Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
nieuws iOS 12 macOS High Sierra 10.13 tvOS 11 watchOS 4

WWDC 2018 nadert: 7x dit kun je van het Apple-event verwachten

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
WWDC 2019 voorspellingen


Lees verder na de advertentie

Er staat een interessant Apple-evenement voor de deur: het Worldwide Developers Conference (WWDC). Het Apple-event begint op maandag 4 juni en staat gewoonlijk vooral in het teken van nieuwe software, maar we verwachten ook nieuwe producten. Dit zijn onze WWDC 2018 verwachtingen.

Apple WWDC 2018 verwachtingen

WWDC 2018 verwachtingen

Vorig jaar verraste Apple al met nieuwe producten tijdens WWDC: de HomePod, nieuwe iPad Pro-modellen, de iMac Pro en verbeterde MacBooks en iMacs. Ook van de aanstaande editie wordt veel spektakel verwacht.

1. iOS 12

nieuwe functies in iOS 12


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iOS 12 is het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Dit jaar lijkt Apple niet uit te pakken met grote nieuwe functies. In plaats daarvan heeft het vooral aandacht voor kwaliteit, prestaties en betrouwbaarheid van iOS. En eerlijk is eerlijk: deze koerswijziging is geen overbodige luxe, want na de release van iOS 11 buitelde de ene bug over de andere heen.

Toch zijn er al wat concrete geruchten over nieuwe functies. Augmented Reality krijgt bijvoorbeeld een upgrade; je kunt bijvoorbeeld samen met anderen AR-games spelen. Ook zou Apple een functie introduceren om smartphone-verslaving bij kinderen tegen te gaan. Hierbij kunnen ouders in de gaten houden hoelang kinderen al naar het scherm van de iPhone of iPad staren.

2. macOS 10.14

macOS High Sierra wallpaper

Apple zal ook een andere versie van macOS onthullen: macOS 10.14. Er zijn aanwijzingen voor een macOS-functie waar gebruikers als jaren op wachten: een donkere modus. Verder lijkt Apple te werken aan universele apps die werken op iOS en macOS, maar volgens de laatste geluiden laat dat nog een jaar op zich wachten.

We rekenen ook op een aantal (kleine) verbeteringen bij de populaire Apple-apps, zoals Safari, Mail en Foto’s, al weet Apple die goed geheim te houden. En stiekem hopen we dat Apple eindelijk de langverwachte functie introduceert waarmee je een groepsgesprek start vanuit FaceTime.

3. watchOS 5

Activiteit watchOS 4

watchOS is een relatief jong besturingssysteem, waar veel ontwikkeling in zit. We gaan daarom ook uit van een paar toffe nieuwe functies. Mogelijk voegt Apple dit keer een slaaptracker toe aan de Apple Watch, die je slaapgedrag analyseert en de gegevens weergeeft in een app. Vorig jaar nam het bedrijf immers de slaaptracker Beddit over en er gingen direct geruchten dat de app wordt ingebouwd in de Watch.

Daarnaast introduceert Apple waarschijnlijk weer een paar nieuwe, fancy wijzerplaten. En misschien kunnen app-ontwikkelaars eindelijk zelf platen gaan ontwerpen, zodat je straks veel meer opties hebt. Hiervoor werden immers aanwijzingen gevonden in watchOS 4.3.1.

4. tvOS 12

Apple TV spelcomputer

Vorig jaar introduceerde Apple een paar nieuwe functies voor de Apple TV, zoals een donkere modus en de mogelijkheid om de beginschermen van meerdere Apple TV’s te synchroniseren. tvOS 12 is vermoedelijk een kleinere upgrade en er zijn nog geen concrete geruchten over nieuwe functies.

5. Een nieuwe iPhone SE

iPhone SE 2 screenprotector

Het heeft er alle schijn van dat Apple dit voorjaar een opvolger van de iPhone SE presenteert. Medio maart ontdekte het Franse Consomac dat er nieuwe iPhone-modellen geregistreerd zijn in de database van de Eurasian Economic Commission (EEC). Doorgaans worden nieuwe Apple-producten ongeveer een maand voor de lancering in deze database opgenomen.

In landen die vallen onder de EEC zijn bedrijven verplicht om elektronische apparatuur te registreren. Op deze manier is er in het verleden al vaak informatie gelekt die later bleek te kloppen. Zo registreerde de EEG op 19 februari ook twee nieuwe iPad-modellen. Ruim een maand later, op 27 maart, bleek het te gaan om een iPad met wifi en een iPad 2018 met wifi + Cellular. Kortom: de kans is groot dat Apple op korte termijn een nieuwe iPhone introduceert en WWDC 2018 lijkt hiervoor het geschikte toneel.

Volgens de meeste geruchten blijft de tweede generatie iPhone SE zijn oude looks houden, met flinke randen aan de boven- en onderkant en een thuisknop met Touch ID. Het toestel wordt dus waarschijnlijk geen miniatuur van de iPhone X, al denkt hoesjesmaker Olixar daar anders over.

6. iPad Pro met Face ID

iPad Pro met Face ID

Wat krijg je als je de iPad Pro combineert met de iPhone X? Inderdaad: de iPad X. Een iPad met een nagenoeg randloos ontwerp, een uitsparing en Face ID. Volgens verschillende analisten zit er zo’n iPad aan te komen. Vermoedelijk presenteert Apple de iPad in het tweede kwartaal van 2018, dus dat kan zomaar tijdens WWDC zijn.

7. Goedkope MacBook (Air)

nieuwe goedkopere macbook air 2018

Apple werkt aan een nieuw instapmodel voor de MacBook-lijn: een 13-inch MacBook (Air) met Retina-scherm. Het apparaat een beter scherm en zou een stuk goedkoper worden. Geruchten spreken van een bedrag van 799 of 899 dollar (in de Verenigde Staten kost het huidige instapmodel 999 dollar). Lang zag het er naar uit dat WWDC het toneel zou worden voor deze MacBook, maar dat lijkt nu onzeker. De productie zou vertraging hebben opgelopen, waardoor de lancering mogelijk is uitgesteld naar de tweede helft van 2018.