Voor de WWDC van dit jaar heeft Apple een grote aankondiging op de planning staan. Sinds 2006 gebruikt het bedrijf voor zijn Macs processors van Intel. Daar komt waarschijnlijk binnenkort een einde aan, als je het nieuwste rapport van Bloomberg mag geloven. Volgens de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman wil Apple tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie bekendmaken dat het voortaan voor de Mac zijn eigen chips wil gaan maken, net als voor de iPhone en iPad. En dat zou grote gevolgen hebben voor iedereen – ook voor jou!
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de WWDC? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
Apple switcht naar Macs met ARM
Al jaren zijn er geruchten dat Apple ook voor zijn Macs wil overstappen op zogeheten ARM-processors, die ook in de iPhone en iPad worden gebruikt. Deze chips zijn in eerste instantie energiezuiniger dan de Core i3-, 5- en 7-processors van Intel, maar weten deze in de laatste tijd ook steeds vaker qua snelheid te verslaan. Volgens Bloomberg is het nu eindelijk zover dat Apple de grote overstap – de codenaam is ‘Kalamata’ – wil aankondigen. En de ontwikkelaarsconferentie WWDC, zelfs al vindt-ie alleen online plaats, is daarvoor natuurlijk hét moment.
Grote gevolgen
Zo’n overstap wat processors betreft heeft grote gevolgen. Want je moet weten dat ARM- en Intel-processors niet compatibel zijn met elkaar. Als Apple daadwerkelijk wil overstappen, moet macOS compleet worden herschreven. En niet alleen macOS, ook alle programma’s hebben aanpassingen nodig. Nu zijn er van veel van Apple’s apps al ARM-versies beschikbaar – van de iPhone en iPad namelijk – maar een heleboel andere ontwikkelaars wordt verplicht om zijn software opnieuw te maken.
Niet de eerste keer
Apple heeft wel ervaring met dat soort grootschalige projecten. Vijftien jaar geleden werd de overstap van de zogeheten PowerPC-processors op de Intel-processors aangekondigd. Toen had Apple een geniale manier uitgevonden om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken. De eerste Macs met Intel-processor kregen het programma Rosetta waarmee oude PowerPC-programma’s wel gebruikt worden. Apple noemde het toen ‘de geweldigste software die je nooit te zien’ krijgt. Rosetta deed zijn werk gewoon stilletjes op de achtergrond, zonder dat je dat door had. De kans is groot dat Apple weer voor een soortgelijke aanpak kiest. Overigens. Weet je wanneer Apple de overstap naar Intel bekendmaakte? Tijdens de WWDC van 2005. En weet je wat de reden was? De PowerPC-processors waren trager en minder energiezuinig.
Bron: Bloomberg
Waar ik maar niets over lees, maar wel heel nieuwsgierig naar ben: wat betekent deze nieuwe chip voor het gebruik van Bootcamp en W10 op mijn iMac?
Ik dacht altijd dat Bootcamp mogelijk was, juist omdat de iMacs ook over Intel processoren beschikten. En zal Parallels anders als alternatief nog werken?