Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Spotify klaagt bij EU over oneerlijke concurrentie van Apple

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Spotify vs Apple


Lees verder na de advertentie

Spotify ligt in de clinch met Apple. De Zweedse streamingdienst heeft een klacht ingediend bij de EU, omdat Apple zich schuldig zou maken aan oneerlijke concurrentie, zo schrijft Spotify-CEO Daniel Ek in een blog-bericht.

Apple heeft een eigen streamingdienst, Apple Music, en maakt het concurrenten steeds lastiger om daar tegenop te boksen. Apple is eigenaar van het iOS-platform en de Apple Store, maar heeft tegelijkertijd ook producten in de Store staan. Apple is daarmee speler en scheidsrechter tegelijk, en past zo nu en dan de spelregels aan in het eigen voordeel.

Apple vs. Spotify

Als concreet voorbeeld noemt Ek de zogenaamde ‘Apple-taks’. Als mensen in een iOS-app een abonnement afsluiten, moet de maker daarvan 30 procent van de opbrengst betalen aan Apple, en in de daaropvolgende jaren 15 procent. Kosten die Spotify moet doorberekenen aan de consument. En dat zorgt ervoor dat de prijs net hoger uitkomt dan die van Apple Music. Inmiddels kun je je om deze reden niet meer via de app abonneren op Spotify, dat moet je eerst doen via de website van Spotify. Maar als een app geen gebruik maakt van Apple’s eigen betaalsysteem, levert dat vervolgens weer diverse andere beperkingen op. Spotify noemt als voorbeeld communicatie met klanten: in bepaalde gevallen mogen ze bijvoorbeeld geen mails sturen aan Apple-gebruikers.

Verder voelt Spotify zich gedwarsboomd omdat Apple updates die de app fijner in gebruik moeten maken, stelselmatig afkeurt. Dat maakt de introductie van nieuwe functies behoorlijk lastig. Ook is Spotify nog steeds niet te vinden via de virtuele assistent Siri, of via Apple-apparaten als de Apple Watch en Homepod (Apple’s slimme speaker). Spotify vindt het bovendien vreemd dat andere apps die geen concurrent vormen voor Apple zoals Uber en Deliveroo, geen Apple-taks hoeven te betalen en ook niet te maken hebben met de beperkingen die Apple oplegt.


kooptip

Eisen aan Apple

Ek besluit zijn verhaal met drie eisen. Hij wil ten eerste dat voor alle apps in de App Store dezelfde regels en beperkingen gelden – ook voor Apple Music. Ten tweede zouden consumenten zelf moeten kiezen op welke manier ze hun abonnement betalen. Ten derde zouden app stores geen controle moeten hebben over de communicatie tussen apps en hun klanten – ze hebben het daarbij met name over promoties die voordeel opleveren voor de klant.

Spotify heeft inmiddels zelfs een complete website in het leven geroepen om hun klachten uit te leggen: timetoplayfair.com. Ook in de video onderaan in dit bericht maken ze hun standpunt duidelijk. Het is wachten tot andere diensten zich bij Spotify voegen – het Nederlandse Blendle overweert zich al aan te sluiten.

https://youtu.be/l8SShgWqJvg

Apple’s reactie

Apple heeft inmiddels gereageerd op de bezwaren van Spotify en is het niet eens met de kritiek. Lees ook ons artikel Apple over klagend Spotify: ‘Wel de lusten, niet de lasten’.