Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple over klagend Spotify: ‘Wel de lusten, niet de lasten’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Reactie Apple Spotify


Lees verder na de advertentie

Apple heeft in ongewoon felle bewoordingen gereageerd op de klacht van Spotify over oneerlijke concurrentie in de App Store. Spotify klaagde eerder deze week bij de Europese Commissie omdat Apple zijn eigen streamingdienst – Apple Music – op allerlei manieren zou bevoordelen.

Voordelen van de App Store

Apple meent dat Spotify zonder de App Store nooit zou zijn geworden wat het nu is. Dankzij de App Store zijn er miljoenen banen gecreëerd, en inmiddels is er meer dan 120 miljard dollar uitgekeerd aan app-ontwikkelaars. Het is een compleet nieuwe industrie, die in amper tien jaar tijd is ontstaan. Consumenten weten dat de App Store een veilige plek is om nieuwe apps en diensten te ontdekken.

Spotify heeft jaren geprofiteerd van dit Apple-ecosysteem en is er enorm door gegroeid. Spotify heeft er flink veel geld aan verdiend – en nu wil het het liefst geen enkele bijdrage leveren aan dit platform. Daarnaast herinnert Apple Spotify er fijntjes aan dat het zelf ook niet zo het braafste jongetje van de klas is. Spotify betaalt zelf steeds minder aan artiesten, muzikanten en songwriters en sleept ze in sommige gevallen zelfs voor de rechter.

Andere spelregels

Spotify zegt dat Apple ze dwarsboomt bij het introduceren van nieuwe functies en uitbreidingen van de app. Dat is iets waar Apple zich totaal niet in herkent. Spotify heeft in de loop der tijd tweehonderd app-updates uitgebracht en de app is in totaal 300 miljoen keer gedownload. Apple zou zelfs meerdere keren hulp aangeboden als het gaat van de integratie van Spotify in Siri en AirPlay 2 – steeds beweerde Spotify ‘ermee bezig’ te zijn. Apple herkent zich ook niet in het verhaal van Spotify over de lastige toegang tot de Apple Watch. De Apple Watch-app van Spotify werd ingediend in september 2018 en is net zo snel beoordeeld als iedere andere app – de Spotify-app voor de Apple Watch staat zelfs op nummer 1 in de categorie muziek voor de Watch.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple-taks

Spotify heeft het over de Apple-taks van dertig procent, maar laat daarbij na om te vertellen dat die na een jaar zakt naar vijftien procent. Bovendien staat slechts zestien procent van de apps deel van de inkomsten af aan Apple. Zij maken gebruik van het veilige betaalsysteem van Apple: Apple heeft hierin ook moeten investeren. Spotify betaalt in een groot deel van de gevallen sowieso niets, omdat veel consumenten de gratis versie van de app gebruiken of via hun mobiele provider toegang hebben.

Apple vat het als volgt samen: ‘Apple verbindt Spotify met onze gebruikers. We stellen een platform ter beschikking waarmee gebruikers de app kunnen downloaden en updaten. We delen kritieke softwareontwikkeling-gereedschappen waarmee we de bouw van de Spotify-app faciliteren. En we bouwden een veilig betaalsysteem – geen kleine onderneming – waardoor gebruikers vertrouwen hebben in in-app transacties. Spotify wil gebruikmaken van al deze voordelen en tegelijkertijd honderd procent van de opbrengst behouden.’

Lees het volledige persbericht van Apple. In de video hieronder zie je het standpunt van Spotify eenvoudig uitgelegd.

https://youtu.be/l8SShgWqJvg