Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Daarom gaat het toetsenbord van de MacBook Pro zo snel stuk

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBook roségoud


Lees verder na de advertentie

De MacBooks en MacBook Pro’s van tegenwoordig hebben een bijzonder dun toetsenbord met zogeheten vlindertoetsen. Nu zijn de laptops hierdoor wel bijzonder dun en lichtgewicht, maar de toetsenborden blijken niet zeer betrouwbaar te zijn. Veel gebruikers hebben klachten erover: onbedoelde dubbele toetsaanslagen, niet reagerende toetsen, etc. Om het probleem te verhelpen, moet het hele toetsenbord uitgewisseld worden en dat is een dure grap. Gelukkig heeft Apple sinds kort een reparatieprogramma gestart waarin het toetsenbord gratis wordt vervangen.

vlindertoets

MacBook toetsenbord stuk: John Gruber kent de reden

Als je John Gruber van Daring Fireball mag geloven, dan is de reden voor toetsenbordproblemen een materiaalfout. In zijn podcast (vanaf 1:30:00) heeft een onbekende bron hem laten weten dat een vlindertoets uit meerdere onderdelen bestaat, waaronder een deel uit metaal. Volgens de anonieme bron werd daarvoor door Apple’s toeleveranciers een metaal of legering gebruikt die veel te snel buigt. En dat vee sterker dan Apple graag wilde. Als dat metalen onderdeel gebogen is, kunnen er sneller stofdeeltjes binnendringen. Vervolgens zit de toets klem of reageert niet goed.

Geen uiterlijke veranderingen bij de nieuwe versie

Bij de huidige MacBooks gebruikt Apple daarom een hardere metaallegering, waardoor het probleem niet meer zo vaak moet optreden. Qua uiterlijk zijn de nieuwe toetsen niet van de vorige te onderscheiden, immers wordt er slechts een ander metaal gebruikt.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Als het probleem rondom de vlindertoetsen nou eindelijk verholpen is, dan is dat goed nieuws voor alle mensen met recente MacBook of MacBook Pro. Zo’n niet goed werkend toetsenbord is namelijk erg vervelend – zelfs al kun je het gratis laten vervangen. Heb je er last van, dan kun je nu dus gerust gebruikmaken van het reparatieprogramma en zal je toetsenbord het daarna blijven doen.

We zijn overigens benieuwd: heb jij last van dit ‘vlindertoets-effect’? Op onze MacBook Pro uit 2016 heeft de spatiebalk zo nu en dan wat kuren, maar het probleem blijft nooit lang bestaan.