Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws AirPlay

AirPlay 2 voor Sonos-speakers nu beschikbaar

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Sonos AirPlay 2


Lees verder na de advertentie

Er is een firmware-update voor je Sonos-speakers beschikbaar. En het is niet zomaar een update! De nieuwe firmware, die gisteren voor verschillende speakers van Sonos werd aangekondigd, bevat ondersteuning voor Apple’s nieuwe AirPlay 2-standaard. Om de update te krijgen, heb je wel een vrij nieuwe Sonos nodig. officieel worden de Sonos Beam, One, Playbase en de tweede generatie Play:5 ondersteund. Oudere Sonos-speakers zoals de Play:1 en Play:3 hebben ‘gewoon niet genoeg kracht’ om AirPlay 2 aan te kunnen, zei het bedrijf al van tevoren.

Sonos AirPlay 2

 

Eindelijk multiroom met Apple

AirPlay 2 biedt ondersteuning voor multiroom-audio dat je rechtstreeks vanuit iOS 11.4 op een iPhone of iPad kunt aansturen. Je hebt er geen extra app meer voor nodig – open het Bedieningspaneel en activeer de speakers. Vervolgens luister je muziek of andere audio-content op meerdere speakers tegelijk. Enige voorwaarde daarbij is dat de speakers AirPlay 2 ondersteunen en aangemeld zijn op hetzelfde wifi-netwerk. Daarnaast zorgt een grotere buffer voor minder haperingen tijdens de weergave. Ook maken binnengekomen berichten of telefoontjes geen geluid meer op de speakers. Dat werd in het verleden door veel mensen (inclusief ons) als erg vervelend ervaren. Ten slotte laat AirPlay 2 je de speakers via de app Woning combineren in verschillende kamers.

Sonos ondersteunt Siri


kooptip

Sonos legt bovendien de nadruk erop dat je via je iOS-apparaat ook Siri kunt gebruiken. Hiermee is het ‘kinderspel om alle nummers, albums en playlists van Apple Music via spraak te besturen’. Helaas is Siri niet direct ingebouwd in de speakers, daar heb je dan toch een HomePod voor nodig. Sonos hoopt echter dat Apple in de toekomst Siri ook toestaat op speakers van derden.

AirPlay 2 op meer speakers

Het nieuwe streaming-protocol moest oorspronkelijk al in de herfst van 2017 uitkomen, samen met de eerste versie van iOS 11. Uiteindelijk werd het uitgesteld tot iOS 11.4 dat pas in mei uitkwam. Naast Sonos willen overigens ook andere fabrikanten AirPlay 2 ondersteunen, bijvoorbeeld Bang & Olufsen, Denon en Libratone. Dat gebeurt zowel via software-updates als met nieuwe speakers.