Terug naar Apple aangeklaagd vanwege falende toetsenborden MacBook
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple aangeklaagd vanwege falende toetsenborden MacBook

Door Laura Grootaarts15 mei 2018 12:192 min. leestijd0

Apple heeft voor de zoveelste keer een rechtszaak aan zijn broek hangen. Dit keer vanwege de toetsenborden met vlindermechanisme op recentere MacBook- en MacBook Pro-modellen. Die blijken namelijk wel al heel erg snel kapot te gaan.

MacBook: toetsenbord werkt niet

MacBook toetsenbord vlindermechanisme

Apple’s MacBooks worden met het jaar dunner en om het toetsenbord te laten passen in zo’n dun toestel, is het compleet nieuw ontworpen. Een van de nieuwigheden is het vlindermechanisme. ‘Als je een toets aanslaat, gaat deze naar beneden en veert hij terug in een soepele beweging’, zegt Apple op zijn website. Da’s de theorie. De praktijk is dat dit soort toetsenborden nogal kwetsbaar is.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

MacBook schoonmaken

Toetsen blijven vaak hangen en een klein stofje of kruimeltje kan al desastreus zijn. Apple heeft zelfs een speciale pagina over het schoonmaken van toetsenborden met het vlindermechanisme – je moet hiervoor een spuitbus met perslucht gebruiken. Weigert het toetsenbord daarna alsnog dienst? Dan heb je een probleem. Als een toets het niet doet, moet het complete toetsenbord vervangen worden en dat is een kostbare aangelegenheid.

Aanklacht ondersteund door 23.000 consumenten

Twee Amerikaanse consumenten die te maken hadden met een defect toetsenbord, Zixuan Rao en Kyle Barbaro, hebben er nu een zaak van gemaakt. Rao kon de B-toets niet meer aanslaan en besloot vanwege al het gedoe dat een reparatie met zich meebrengt, over te stappen naar een extern toetsenbord. Barbaro had herhaaldelijk te maken met een falende spatiebalk. Een reparatie zou hem 700 dollar kosten, daar zag hij uiteindelijk van af.

Volgens de aanklagers heeft Apple een ontwerpfout gemaakt en, erger nog, waren ze daarvan prima op de hoogte. Ze eisen dat de toetsenborden vervangen woorden door een nieuw ontworpen variant, ook na het verlopen van de garantie. De aanklacht wordt ondersteund door ruim 23.000 andere consumenten. Apple heeft nog niet gereageerd op de situatie.

De toetsenborden zijn vanaf 2015 in de MacBook verwerkt en vanaf 2016 in de MacBook Pro.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
MacBook
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar