan met memory swapping.