Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

Sonos Ray review: sound voor bar weinig

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Sonos Ray review

Meestal zijn soundbars behoorlijk aan de prijs, en dat doet met name pijn als je net een dure televisie hebt gekocht. Nu komt Sonos met een soundbar voor minder, compleet met een hele lading smart-functionaliteit waar je u tegen zegt: de Sonos Ray. Hiermee haal je voor slechts 299 euro veel betere geluidskwaliteit in huis – althans, als we Sonos moeten geloven. Maar lever je met zo’n prijs niet te veel in? Ontdek het in deze Sonos Ray review.

Simpele set-up

Bij het uitpakken merk je direct hoe ‘basic’ de Sonos Ray is. In de doos zit de soundbar, een stroomkabel, en een kabel voor optische audio – dat is alles. De Ray ondersteunt dus geen eARC (audio via HDMI), alhoewel de implementatie daarvan op de meeste televisies zo ondermaats is dat dit niet als een gemis aanvoelt.

Na het aansluiten van de audiokabel en stroomkabel springt de Ray tot leven, en moet je direct de Sonos-app erbij pakken. Die leidt je door een paar simpele stappen om de Ray te verbinden met je WiFi, en om je televisie-afstandsbediening te laten werken met de volumebediening van de Ray.

Dat is eigenlijk alles: de soundbar werkt daarna direct, en gaat in het vervolg vanzelf aan als je je televisie aanzet. Althans, we moesten wel nog even handmatig het geluid van de televisie instellen op de optische output. En gezien die instelling niet voor iedereen gemakkelijk te vinden is, was het misschien handiger geweest als de Sonos-app daar wat instructies voor gaf. Maar dan zijn we wel een beetje aan het muggenziften.

Sonos Ray review

Generiek ontwerp

Voordat we het hebben over de geluidskwaliteit, hebben we nog wat opmerkingen over het design. Eigenlijk voelt het bijna alsof Sonos een kunstmatige intelligentie – zoals Craiyon (zie de bijbehorende workshop) – een soundbar heeft laten ontwerpen. Oftewel: de Sonos Ray is erg generiek. Dat is best prima, want de meeste mensen zitten niet te wachten op een hyperopvallende Sonos speaker op hun televisiemeubel.

De witte uitvoering valt wél op, maar die reflecteert ook in je scherm als hij er direct onder geplaatst wordt, dus die bevelen we alleen aan als je televisie aan de muur hangt of je een plank onder je televisie hebt waar de Ray in past. Eén probleem geldt ongeacht de kleur: de Ray is niet de dunste, en kan bij sommige televisies in je zicht gaan zitten als de poot ervan niet hoog genoeg is. Even meten voordat je er een koopt is dus wel zo handig.

Booming

rvw_sonos_141

Het geluid van de Sonos Ray klinkt out-of-the-box nog niet echt geweldig. Dat ligt aan twee dingen: een loudness-instelling die je in de app gelukkig gemakkelijk uitzet, en het feit dat Trueplay standaard uitgeschakeld is. Laatstgenoemde is een functie waarmee je je iPhone gebruikt om te meten hoe het geluid van de soundbar door je kamer reflecteert, zodat het geluid daarop aangepast kan worden. Dit moet je handmatig selecteren en instellen, dus je kijkt er gemakkelijk overheen. Maar als je het eenmaal ingesteld hebt, komt de Ray pas écht tot leven.

Met Trueplay (en zonder loudness) klinkt de Ray erg prettig. Het geluid is vol, hoge tonen komen goed uit de mix, en de bass is goed. Verwacht geen ultiem ruimtelijk geluid of hele diepe bastonen – daarvoor heb je een grotere en krachtigere soundbar (met subwoofer) nodig. Maar gezien z’n grootte klinkt de Ray een stuk beter dan verwacht, en vele malen beter dan een flinterdunne tv.

Verrassend genoeg is de Ray ook érg goed voor muziek, ondanks het feit dat hij gericht is op films en games. En gezien hij ondersteuning heeft voor AirPlay 2, stream je zo al je nummers van bijvoorbeeld Apple Music of Spotify erheen. Dat maakt hem een prettig manusje-van-alles voor Apple-fans.

Sonos Ray review: conclusie

De Sonos Ray is gemakkelijk in gebruik, heeft handige smart-functies en produceert een prettige en degelijke sound. Als je niet diep in de buidel wilt tasten voor een grotere soundbar, biedt de Ray voor véél minder geld alsnog een goede upgrade voor het geluid van je tv.

Pluspunten

  • Relatief goedkoop.
  • Snel ingesteld.
  • Handige app.
  • Prettig geluid.
  • AirPlay 2-ondersteuning.

Minpunten

  • Aan de dikke kant.
  • Bas niet heel indrukwekkend.
  • Geluid had iets ruimtelijker gemogen.