Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Nieuwe Sonos-speakers: alle vernieuwingen van Era 100 en Era 300

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Het luxe audiomerk Sonos heeft vandaag twee nieuwe speakers gepresenteerd, de Sonos Era 100 en de Sonos Era 300. En deze kunnen meer dan alleen (heel) goed klinken. Dit moet je weten.

Nieuwe speakers van Sonos

De speakers van Sonos zijn welkome gasten bij iCreate. Eerder schreven we al over de Ray, Roam, Arc en Move. De nieuwe speakers die nu gepresenteerd zijn, kun je zien als opvolgers van reeds bestaande speakers. Terwijl de Sonos Era 100 de One opvolgt (die binnenkort uit de verkoop gaat), is de Sonos Era 300 een compleet nieuwe speaker die speciaal bedoeld is voor Dolby Atmos. We praten je even bij over alles wat er nieuw is aan deze speakers.

Sonos Era 100 in een notendop

Zoals gezegd is de Sonos Era 100 de opvolger van de Sonos One. In vergelijking met zijn voorganger is hij iets hoger, maar qua breedte en diepte nagenoeg identiek. Ook is hij iets ronder geworden, wat hem qua uiterlijk meer doet denken aan de Sonos Move.

Aan de buitenkant dus niet zo heel veel veranderingen, maar aan de binnenkant des te meer. Dat begint met twee tweeters aan de bovenkant van de speaker. Twee? Ja, waar de voorganger het nog met een enkele tweeter moest doen, maakt de Era 100 nu gebruik van een systeem met twee tweeters die voor een veel duidelijker stereobeeld moeten zorgen. Tegelijkertijd is de midwoofer 25 procent groter geworden, wat voor extreem diepe bas zorgt (vooral gezien het formaat van de speaker).


kooptip

Net zoals de voorganger ondersteunt de Era 100 Trueplay, waarbij de Sonos zijn geluid – met behulp van de microfoon in je iPhone – aanpast op de kamer waarin die staat. Geen zin in het Sonos-dansje? Dan is er nu ook de snellere en automatische optie Quick Tuning. Hiermee past de Sonos zijn geluid aan met behulp van zijn eigen microfoon.

(Stem)bediening en meer

Net zoals zijn voorganger heeft de Sonos Era 100 een microfoon voor stembediening via Siri en Amazon Alexa. Wil je de microfoon tijdelijk uitzetten, gebruik je nu een fysieke schakelaar aan de achterkant – zodat je écht weet dat-ie uit staat.

Ook de rest van de bediening aan de bovenkant is licht aangepast. Er zijn nu naast play/pauze ook toegewijde knoppen om nummers te skippen of het vorige nummer af te spelen. Daarnaast zit er een uitsparing aan de bovenkant waarmee je het volume kan regelen – of met tikken of met vegen. Ten slotte is er nog wat veranderd aan de connectiviteit, waarover later meer.

Sonos Era 300 in een notendop

De Sonos Era 300 volgt de al wat oudere Play:3 op. Qua uiterlijk was het motto bij het design van de Era 300 duidelijk ‘vorm volgt functie. Van voren lijkt die misschien nog het meest op zijn voorganger, maar zodra je hem schuin van de zijkant ziet, valt je de ietwat gekke vorm op. In het midden is die namelijk dunner dan aan de voor- en achterkant. En waarom? Omdat dat dat het meest overeenkomt met de geluidsgolven die de speaker uitstuurt. Alles voor beter geluid dus.

Dat blijkt ook uit de overige specificaties. Er zitten zes drivers in de speaker die naar links, rechts, naar voren en naar boven wijzen. Dat zorgt voor een ontzettend ruimtelijk geluid, zelfs met één enkele Era 300, zoals we zelf mochten meemaken tijdens de presentatie. In combinatie met een soundbar zoals de Arc of Beam (2e generatie) van Sonos gebruik je de twee Era’s zelfs voor Dolby Atmos surround-sound. Je creëert ermee een realistische 5.1.4 opstelling voor films en series.

Net als de Era 100 is de Era 300 overigens gedeeltelijk gemaakt van gerecycled plastic en heeft Sonos de energieconsumptie naar beneden weten te brengen. Niet alleen beter geluid en meer functies, maar ook duurzamer. Leuk. De bediening aan de bovenkant komt overeen met die van de Era 100.

Connectiviteit met bluetooth en usb-c

Zowel de Era 100 als de Era 300 markeren ook een nieuw tijdperk voor Sonos wat de connectiviteit betreft. Wellicht de belangrijkste toevoeging bij beide speakers? Ze ondersteunen nu bluetooth (versie 5.2). Nu vraag je je wellicht af: bluetooth in een wifi-speaker? Klopt, maar het was een veelgehoorde wens van gebruikers, en we snappen wel dat bluetooth heel handig als je mensen op bezoek hebt die even snel iets naar de speakers willen sturen. Koppelen gaat precies zoals je gewend bent bij andere bluetooth-speakers: houd het bluetooth-knopje op de Sonos even ingedrukt en maak verbinding. AirPlay 2 blijft uiteraard aanwezig op de speakers, evenals alle opties voor multiroom-audio. Laatstgenoemde dan natuurlijk niet via bluetooth.

Heb je het liever juist niet draadloos? Ook daar heeft Sonos aan gedacht. De Era 100 en Era 300 hebben beide een usb-c-aansluiting. Nu kun je daar niet rechtstreeks audiobronnen op aansluiten, maar Sonos biedt nu wel een line-in-adapter ervoor aan, desgewenst ook met een ethernet-aansluiting erbij. Op die manier rust je nu ook het kleinste (niet mobiele) Sonos-model met een aux-ingang uit en sluit je bijvoorbeeld een platenspeler aan.

Ten slotte heeft Sonos ook aangekondigd dat het vanaf 28 maart ook de weergave van ruimtelijke audio via Apple Music gaat ondersteunen. Deze komt beschikbaar op de Era 300, de Arc en de Beam (2e generatie).

Verkoopstart en prijs

De Sonos Era 100 en Era 300 gaan vanaf 28 maart in de verkoop, beide in een witte en een zwarte variant. De adviesprijs voor de Era 100 is € 279, de Era 300 gaat voor € 499 over de toonbank. Mogelijk verschijnen ze al snel als pre-order op Coolblue en Bol.com. Bij tink zijn zowel de Era 100 als de Era 300 inmiddels beschikbaar als pre-order.

Ook interessant: de Sonos One gaat binnenkort uit de verkoop. Hij zal nog beschikbaar blijven zolang de voorraad strekt, maar er worden dus geen nieuwe modellen meer geproduceerd. Wellicht een goede kans om nu nog een mooie deal te vinden, zoals deze bij Bol.com. De goedkopere Sonos One SL (zonder microfoon) blijft als goedkoopste instapper nog wel beschikbaar.

We gaan de Sonos Era 100 en Sonos Era 300 binnenkort ook uitgebreid testen. Houd dus onze site in de gaten.