Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
nieuws MacBook Pro macOS High Sierra 10.13

Hoe één stukje stof onder je MacBook-toetsenbord je €600 kan kosten

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
vlindertoets


Lees verder na de advertentie

Apple gebruikt sinds de 12-inch MacBook een nieuwe techniek voor de toetsenbord: de vlindertoets. Dit maakt het typen een stuk prettiger, maar niet alle MacBook Pro-bezitters zijn blij met het vlindermechanisme. Een klein beetje vuil onder een vlindertoets kan je al behoorlijk duur komen te staan.

Vlindertoets kapot

Al sinds de lancering van de 12-inch MacBook, de eerste met een vlindertoetsenbord, zijn er gebruikers met problemen met het toetsenbord. Sommige gebruikers klagen over toetsen die compleet niet reageren, of toetsen die tekens dubbel typen. Hoe vervelend dat kan zijn, beschrijft tech-journalist Casey Johnston in een artikel.

Bij Johnston functioneert de spatiebalk van haar MacBook Pro niet zoals het moet. Elke keer dat ze eenmaal op de spatiebalk drukt, resulteert dit in een dubbele spatie. ‘Waarschijnlijk is het een stukje stof’, kreeg ze bij de Genius Bar te horen.

Bij een vlindertoetsenbord is dat knap vervelend. Onder een vlindertoetsenbord komt niet zo snel vuil terecht, maar áls er vuil in komt, heb je meestal een probleem. Door het lage profiel van de toetsen is de kans groot dat de toets niet, of slecht werkt.


kooptip

Je zou denken dat het oplossen van het probleem een koud kunstje is; toets eruit halen en stofzuigen maar. Maar nu komt probleem twee: dit kan bij een vlindertoetsenbord niet. Als je een knop verwijdert om eronder te reinigen, is de kans zeer groot dat de toets onherstelbaar beschadigd raakt.

Zelfs de meest ervaren Genius Bar-specialisten wisten zich met het spatieprobleem van Johnston geen raad. Uiteindelijk lost Apple het probleem op door zowel het toetsenbord, als de behuizing rondom het toetsenbord te vervangen. De kosten? $700,-, bijna zeshonderd euro. Een prijzig stukje stof dus.

Garantie

Heb je zelf ook problemen met je vlindertoetsenbord? Dan is dat niet meteen reden voor paniek; de kans is groot dat je MacBook met vlindertoetsenbord nog binnen de garantie valt. Garantie heb je tot twee jaar na de aankoopdatum en op de website van Apple kun je controleren of je nog recht op garantie hebt.