Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple aangeklaagd vanwege falende toetsenborden MacBook

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
MacBook roségoud


Lees verder na de advertentie

Apple heeft voor de zoveelste keer een rechtszaak aan zijn broek hangen. Dit keer vanwege de toetsenborden met vlindermechanisme op recentere MacBook- en MacBook Pro-modellen. Die blijken namelijk wel al heel erg snel kapot te gaan.

MacBook: toetsenbord werkt niet

MacBook toetsenbord vlindermechanisme

Apple’s MacBooks worden met het jaar dunner en om het toetsenbord te laten passen in zo’n dun toestel, is het compleet nieuw ontworpen. Een van de nieuwigheden is het vlindermechanisme. ‘Als je een toets aanslaat, gaat deze naar beneden en veert hij terug in een soepele beweging’, zegt Apple op zijn website. Da’s de theorie. De praktijk is dat dit soort toetsenborden nogal kwetsbaar is.

MacBook schoonmaken


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Toetsen blijven vaak hangen en een klein stofje of kruimeltje kan al desastreus zijn. Apple heeft zelfs een speciale pagina over het schoonmaken van toetsenborden met het vlindermechanisme – je moet hiervoor een spuitbus met perslucht gebruiken. Weigert het toetsenbord daarna alsnog dienst? Dan heb je een probleem. Als een toets het niet doet, moet het complete toetsenbord vervangen worden en dat is een kostbare aangelegenheid.

Aanklacht ondersteund door 23.000 consumenten

Twee Amerikaanse consumenten die te maken hadden met een defect toetsenbord, Zixuan Rao en Kyle Barbaro, hebben er nu een zaak van gemaakt. Rao kon de B-toets niet meer aanslaan en besloot vanwege al het gedoe dat een reparatie met zich meebrengt, over te stappen naar een extern toetsenbord. Barbaro had herhaaldelijk te maken met een falende spatiebalk. Een reparatie zou hem 700 dollar kosten, daar zag hij uiteindelijk van af.

Volgens de aanklagers heeft Apple een ontwerpfout gemaakt en, erger nog, waren ze daarvan prima op de hoogte. Ze eisen dat de toetsenborden vervangen woorden door een nieuw ontworpen variant, ook na het verlopen van de garantie. De aanklacht wordt ondersteund door ruim 23.000 andere consumenten. Apple heeft nog niet gereageerd op de situatie.

De toetsenborden zijn vanaf 2015 in de MacBook verwerkt en vanaf 2016 in de MacBook Pro.