Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Drama: óók toetsenbord MacBook Pro 2018 zorgt voor problemen

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBook Pro problemen


Lees verder na de advertentie

Eigenlijk dachten we dat dit verleden tijd zou zijn. Sinds de introductie van de vernieuwde MacBook Pro in 2016 schrijven we regelmatig over problemen met het toetsenbord daarvan. De laptop gebruikte destijds de tweede versie van de zogeheten vlindertoetsen, bekend van de kleine MacBook. Inmiddels zijn we een paar revisies verder en het leek erop dat Apple het probleem eindelijk wist te verhelpen. Maar nu blijkt: niet dus! Twee bekende Apple-bloggers melden dat ze met hun nieuwe MacBook Pro’s dezelfde problemen hebben als voorheen.

MacBook Pro 2018

Dubbele aanslagen toetsenbord MacBook Pro 2018

John Gruber en Stephen Hackett melden allebei via Twitter, dat ze in de afgelopen dagen weer te maken hadden met toetsenbord-problemen. Hackett zegt dat zijn spatiebalk soms dubbel reageert, terwijl Gruber het heeft over een s-toets die blijft hangen. Om het probleem te verhelpen was het bij Hackett voldoende om het toetsenbord met een spuitbusje perslucht schoon te maken – dat is ook de officiële oplossing van Apple. Daarnaast ramde hij een paar op de spatiebalk. Bij Gruber trad het probleem alleen in het begin op, in de laatste twee weken had hij geen problemen meer.


kooptip

Siliconen laagje moet toetsenbord beschermen

Apple had de techniek van de vlindertoetsen in de nieuwe MacBook Pro aangepast. Zo zit er nu een klein siliconen laagje tussen toetsen en case dat moet voorkomen dat stof of kruimels kunnen binnendringen. Blijkbaar is dit laagje niet perfect – ook hier kan het dus gebeuren dat een vuiltje een toets niet meer goed laat reageren.

toetsenbord MacBook Pro 2018

Als een toets niet meer goed werkt en je hem ook niet meer met perslucht of andere ‘reparatie’-pogingen aan de praat krijgt, heb je overigens een probleem. Dan moet namelijk de hele topcase van de MacBook Pro vervangen worden en daarna is je portemonnee zo’n 600 euro lichter. Voor de oudere modellen is er inmiddels een reparatieprogramma, hiermee wordt het toetsenbord gratis vervangen. Maar de nieuwe MacBook Pro 2018 valt hier niet onder. Waarschijnlijk duurt het niet meer lang voordat Apple voor het nieuwe model een afzonderlijk reparatieprogramma start.

De Pro staat voor Problemen

Overigens is dit niet de eerste faal van de MacBook Pro 2018. Eerst werd die te heet, daarna crashte die door de T2-chip van de Touch Bar en dan had-ie ook nog last van krakende speakers. Nu het toetsenbordprobleem terug is van weggeweest, zijn er in anderhalve maand sinds de release dus al vier problemen opgedoken. Een echte fix is er tot nu toe alleen maar voor het warmteprobleem. Tot de de andere problemen ook opgelost zijn, zouden wij de MacBook Pro ver verwijderd houden van stof en kruimels, zo min mogelijk gebruikmaken van de Touch Bar en voor de zekerheid ook maar geen muziek luisteren …